AcasăSOCIALPolițiștii ies, luni, în stradă. Protest sub geamurile deputaților. Principalele revendicări ale...

Polițiștii ies, luni, în stradă. Protest sub geamurile deputaților. Principalele revendicări ale sindicaliștilor SNPPC

sursa foto: Facebook/snppc.ro

Se anunță protest, luni, în Parcul Izvor, la intrarea de la Camera Deputaţilor.

Membri ai Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual (SNPPC) vor ieși luni în stradă, pentru a protesta, timp de două ore, în Parcul Izvor, la intrarea de la Camera Deputaţilor. Sindicaliștii cer scoaterea pensiilor militare din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), dar și actualizarea sporurilor, indemnizațiilor și a compensației pentru chirie.

„Având în vedere intențiile legislative, comunicate public de către coaliția de guvernare, de a trece, săptămâna viitoare, proiectul legislativ Plx 244/2023, prin Comisiile de munca și de finanțe ale Camerei Deputaților, în zilele de luni și marți, și prin plenul acestui for decizional, în ziua de miercuri, 28 iunie 2023, vă informăm că, începând de luni, 26 iunie, timp de 3 zile, între orele 12,00-14,00, SNPPC va organiza proteste, în Parcul Izvor, intrarea de la Camera Deputaților”, s-a transmis într-un comunicat al SNPPC.

Care sunt principalele revendicări ale sindicaliștilor

În contextul anunțatelor proteste, pe durata a trei zile, de luni începând, reprezentanții SNPPC au făcut publice și care le sunt principalele revendicări.

Prima menționată este scoaterea pensiilor militare din PNRR – „unde au fost asimilate, ambiguu și fără temei, cu cele 6 sisteme de pensii de serviciu gestionate de Casa Națională de Pensii Publice”. „Parlamentul și Guvernul nu trebuie să ignore faptul că pensiile militarilor și polițiștilor români, asemenea celor ale omologilor din statele NATO/UE, datează de foarte mulți ani și sunt fundamentate pe riscurile profesionale, complexitatea și importanța socială a misiunilor derulate în interes național, european și internațional, pe speranța de viață mai redusă față de alte domenii de activitate, pe incompatibilitățile si interdicțiile impuse prin lege etc.” – susțin sindicaliștii.

Totodată, aceștia cer și actualizarea sporurilor, indemnizațiilor și a compensației pentru chirie la valorile din Legea-cadru a salarizării 153/2017, „nu la cele de acum 14 ani, adică din 2009”.

Mesajul sindicaliștilor către politicieni: „Luați aminte și remediați greșelile din ultimii ani, în cel de-al 12-lea ceas”

Până să iasă în stradă, sindicaliștii le-au transmis politicienilor un mesaj, cerându-le să repare greșelile din ultimii ani și amintind de deficitul de personal din SAOPSN – Sistemul de Apărare, Ordine Publică şi Siguranţă Naţională.

„Domnilor politicieni, luați aminte și remediați greșelile din ultimii ani, în cel de-al 12-lea ceas: urmare unor politici nefericite în sistemele noastre de salarizare și de pensionare, autoritatea instituțiilor statului s-a degradat, deficitul de personal din SAOPSN a ajuns la aprox. 50.000 de oameni (polițiști, polițiști de penitenciare, militari, personal contractual), numărul demisiilor a crescut an de an, iar drept urmare, calitatea serviciului public prestat în folosul cetățenilor, al statului și al societății, în ansamblu, s-a tot diminuat, pentru că cei cu experiență își pierd încrederea în politicile actuale, iar tinerii întorc spatele, tot mai mult, acestor nobile profesii, care altădată erau în topul preferințelor la nivel național”, transmit reprezentanții SNPPC.