AcasăSOCIALPolițiștii ies la atac. Fără salarii mărite nu mai lucrează

Polițiștii ies la atac. Fără salarii mărite nu mai lucrează

Polițiștii, furioși pe Guvernul Cîțu

Dacă nu opresc activitatea, Guvernul Cîțu nu se va lăsa convins să le mărească salariile. Aceasta este concluzia la care au ajuns sindicaliștii din Poliție, care au decis ca, de data aceasta, să meargă până la capăt pentru obținerea drepturilor.

Folosiți în prima linie de la începutul pandemiei și până în prezent, polițiștii s-au trezit nu numai fără vreun stimulent de risc și cu aversiunea românilor loviți de sancțiunile dictate de Guvern, ci și cu înghețarea drepturilor salariale. Furia polițiștilor este atât de mare, încât a reușit să unească aproape toate forțele sindicale din MAI, care au hotărât să lovească Guvernul exact acolo unde îl doare mai tare, la aplicarea amenzilor. Astfel, polițiștii pregătesc proteste în genul celor făcute de magistrați, care s-au prezentat la lucru, dar nu au desfășurat activități. ”Am planificat acțiuni de protest comune cu celelalte sindicate din MAI pe care le vom avea pe parcursul lunii ianuarie. Am avut un sondaj în sindicatul nostru din care a reieșit că peste 85% dintre polițiști sunt de acord că nu vom reuși să convingem Guvernul să renunțe la înghețarea veniturilor în sistem fără întreruperea activității. Se va merge pe prezența la serviciu și intervenția polițiștilor doar în cazurile apelurilor de urgență la 112. Oricum, suntem hotărâți să mergem până la capăt. Măsura încetării activității este perfect legală. Este vorba până la urmă despre rolul activ al fiecărui polițist și, în perioada care va urma, este clar că vom limita la minimum tot ceea ce înseamnă atribuțiile polițiștilor, începând cu aplicarea amenzilor, până la celelalte activități. Oficial, nu există un plan de amenzi și sancțiuni, aceste criterii sunt folosite subiectiv de șefi pentru a-i pedepsi sau a-i favoriza pe angajați”, ne-a declarat Cosmin Andreica, președintele Sindicatului Polițiștilor Europol.

Prima reacție a Guvernului

După ieșirea la proteste a polițiștilor, Guvernul a avut o primă reacție, aruncându-le acestora niște firmituri. ”Au venit cu o restanță din 2017, dar care este infimă în raport cu înghețarea salariilor și sporurilor. Mai exact, polițiștii vor lua 70 de lei net, față de 200-250 de lei, cât ar fi trebuit să fie majorarea prevăzută în lege de la 1 ianuarie 2021”, susține Cosmin Andreica, președintele Sindicatului Polițiștilor Europol. Din 2017, de la apariția Legii 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, în Anexa VI, în cuprinsul art. 28, era prevăzut un drept salarial prin care se poate acorda titlul de „specialist de clasă/domeniu funcțional” pentru militari, polițiști, dar și pentru personalul civil. Scopul acordării acestui element salarial este de a recunoaște valoarea profesională și de a stimula funcționarii publici cu statut special și personalul civil care aduc o contribuție substanțială la realizarea sarcinilor și misiunilor specifice domeniului de activitate. ”Cu toate acestea, chiar dacă angajații celorlalte structuri din sistemul de apărare beneficiază de acest drept (STS, SRI, SIE, MApN), cum ne-au obișnuit, pentru personalul MAI au motivat în fiecare an că nu sunt fonduri. Acum însă, conducerea Ministerului Afacerilor Interne, prin intermediul ministrului Lucian Bode, care ne-a asigurat, la întâlnirea avută în 30 decembrie, că va încerca să găsească soluții pentru ca drepturile salariale ale polițiștilor să fie respectate, a făcut un prim pas. Astfel, o restanță care deja căpăta vechime, va fi plătită din luna ianuarie 2021, cu o întârziere de 3 ani și 6 luni. Posibilitatea de a beneficia retroactiv de acest drept salarial nu există, în condițiile în care, conform legii, pentru acordarea lui, ordonatorul principal de credite era obligat să emită o procedură pe care nu am avut-o până acum”, se arată într-un comunicat al Sindicatului Europol.

Mitinguri în cascadă

Deficitul grav de personal este compensat prin suprasolicitarea resurselor existente, aspect care generează un volum de muncă suplimentară imposibil de gestionat cât timp nu se fac încadrări corespunzătoare, susțin sindicaliștii. ”Costurile cu echipamentele de protecție, cu tratamentele și chiar cu testările efectuate, au fost suportate integral de către angajați. Deciziile adoptate de Guvernul Cîțu au generat mari tensiuni și nemulțumiri ale personalului, această serie de proteste organizată în ultima zi a anului 2020 fiind doar prima reacție a organizațiilor afiliate Publisind și BNS. Începând cu luna ianuarie 2021, Publisind va face public calendarul de acțiuni sindicale care vor include excesul de zel în efectuarea unor misiuni sau activități, refuzul de prestare a muncii suplimentare, suspendarea sau blocarea activității în anumite domenii de activitate (având prioritate strict intervențiile in cazurile de urgență), precum și organizarea de mitinguri în cascadă pe o durată nedeterminată”, se precizează într-un comunicat al Publisind.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.