AcasăSOCIALPolițiștii fierb. Front comun împotriva lui Cîțu

Polițiștii fierb. Front comun împotriva lui Cîțu

Angajații MAI se pregătesc de proteste

Pentru prima oară în istoria existenței acestora, federațiile sindicale din MAI au decis să facă front comun împotriva premierului Florin Cîțu, care și-a făcut publică intenția de a nu aplica legea și de a amâna majorarea salariilor din sistem. Sindicaliștii amenință cu acțiuni de protest, anunțând deschiderea conflictului de muncă dintre salariați și angajator.

Noul prim-ministru, Florin Cîțu, a reușit să creeze o situație extrem de tensionată în rândul polițiștilor, care amenință cu reducerea la minim a activității. Federațiile sindicale s-au revoltat, la unison, și au somat conducerea Guvernului să nu adopte ordonanța de urgență care le taie drepturile salariale cuvenite prin legislație. ”Domnule Florin-Vasile Cîțu, în calitate de organizație sindicală cu reprezentativitate juridică la nivelul sectorului de activitate Ordine Publică, gestionat de Ministerul Afacerilor Interne, având în componență circa 40.000 de membri,  avînd în vedere proiectul Ordonanței de Urgență privind unele măsuri fiscal-bugetare, modificarea şi completarea unor acte normative şi prorogarea unor termene, postat pentru transparență pe site-ul Ministerului Finanțelor, cu impact financiar negativ asupra membrilor noștri de sindicat, de la 1 ianuarie 2021, vă solicităm neadoptarea art. I din proiectul OUG, prin care se anulează majorarea salariilor de funcţie/salariilor de bază cu 1/2 din diferența rezultată dintre cuantumul actual și cel prevăzut în lege pentru ianuarie 2022 (cităm din proiectul OUG: Art.I. – (1) Prin derogare de la prevederile art. 38 alin. (4) și alin. (4^1) lit. c) din Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările și completările ulterioare, în anul 2021, începând cu data de 1 ianuarie 2021, cuantumul brut al salariilor de bază/soldelor funcţiei de bază/salariilor funcţiei de bază/indemnizaţiilor de încadrare lunară de care beneficiază personalul plătit din fonduri publice se menţine la acelaşi nivel cu cel ce se acordă pentru luna decembrie 2020 în măsura în care personalul ocupă aceeaşi funcţie și îşi desfăşoară activitatea în aceleaşi condiții)”, se arată în adresa înaintată premierului de către conducerea Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual (SNPPC).

Salariul de bază, mai mic decât minimul pe economie

Reprezentanții SNPPC i-au mai solicitat premierului Cîțu majorarea tuturor salariilor de funcție/de bază ale polițiștilor/personalului contractual la valoarea noului salariu minim pe economie. ”Precizăm că, prin implementarea legislației specifice în programul de salarizare, există un număr de câteva mii de polițiști și personal contractual care au salariul de funcție/bază mai mic decât salariul minim pe economie, rezultând un venit lunar care nu poate asigura un trai decent, așa cum prevede Constituția. Totodată, vă solicităm neadoptarea art. VIII – (7), care anulează indexarea pensiilor  militare de stat, cu rata inflației (cităm din proiectul OUG: Art. VIII – (7) Prin derogare de la art. 59 din Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat, cu modificările şi completările ulterioare, în anul 2021 pensiile militare de stat stabilite în condiţiile legii nu se actualizează cu rata medie anuală a inflaţiei). Precizăm că pensionarii militari nu au beneficiat de nicio majorare a venitului, în cursul acestui an, așa cum au beneficiat celelalte categorii de pensionari. În cazul în care revendicările noastre nu vor fi soluționate, considerăm deschis conflictul de muncă și vom proceda la acțiuni sindicale, conform legii”, se mai precizează în adresa Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual.

Ministrul Bode, chemat de urgență la întâlnirea cu sindicaliștii

Printr-un document comun semnat de toate federațiile sindicale din Ministerul Afacerilor Interne, noul șef al MAI, Lucian Bode, a fost chemat de urgență la o întâlnire cu sindicaliștii, ”pentru a propune alternative la aceste măsuri scandaloase la adresa polițiștilor”.  ”Zvonurile s-au oficializat și am reușit să intrăm în posesia proiectului de OUG pe care Guvernul vrea să îl promoveze înainte de 01 Ianuarie 2021. Textul OUG prevede măsuri cu impact pe zona MAI,  menținându-se salariile de bază/soldelor de bază în 2021 la nivelul cuantumului din decembrie 2020. Practic, vorbim despre suspendarea aplicării Legii 153/2017,  menținerea normei de hrană în 2021 la nivelul cuantumului stabilit în ianuarie 2019,  iar pensiile nu se actualizează în 2021 cu rata medie a inflației”, se arată într-un comunicat al Sindicatului Polițiștilor Europol.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.