AcasăSOCIALPolițiștii fierb. Au decis să-și ceară drepturile la Budapesta

Polițiștii fierb. Au decis să-și ceară drepturile la Budapesta

Protestele polițiștilor români ajung în Europa

Sindicaliștii din MAI vor să meargă în capitalele europene ca să depună plângeri împotriva Guvernului României și să sesizeze problemele din sistem. Astfel, Caravana Dreptății Sociale, în care vor fi prezenți polițiștii de la SNPPC, alături de Cartel Alfa, va face prima oprire la Budapesta, destinația finală fiind Bruxelles. Măsura disperată a fost luată din cauza ignorării de către Executiv a protestelor din ultimele șase luni.

Pentru că Guvernul României refuză orice fel de dialog cu sindicatele din MAI, polițiștii au decis să-și caute dreptatea în Europa. Astfel, după 1 iulie, Sindicatul Național al Polițiștilor și Personalului Contractual (SNPPC) va participa la o caravană a protestelor, care va merge să sesizeze problemele din sistem până la Bruxelles.

”Vom protesta și în Budapesta, Viena și în Munchen, alături de Cartel Alfa, în Caravana Dreptății Sociale, pentru că se pare că dialogul social nu funcționează la nivelul Guvernului României”, ne spune Mihai Zlat, vicepreședintele SNPPC. Potrivit unui sondaj efectuat în rândul polițiștilor din țară, aproape 95% dintre aceștia vor să continue protestele împotriva Ministerului Afacerilor de Interne și a Guvernului, care ignoră problemele grave din sistem.

”Sondajul a relevat că polițiștii, într-o majoritatea covârșitoare, consideră că deficitul de personal reprezintă o problemă de securitate națională. Populația trebuie să înțeleagă că, fără siguranță și securitate națională, nu poți să dezvolți alte lucruri. Observăm că de la o săptămână la alta, de la o zi la alta, chiar, apar fel și fel de cazuri noi pentru societatea românească, de altercații, de infracțiuni diferite față de ceea ce am avut până acum, ceea ce înseamnă că infracționalitatea crește și că este nevoie de prezență mult mai mare a Poliției în stradă, nu neapărat pentru a sancționa, cât pentru a preveni”, ne-a declarat vicepreședintele SNPPC, Mihai Zlat.

Lipsesc 20.000 de polițiști

Anul acesta MAI nu va face niciun fel de angajări, în condițiile în care deficitul de personal este de aproape 20.000 de polițiști. Lipsa acestora se reflectă nu numai în absența acestora de pe străzi, care au fost ocupate de infractori, ci și în efectuarea de ore suplimentare din ce în ce mai multe. ”Polițiștii au ajuns să instrumenteze tot mult mai multe dosare și participă la tot mai multe intervenții, fapt care afectează calitatea muncii. Avem în București echipaj care răspunde la 10-15 intervenții în opt ore, ceea ce este enorm. De exemplu, la Poliția Capitalei este un deficit de peste 1.500 de angajați, ceea ce înseamnă că în loc să fie două patrule la o secție este una, sau în loc de trei, două. Și atunci normal, fiind și atât de multe evenimente în ultima perioadă, nu ai timpul necesar să asiguri intervenția operativă pentru toate și să soluționezi dosare într-un timp rezonabil. Nu ai cum să asiguri prezența Poliției Rutiere în cât mai multe intersecții, iar lucrurile acestea se văd”, ne-a precizat Mihai Zlat, vicepreședintele SNPPC.

Echipamentele de intervenție, deficitare

Sondajul efectuat luna aceasta printre polițiștii din SNPPC a mai relevat că 70% dintre agenți apreciază că deficitul de personal și dotarea logistică (în special cu echipamente de intervenție și de protecție) sunt principalele probleme care afectează activitatea polițienească derulată în slujba cetățenilor și a statului. Totodată, 80% dintre aceștia consideră că Guvernul și MAI trebuie să rezolve urgent problema deficitului de personal și să ofere o salarizare corespunzătoare riscurilor și importanței sociale a muncii de poliție, iar 90,0% consideră că sistemul medical al MAI nu este adaptat realității, nu satisface nevoile angajaților și este inferior sistemului public de sănătate.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.