Procurorii și judecătorii, inclusiv cei pensionați, familiile acestora și avuțiile lor vor intra sub protecția totală a polițiștilor. Astfel, orice magistrat care declară că se simte amenințat poate obține ”bodyguarzi” din rândul Poliției Române, în termen de maximum 48 de ore de la solicitare. Până acum, măsurile de protecție se instituiau în baza unui protocol între MAI și instituțiile judiciare, însă acesta se va legifera printr-o hotărâre de guvern care detaliază toate obligațiile polițiștilor.
Modificarea făcută prin Legea 303/2022 a trecut neobservată până când MAI a emis, recent, proiectul de hotărâre de guvern pentru aplicarea unor prevederi care instituie protecția sporită a magistraților. În această lege, tot pe șest, au fost introduși, la capitolul beneficiari de protecție specială, și judecătorii și procurorii pensionați.
Astfel, potrivit Legii 303/2022, judecătorii și procurorii în funcție sau pensionari au dreptul de a li se asigura măsuri speciale de protecție împotriva amenințărilor, violențelor sau a oricăror fapte care îi pun în pericol pe ei, familiile sau bunurile lor. În proiectul de hotărâre de guvern elaborat de MAI, aflat în dezbatere publică pe site-ul instituției, se propune ca asigurarea protecției magistraților, a membrilor de familie și a bunurilor acestora să se realizeze de către structurile din cadrul Poliției Române, competente teritorial.
Totodată, instituirea măsurilor speciale de protecție se va realiza la solicitarea conducătorilor instituțiilor în cadrul cărora magistrații își desfășoară activitatea/unde sunt detașați ori a președintelui judecătoriei/prim- procurorului parchetului de pe lângă judecătoria în a cărei circumscripție domiciliază aceștia sau își au reședința, în cazul magistraților pensionați, la cererea ori cu acordul scris al magistraților.
Încă o sarcină pentru polițiști
Conform proiectului de act normativ al MAI, prin protecția magistraților se înțelege evaluarea și monitorizarea amenințărilor și riscurilor la adresa magistratului ori a membrilor de familie și bunurilor acestuia, precum și planificarea și executarea măsurilor speciale de protecţie. Pe durata măsurilor speciale de protecţie instituite, magistratul şi/sau membrii de familie vor coopera cu unitatea de poliţie care asigură măsurile speciale de protecţie şi și vor fi obligați să stabilească, de comun acord cu personalul unității de poliție care asigură executarea măsurilor speciale de protecţie, traseele de deplasare între locul de muncă şi domiciliu sau între alte locaţii, să limiteze deplasările, la strictul necesar, să informeze, în timp util, unitatea de poliţie care asigură măsurile speciale de protecţie, cu privire la deplasările ce urmează a fi efectuate în altă localitate decât cea de domiciliu/reşedinţă, cu menţionarea duratei deplasării, a datei și orei plecării/întoarcerii, traseului, localităţii de destinaţie, locului de cazare şi a mijlocului de transport.
Totodată, magistrații sub protecție specială vor avea obligația de a informa personalul unității de poliție cu privire la identitatea persoanelor care îi vizitează la locul de muncă, la domiciliu/reşedinţă sau cu care intră în legătură în afara acestora.
Mai ceva ca la Secret Service
Proiectul de hotărâre de guvern prevede că, în cazul deplasării magistratului şi/sau membrilor de familie în altă localitate decât cea de domiciliu/reşedinţă, în vederea asigurării protecţiei, în condiţii corespunzătoare, unitatea de poliție care asigură măsurile speciale de protecţie are obligaţia de a identifica condiţii de cazare corespunzătoare pentru personalul propriu care efectuează misiunea, de regulă, în incinta aceleiaşi unităţi hoteliere în care este cazat magistratul şi/sau membrii de familie sau, dacă acest lucru nu este posibil, în imediata apropiere a acestora, cu stabilirea unui sistem eficient de legătură.
Totodată, șeful unităţii de poliţie care asigură măsurile speciale de protecţie va trebui să asigure instruirea zilnică a personalului care efectuează misiunea, să analizeze, zilnic, programul magistraților și/sau al membrilor de familie ai acestora cărora li se asigură măsurile speciale de protecţie şi stabilească, de comun acord cu aceştia, măsuri suplimentare, în funcţie de potențialele riscuri identificate.