Cauta

Polițiștii au explodat. Amenință cu blocarea intrării României în Schengen

Polițiștii s-au dezlănțuit, după votul halucinant al senatorilor

Sindicaliștii din poliție vor merge, la începutul lunii viitoare, la Bruxelles, pentru a bloca o eventuală intrare a României în Schengen. Aceștia vor arăta factorilor de decizie din Comisia Europeană și din Parlamentul European că Poliția Română este nepregătită pentru securizarea granițelor UE, dat fiind deficitul major de personal, lipsa investițiilor în tehnică și logistică și salarizarea precară a angajaților. 

Votul din Senat pentru majorarea salariilor demnitarilor a reușit să-i scoată din sărite pe polițiști. Aceștia sunt deciși să treacă la forme de protest extreme și, mai mult, să împiedice intrarea României în Schengen.

”În luna octombrie vom avea întâlniri cu factori de decizie din cadrul Comisiei Europene și Parlamentului European pentru a le aduce la cunoștință problemele cu care ne confruntăm. În același timp, vom atrage atenția că eventuala intrare în Schengen nu ne găsește pregătiți. Nu suntem pregătiți din punctul de vedere al resurselor umane, nu suntem pregătiți din punct de vedere salarial și nu putem asigura, cu adevărat, o securizare a granițelor. Trebuie să arătăm public că realitatea nu este cea prezentată de guvernanți, pentru că avem foarte multe probleme de ordin tehnic, de ordin logistic și de resurse umane, pe care ar trebui să le cunoască și cei din Uniunea Europeană, din Comisia Europeană și din Parlamentul European. Este greu de crezut că într-o țară care ar trebui să asigure frontiera externă a Uniunii Europene sunt atâtea probleme cum sunt la noi”, ne-a declarat Mihai Zlat, vicepreședintele Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual (SNPPC).

În plus, polițiștii intenționează să meargă până la blocarea efectivă a sistemului de ordine publică, pentru că le-a ajuns cuțitul la os. ”Vom interveni doar la apelurile 112 și vom soluționa doar dosarele de o gravitate ridicată. Avem un exemplu de la magistrați, care, deși nu au voie să protesteze sau să facă grevă, au oprit activitatea, protestând pe scările judecătoriilor și tribunalelor și nu au pățit nimic. Vom ieși și noi în fața secțiilor și structurilor de poliție să protestăm și să oprim activitatea”, ne-a precizat vicepreședintele SNPPC, Mihai Zlat.

Au ajuns la disperare

Majorarea de 200 de lei de care au beneficiat polițiștii nu acoperă nici creșterile de prețuri de la o lună la alta, susțin sindicaliștii din MAI. Aceștia arată că sunt polițiști care au ajuns la disperare pentru că nu-și mai pot plăti ratele, nu-și mai pot plăti facturile, începând deja să primească facturi foarte mari la energie electrică și la gaze, deși sezonul rece încă nu a venit.

”Acești guvernanți nu sunt în stare să înțeleagă problemele reale din sistemul de ordine publică și nu fac nimic pentru a le rezolva. Noi niciodată nu am cerut majorări, ci doar aplicarea corectă a legii, să ne completeze schemele de personal, pentru că avem un deficit de 25.000 de angajați. Avem din ce mai multe atribuții, care nu intră în fișa postului, iar de la 1 octombrie vom avea suplimentar o altă atribuție pentru toți polițiștii de ordine publică, aceea de implementare a sistemului de monitorizare a victimelor agresate. Trebuie să luăm măsuri drastice pentru a ne face auziți și pentru a arăta întregii coaliții, dar și populației că suntem într-o situație disperată și ceea ce ne oferă statul român nu este raportat la niște condiții normale de lucru. Și aici mă refer la faptul că nu sunt investiții, nici pe plan logistic, nici pe plan de intervenție, nici pe parte de resurse umane, se fac foarte multe ore suplimentare neplătite și ne forțează să dăm amenzi”, a afirmat Mihai Zlat, vicepreședintele SNPPC.

Scânteia votului din Senat

Votul din Senat dat pentru majorarea salariilor demnitarilor, care se aflau deja în grila de salarizare, a reușit să-i înfurie peste măsură pe polițiști. Aceștia consideră că votul senatorilor a fost o mare bătaie de joc la adresa întregului aparat bugetar și în special a polițiștilor. ”Este aceeași ordonanță despre care s-a discutat în coaliție și ni s-a spus că nu sunt bani pentru majorări decât 1/4 pentru toți bugetarii și, dintr-o dată, avem surpriza că pentru toată anexa a 9-a, a demnitarilor, se pot majora salariile, iar unele majorări sunt de 3.000-4.000 de lei, exact cât salariul unui polițist. Tocmai de aceea, suntem din ce în ce mai hotărâți să recurgem la măsuri extreme de protest”, ne-a spus vicepreședintele SNPPC, Mihai Zlat.

Ultimele stiri

  • LIGA 1, program, rezultate LIVE și clasament ACTUALIZAT
  • Ce program au supermarketurile Kaufland, Lidl şi Carrefour, de Paşte 2024. Surpriză! Unele magazine sunt deschise şi duminică, 5 mai
  • Patriarhul Daniel, cu gândul la Diaspora în Pastorala de Paşte 2024: „Să arătăm semne de iubire frăţească şi tuturor românilor aflaţi printre străini”
  • Cât au ajuns să coste ouăle în pieţe, înainte de Paştele 2024. În supermarket, se găsesc şi la preţ dublu
  • Mesaje de Paște 2024. Felicitări, urări şi gânduri bune pentru cei apropiaţi cu ocazia Sărbătorilor Pascale
  • Guvernul vrea să mărească pensiile de la 1 septembrie, dar cine le mai apucă? Speranţa de viaţă, în România, s-a PRĂBUŞIT!
  • Dramă în judeţul Neamţ: un bărbat s-a aruncat în faţa trenului. A murit pe loc!
  • Jandarmii i-au căutat, pentru droguri, „la piele” pe petrecăreții din Mamaia. Unde au putut să le ascundă tinerii
  • Horoscop – sâmbătă, 4 aprilie 2024. Berbecii au idei ciudate, iar Racii au parte de întâmplări deosebite
  • Părinţii, revoltaţi în mediul online după ce un restaurant din Bucureşti a impus reguli stricte pentru copiii clienţilor
  • Exit mobile version