AcasăSOCIALPolițiștii atacă: Prelungesc starea de alertă de frica protestelor masive

Polițiștii atacă: Prelungesc starea de alertă de frica protestelor masive

Ridicarea restricțiilor va scoate zeci de mii de polițiști în stradă

Angajații Ministerului Afacerilor Interne au intrat în a șasea lună de proteste, însă constrângerea de a participa doar o sută de oameni face ca aceștia să nu fie luați în seamă. Sindicaliștii din poliție spun că Guvernului îi este frică de proteste masive, acesta fiind adevăratul motiv pentru care tot prelungesc, aberant, starea de alertă.

Polițiștii au mers din nou să protesteze la Cotroceni. În condițiile în care niciun membru al Guvernului nu i-a luat în seamă, aceștia speră că măcar președintele Klaus Iohannis va interveni pentru rezolvarea problemelor grave din sistem.

”De aceea tot prelungesc starea de alertă, pentru că le este frică de proteste masive și știu că ar ieși mult mai mulți oameni în stradă. Faptul că de șase luni de zile angajații și pensionarii MAI, dar și celelalte sindicate, ies în stradă este o dovadă că societatea românească este în conflict cu actualul Guvern. Președintele României și-a luat acum un angajament la nivelul UE și sperăm ca cele 20 de principii, care reprezintă pilonul european al drepturilor sociale, să fie și puse în practică. Parlamentul a dat aviz favorabil pentru salariul minim European, însă Guvernul și prim-ministrul sunt în conflict, se pare, și cu Parlamentul României”, ne-a declarat Marius Ionescu, președintele Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual (SNPPC).

Referitor la anunțul ministrului Lucian Bode, potrivit căruia s-ar începe organizarea concursurilor pentru ocuparea funcțiilor de conducere, sindicaliștii susțin, la unison, că sunt sătui de vorbe și promisiuni și că așteaptă fapte. ”Oamenii sunt foarte nemulțumiți pentru că au fost mințiți, au fost înșelați, pentru că nu li se respectă drepturile și pentru că de fiecare dată se găsește un motiv de a trage o perdea de fum, ba că vor modifica legislația de salarizare, ba că vor modifica Legea pensiilor. Nu există o predictibilitate a carierei,  a muncii, în general, în România, a salarizării, a pensiei. Nu poți dezvolta o societate fără predictibilitate.  Oricum, în toamnă, după ce se vor termina vacanțele și concediile, noi vom continua protestele, indiferent de ce va întâmpla, că vine valul 5 sau 6”, ne-a mai precizat președintele SNPPC, Marius Ionescu.

Nu vor să mai fie sfidați

Sindicaliștii de la SNPPC, care au protestat ieri, alături de Cartel Alfa, în fața Administrației Prezidențiale, spun că nu mai acceptă să fie sfidați de către Guvern și Parlament. Printre revendicările acestora se numără diminuarea deficitului major de personal din toate structurile, în special din cele operative (care ajunge și la 50%, în mediul rural), pentru a nu mai fi puși în situația ca 2-3 polițiști să muncească pentru 4, ceea ce implică eficiență scăzută în misiuni și suprasolicitarea personalului. Totodată, aceștia cer modernizarea logisticii și dotarea cu echipamente/mijloace tehnice de intervenție, care să asigure eficiența misiunilor derulate în slujba cetățenilor și a statului, dar și protecția polițiștilor, precum și ocuparea prin concurs a funcțiilor de conducere, nu prin abuz de instituția împuternicirii.

Se cer voucherele pe 2021

Pe lista de revendicări depusă la Cotroceni se află și acordarea voucherelor de vacanță în 2021, dar și  întărirea autorității polițistului/recredibilizarea Poliției Române și adoptarea unei legislații corespunzătoare în acest sens. ”Cerem abrogarea art. I din OUG 226/2020, prin care se anulează aplicarea etapizată a Legii-cadru 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, de la 1 ianuarie 2021, și a art. VIII (7) din OUG 226 / 2020, care anulează indexarea pensiilor  militare de stat, cu rata inflației, în cursul acestui an și eliminarea discriminării specialiștilor din structurile de investigații criminale, de combatere a criminalității organizate, de acțiuni și intervenții speciale, din centrele de arest-transfer, criminaliștilor etc., cu privire la sporul pentru risc și suprasolicitare neuropsihică”, se arată într-un comunicat al SNPPC.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.