AcasăSOCIALPolițiștii amenință. Vor crea haos la alegerile din 2024

Polițiștii amenință. Vor crea haos la alegerile din 2024

Enervați la culme că Guvernul i-a ignorat pur și simplu și a refuzat să le acorde restanțele salariale, polițiștii au trecut la amenințări fără precedent. Aceștia au anunțat că nu vor mai asigura paza secțiilor de votare la niciuna dintre alegerile care se vor desfășura în 2024, dat fiind că aceste acțiuni nu intră oricum în fișa postului. Mai mult, sindicatele din MAI au transmis că urmează proteste masive, precum și refuzul de a mai efectua ore suplimentare.

Toate sindicatele din MAI s-au raliat împotriva Guvernului, care a refuzat să onoreze promisiunile de a acorda, la ultima rectificare de buget, restanțele salariale ale polițiștilor. Astfel, Sindicatul Național al Polițiștilor și Personalului Contractual a anunțat acțiuni de protest cu respectarea literei legii, fără efectuarea de ore suplimentare din partea funcționarilor publici cu statut special – polițiști din MAI/Poliția Română/Poliția de Frontieră/Imigrări, Pașapoarte ș.a. -,  care vor soluționa prioritar doar urgențele și apelurile la 112, inclusiv în perioada apropiată, a Sărbătorilor de Crăciun și Anul Nou, când concetățenii din diaspora urmează să revină în țară sau să se deplaseze peste graniță, în scop turistic.

”Începând de săptămâna viitoare, vom protesta, în București, la sediile Guvernului, MAI, Ministerului Finanțelor și Ministerului Muncii, împotriva politicilor fiscal-bugetare discriminatorii și ineficiente, prin care actuala coaliție de guvernare încă ne amână acordarea unor drepturi restante și ne ignoră revendicările pentru 2024, sfidând, în continuare, Sistemul de Ordine Publică și familia bugetară ocupațională din care facem parte”, se arată într-un comunicat al SNPPC.

Mai mult, SNPPC a transmis Guvernului că, în cazul în care nu se vor găsi soluții pentru solicitările legitime, având în vedere faptul că Poliția este entitatea care poate asigura echidistant, imparțial, obiectiv și eficient paza secțiilor de votare, sindicaliștii vor boicota cele 4 sesiuni de alegeri din 2024. ”În anul următor nu vom asigura paza, ordinea și siguranța publică la alegerile europarlamentare, locale, parlamentare și prezidențiale”, susține SNPPC.

Revoltă în tot sistemul

Conducerea Sindicatului Polițiștilor Europol anunță și ea că angajații MAI vor recurge la mai multe forme de protest. Printre acestea se numără aplicarea eminamente de sancțiuni verbale, refuzul polițiștilor de a se mai prezenta la cazuri din timpul liber, refuzul polițiștilor de a mai suplinii lipsa de logistică pentru buna funcționare a instituției (imprimante hârtie tonere reparații auto, carburant etc.), respectarea întocmai a procedurilor privind controlul la frontiere, pentru a evita erori umane precum cea în care a fost implicat Cătălin Cherecheș la punctul de trecere a frontierei Petea, ceea ce va duce la creșterea și de 10 ori a timpului de așteptare, proteste organizate în fața prefecturilor sau a unităților de poliție, refuzul de a efectua alte atribuții altele decât cele prevăzute de fișa postului, precum și prezențe intempestive la centrele de transfuzie pentru donare de sânge în timpul programului de lucru.

”Dacă nu vor fi achitate restanțele însă, s-ar putea să fie pentru prima dată când nu vor putea fi deschise toate secțiile de votare, din cauza refuzului polițiștilor și militarilor de a mai efectua activități de pază a secțiilor, care nici nu se regăsește în fișa postului. Mai mult, față de formele de protest de mai sus, le promitem guvernanților că ne vom dovedi extrem de creativi în a iniția noi forme de protest, inedite, care nu au mai fost puse în practică până la acest moment”, transmite Sindicatul Polițiștilor Europol.

Val de revendicări

Sindicaliștii din MAI cer aplicarea, în integralitate, a Legii-cadru a salarizării 153/2017, respectiv acordarea sporurilor și idemnizațiilor la valorile salariale din iunie 2023, și nu la cele aflate acum în plată, care sunt mult mai mici,  includerea în bugetul public aferent anului 2024 a sumelor pentru plata personalului MAI care va fi implicat în cele două scrutine de alegeri de anul viitor, similar membrilor birourilor electorale de circumscripție, precum și actualizarea salariilor, de la 1 ianuarie 2024, în raport cu indicele de inflație stabilit oficial de către INS, dar și cu prețurile principalelor produse de consum și ale utilităților (minim 13,8%).

De asemenea, aceștia solicită Guvernului actualizarea salariului de grad în raport cu salariul minim pe economie, stabilit prin HG, nu cu valorile de referință actuale, diminuate și discriminatorii față de alte categorii bugetare, asigurarea protecției juridice a polițistului, prin modificarea legislației, în sensul incriminării mai drastice a faptelor de ultraj, actualizarea normei de hrană și a normei de echipare, actualizarea, la prețul pieței, a compensației pentru chirie și indexarea pensiilor militare de stat conform celor din sistemul de pensii publice.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
1.771 afisari

8 COMENTARII

  1. Rezultatele AlegerilorGenerale din 2024 sint deja cunoscute la Departamentul de Stat inca de pe acum. De aceea nu maai este nevoie de alegeri. Cei care sint interesati de ocuparea unei functii publice trebuia sa trimita pe adresa AMBASADEI din Bucuresti o scurta autobiografie/curriculum vitae, trei recomandari, trei fotografii tip, copia Pasaportului Romanesc valabil pina in 2030 si copia autentificata a cazierului precum si declaratia de avere. Lista Candidatilor Alesi va fi facuta de AMBASADA in pagina de INTERNET precum si de Presa Centrala.

  2. La muncă, nu la cerșit. Huuuooo!
    Nu le convine, marș în sectorul privat! Acolo își pot arăta priceperea.

  3. Slugile infractorilor vor salarii mai mari si pensie de la 40 de ani! Hai, sictir! Trec traficantii, drogurile si tigarile prin tara si prin vami ca prin codru.

Comments are closed.

Nu rata să citești

Ultimele știri