Protestul de ieri de la Guvern al sindicaliștilor din MAI nu a avut niciun efect, astfel că salariile acestora nu vor fi majorate. Polițiștii atrag atenția că atitudinea coaliției nu este tocmai înțeleaptă, având în vedere că în estul țării bat tobele războiului. Aceștia amenință că, în cazul izbucnirii conflictului armat, își vor da demisia în masă.
Refuzul coaliției de guvernare de a majora salariile polițiștilor, conform legii, a provocat o nemulțumire generalizată în rândul acestora. Protestele repetate ale sindicaliștilor nu au avut niciun rezultat, următorul pas fiind stabilirea unor acțiuni concrete la locul de muncă. Liderii de sindicat avertizează că, în caz de război, Guvernul s-ar putea trezi cu demisiile în bloc ale polițiștilor.
”Având în vedere și ce se întâmplă la estul țării, unde bat tobele războiului, noi ne batem joc de militari, de toată familia ocupațională. L-am văzut pe Iohannis că s-a dus la Turda și le-a mulțumit soldaților, dar cu mulțumiri nu rezolvi problema. Dacă va fi război vor intra și polițiștii în ecuație, pentru că trebuie să ții ordinea în țară. Doamne ferește să se întâmple asta! Dar iată că acum, în preajma acestei situații care nu ne încântă pe niciunul dintre noi, onor Guvernul și politicienii tot nu se dezmeticesc, să-și dea seama că vor avea nevoie de familia asta ocupațională. Și o să se trezească cu demisii în masă ale polițiștilor și ce-o să facă? Pe cine o să aducă în locul lor? Nu merge să le ceri la infinit și ei să execute pentru că așa vrea X sau Y. Avem deja birouri întregi de la Poliția Judiciară care vor să-și dea demisia. Poliția Judiciară este elita Poliției și este foarte prost plătită în momentul de față”, ne-a declarat Vasile Zelca, președintele Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual (SNPPC).
Polițiștii au cerut la protestul de ieri majorarea sporului de suprasolicitare neuropsihică, în cuantumul maxim prevăzut de lege, pentru a eficientiza activitatea Poliției judiciare și a celorlalți polițiști care desfășoară activități în dosarele de urmărire penală sau în alte domenii complexe ale muncii operative și aplicarea integrală a Legii-cadru a salarizării nr. 153/2017.
”Ne pasează de la unul la celălalt”
Cei din coaliție le tot spun că soluția pentru salariile polițiștilor este una politică, însă la întâlnirile cu cei din conducerea Guvernului și a coaliției au fost pasați de la unul la celălalt. ”Am vorbit cu toți, cu Bode, cu Ciucă, cu Ciolacu, cu Cîțu, cu Câciu, cu Budăi și fiecare ne-a pasat la celălalt. Sperăm că se vor găsi soluții până la urmă, noi credem că la prima rectificare de buget, dar până atunci trebuie să ieșim în stradă, să ne arătăm nemulțumirea. Ne vom consulta cu membrii din teritoriu și luăm în calcul acțiuni de protest de genul întreruperea programului, asigurarea doar a urgențelor, refuzul orelor suplimentare, a permanenței la telefon. Se pare că sunt bani, dar este nevoie de voință politică. Ideea este că noi nu mai putem aștepta foarte mult din cauza faptului că suntem incompatibili cu orice alt tip de activitate”, susține Vasile Zelca , președintele SNPPC. Polițiștii nu își pot rotunji veniturile în niciun fel, cum fac medicii și asistentele lucrând și în privat, cum fac profesorii, care dau meditații, constructorii, electricienii, mecanicii etc. ”Au crescut prețurile la energie, la gaze, inflația a explodat. Polițiștii ar putea, în afara programului, să ofere consiliere în domeniul pazei la societățile comerciale, se pot duce să lucreze în agricultură sau în orice alt domeniu care nu interferează cu sectorul de ordine publică. Dar nu avem voie să facem, absolut nimic”, ne-a precizat președintele SNPPC, Vasile Zelca.
Lovitura de grație, dată de liberali
În 2020, liberalii au modificat legislația și au stabilit că polițiștilor le este interzis să dețină orice altă funcție publică sau privată, cu excepția cadrelor didactice din învățâmântul superior. Iar când s-a pus în practică ordonanța, polițiștii s-au trezit că nu mai aveau voie să fie nici președinți de asociații de bloc, președinți de asociații sportive, arbitri. ”Avem colegi care au aveau proiecte europene în desfășurare în apicultură, de exemplu, și s-au trezit la jumătatea termenului că au încetat și trebuie să dea banii înapoi. Politicienii noștri au fost mai catolici decât papa și s-a ajuns la niște grozăvii din care nu mai știu colegii cum să iasă”, ne-a mai spus Vasile Zelca, președintele SNPPC.