Încercarea MAI de a introduce prelungirea opțională a vârstei de pensionare a polițiștilor până la 65 de ani este, de fapt, o capcană, consideră sindicatele din acest sector. Și asta pentru că de la opțional la obligatoriu mai este doar un mic pas, consideră Sindicatul Național al Polițiștilor și Personalului Contractual (SNPPC). Pe de altă parte, sindicaliștii au criticat dur intenția ministrului Predoiu de a introduce interdicții și incompatibilități și după pensionarea celor din această categorie profesională.
Președintele Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual (SNPPC), Vasile Zelca, a precizat că polițiștii nu sunt de acord cu prevederea pensionării opționale la 65 de ani, propusă într-un proiect de ordonanță de urgență de MAI, pentru că de la opțional la obligatoriu e doar un pas.
”Este o modificare la Legea 223/2015, care stabilește la ce vârstă se poate ieși la pensie. Dar asta ar însemna ca, dacă am fi de acord cu modificarea acelei anexe, să ne trezim mâine-poimâine că se face obligatorie. Acum, vârsta efectivă este de 60 de ani, din care se scade vechimea cumulată de fiecare. Unii au 13 ani, alții au 10 ani, 8 ani, depinde în ce condiții de muncă a lucrat fiecare. Iar ei vor acum ca vârsta din care se scade vechimea cumulată să fie de 65 de ani. Oricum, din 2031 vârsta de pensionare va crește la 61 de ani, din 2032, la 62 de ani, din 2033, la 63 de ani, 2034, 64 de ani, iar din 2035, la 65 de ani. Toți liderii noștri de sindicat ne-au cerut să nu fim de acord cu pensionarea voluntară la 65 de ani pentru că o să ne trezim că o fac obligatorie. O să vină să ne spună că, atunci când a fost voluntar, am fost de acord și de ce să nu fim de acord și cu obligativitatea ieșirii la pensie la 65 de ani”, ne-a declarat președintele SNPPC, Vasile Zelca.
Miza, deficitul de polițiști și militari
În prezent, polițiștii nu pot fi menținuți în serviciu după împlinirea vârstei de 60 de ani, cu excepția chestorilor de poliție, chestorilor principali de poliție, chestorilor șefi de poliție și chestorilor generali de poliție, care pot fi menținuți, la cerere, până la vârsta de 62 de ani. În ceea ce privește cadrele militare, nici acestea nu pot fi menținute în activitate după împlinirea vârstei de 60, cu excepția generalilor care pot fi menținuți, la cerere, până la vârsta de 62 de ani.
Potrivit MAI, în perioada următoare, un număr semnificativ de cadre militare și polițiști îndeplinesc condițiile de trecere în rezervă/încetare a raporturilor de serviciu cu drept la pensie pentru limită de vârstă. ”În instituțiile din sistemul de apărare, ordine publică și securitate națională, situația deficitului de personal s-a acutizat constant începând cu anul 2010. În aceste condiții, luând în considerare tendința personalului de a accesa dreptul la pensie ca o garanție pentru valorificarea perioadei de activitate desfășurată în cadrul instituției, precum și faptul că mecanismele de încadrare a posturilor vacante nu permit recuperarea deficitului de resurse umane ci, dimpotrivă, există premise ca acest deficit să crească, este necesară stabilirea unui mecanism care să acorde posibilitatea cadrelor militare, polițiștilor și polițiștilor de penitenciare care îndeplinesc condițiile de trecere în rezervă/încetare a raporturilor de serviciu cu drept la pensie de a continua, la cerere, activitatea în cadrul instituției până la vârsta de 65 de ani”, se arată în nota de fundamentare a proiectului de act normativ elaborat de MAI.
Interdicții până la moarte
Prin același proiect de ordonanță de urgență, MAI vrea să modifice și Codul penal și să prevadă ca infracțiune exercitarea unei funcții sau prestarea unui serviciu în sectorul privat care presupune desfășurarea de activități cu caracter militar ori de securitate privată, în zone de conflict armat, ori desfășurarea de activități de recrutare, instruire sau consultanță pentru societăți sau companii militare ori de securitate private prezente în zone de conflict armat, cu excepția celor încredințate de autoritățile statului român, de către cadre militare, soldați sau gradați profesioniști, polițiști sau polițiști de penitenciare, în activitate sau în rezervă.
”Noi vorbim despre pensionari și pensionarul are dreptul să facă ce vrea cu viața lui. Pentru cei din activitate putem avea o discuție, că este cadru activ, chiar dacă este în concediu. La pensionari, însă, este altceva. Dacă tu vrei să reactivezi pensionarul, că ai nevoie de el, foarte bine, să-l chemi. O viață întreagă am avut interdicții și incompatibilități, și tu, după ce mă pensionezi, îmi stabilești alte interdicții și incompatibilități? În plus, cum interpretăm când te duci consultant de securitate pe o navă de croazieră și nava trece printr-o zonă de conflict? Vedeți de ce noi vorbim despre predictibilitate în salarizare, carieră și pensionare? Ia fă-i tu celui de care zici tu că ai nevoie și vrei să-i impui incompatibilități o pensie decentă! Dar tu nu îmi indexezi pensia cu rata inflației, mi-o mai și supraimpozitezi, nu mi-o actualizezi măcar cu gradul și acum vrei să îmi interzici să-mi rotunjesc veniturile”, ne-a mai precizat președintele SNPPC, Vasile Zelca.
Rog, să explicați conducerii sindicatului polițiștilor, ce înseamnă, conform DEX, opțional și obligatoriu, poate dânșii, încă, n-au aflat. Apoi, se tem cumva, ca la 65 de ani, n-or să poată fugi după infractori. Pai, dânșii, nici azi, la 20 de ani nu fug după cei ce încalcă legea, dânșii se deplasează cu mașina. A văzut cineva un polițist pedestru, de la „grand battaille” încoace?? Ma îndoiesc ca dânșii se deplasează pe jos mai departe de chioșcul cu gogoși și cafele, sau până la mașina ghinionistului pe care urmează sa-l „arda”. Așa că băieți liniștiți-va , leafa merge, mașina o avem, șeful mai închide ochii, serviciul e sigur, trai nineaca.