AcasăSOCIALPoliticile catasfrofei. Lumea se întoarce în anii '70

Politicile catasfrofei. Lumea se întoarce în anii ’70

Istoricul Niall Ferguson a avertizat că lumea se îndreaptă ca un somnambul spre o eră de tulburări politice și economice asemănătoare cu cea din anii ’70 – și chiar mai rău.

“Catalizatorul necesar pentru a declanșa o repetare a anilor ’70 – și anume inflația și conflictul internațional – a avut deja loc.Greșelile de politică monetară și fiscală din 2021, care au declanșat această inflație, se aseamănă foarte mult cu cele din anii șaptezeci,  a spus Ferguson, comparând recentele creșteri de prețuri cu perioada caracterizată de șocuri financiare, ciocniri politice și tulburări civile.

Ca și în cazul actualului război al Rusiei în Ucraina, războiul arabo-israelian din 1973 a dus la implicarea internațională a Uniunii Sovietice și a SUA, pe atunci superputeri, declanșând o criză energetică mai amplă.

Numai că acel conflict a durat doar 20 de zile. Invazia neprovocată a Rusiei în Ucraina a intrat acum în cea de-a șasea lună, ceea ce sugerează că orice repercusiuni pentru piețele energetice ar putea fi mult mai grave.

„Acest război durează mult mai mult decât cel din 1973, așa că șocul energetic pe care îl provoacă va fi de fapt mai susținut”.

Politicienii și bancherii centrali au încercat să atenueze cele mai grave efecte ale consecințelor, prin creșterea ratelor dobânzilor pentru a combate inflația și reducerea dependenței de importurile de energie din Rusia.

Dar Ferguson, autor a 16 cărți, inclusiv cea mai recentă „Doom: The Politics of Catastrophe”, a declarat că nu există dovezi care să sugereze că actualele crize ar putea fi evitate.

Printre motive, se numără în prezent o creștere mai scăzută a productivității, niveluri mai mari ale datoriilor și o demografie mai puțin favorabilă acum față de acum 50 de ani.

 

author avatar
Radu Jacotă Redactor
451 afisari

3 COMENTARII

  1. Jacotă, boul bălții, cum adică „neprovocată”, cretinache!?
    Du-te, bă, la bandă, că nu-i de tine scrisul.

  2. Bravo dn. barbu i/am zis si eu dar nu intelege daca te/ai nascut prost asa mori .slava .

    • barbule, iar iti dai limbi singur?
      si ce e ” dn. barbu” ???
      dobitoc national?’
      ei , aici ai dreptate…..

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger