AcasăSOCIALPoliția pierde înmatricularea mașinilor. Cine o preia?

Poliția pierde înmatricularea mașinilor. Cine o preia?

Mai puțin timp și mai puțin bani pentru înmatricularea vehiculelor

Activitatea de înmatriculare a vehiculelor va trece din subordinea MAI în subordinea Ministerului Transporturilor, prin Registrul Auto Român, potrivit unui proiect de lege al parlamentarilor. Măsura ar urma să reducă atât birocrația excesivă, cât și costurile suplimentare pentru cetățeni.

Cel mai probabil de anul viitor, românii își vor putea înmatricula vehiculele la sucursalele teritoriale ale Registrului Auto Român, Ministerul Afacerilor Interne fiind degrevat de această sarcină, se arată într-un proiect de lege depus la Senat.

”Începând cu data de 1 ianuarie a anului următor publicării prezentei legi, RAR este desemnată ca autoritate competentă să efectueze activitatea de înmatriculare, radiere și eliberare a autorizației de circulație provizorie sau pentru probe a vehiculelor. În acest sens, RAR va beneficia din partea Ministerului Afacerilor Interne de accesul la baza de date conținând evidența persoanelor. RAR efectuează activitatea de înmatriculare sau radiere a vehiculelor, de eliberare și evidență a certificatelor de înmatriculare și a plăcuțelor cu numere de înmatriculare a vehiculelor, precum și de eliberare și evidență a autorizației de circulație provizorie sau pentru probe a vehiculelor, prin reprezentanțele sale teritoriale. Schimbările vizate de această propunere legislativă vin în întâmpinarea eficientizării administrației din prisma înmatriculării și înregistrării vehiculelor, fiind de bun augur pentru cetățeni eliminarea unor costuri nejustificate. În condițiile actuale, de pandemie, este esențială reducerea birocrației și eliminarea unor drumuri pe care cetățenii le efectuează către Direcţia Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor, urgentarea adoptării unor măsuri legislative, prin crearea unei structuri mult mai eficiente, precum și simplificarea acțiunilor administrative care privesc această activitate”, se arată în expunerea de motive a proiectului legislativ.

Dispare Fiscul din ecuație

Vânzarea sau cumpărarea vehiculelor în România implică, în prezent, și o adeverință fiscală care să ateste că vechiul și noul proprietar nu au datorii la stat, condiționând astfel operațiunile economice de achitarea debitelor la taxe și impozite. Transferul înmatriculării la Registrul Auto Român, potrivit proiectului de act normativ, nu mai prevede însă această condiționare, renunțându-se și la drumurile în plus pe care le făceau cetățenii. Astfel, înmatricularea și înscrierea vehiculelor în evidențele RAR se va realiza pe baza datelor de identificare ale vehiculului și ale proprietarului și se va finaliza cu eliberarea de către RAR, potrivit legii, a unui certificat de înmatriculare, precum și a plăcilor cu numărul de înmatriculare atribuit și efectuarea mențiunilor necesare în certificatul de înmatriculare și în cartea de identitate a vehiculului. După finalizarea operațiunilor, RAR va informa organul fiscal teritorial al proprietarului vehiculului cu privire la dobândirea vehiculului de către acesta. Dacă proprietarul nu depune în termen de 90 de zile la organul fiscal teritorial declarația de impunere pentru vehiculul înmatriculat, RAR va proceda la suspendarea înmatriculării, cu informarea prealabilă a titularului acesteia.

Două persoane într-un talon

Proiectul de lege mai prevede și faptul că, la cererea scrisă a proprietarului unui vehicul, în certificatul de înmatriculare/înregistrare se poate înscrie și o altă persoană decât proprietarul, specificându-se calitatea în care aceasta poate utiliza vehiculul, în virtutea unui drept legal. Totodată, înmatricularea, înregistrarea sau atribuirea numărului provizoriu ori pentru probe a unui vehicul se anulează de către autoritatea care a efectuat-o, dacă se constată că au fost încălcate normele legale referitoare la aceste operațiuni.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
4.763 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

Caz înspăimântător în București! Femeie reținută după ce şi-a înjunghiat de două ori soţul, la un interval de mai multe ore

Caz șocant în București! O femeie a fost reţinută, sub acuzaţia de violenţă în familie în modalitatea tentativei de omor, după ce şi-a înjunghiat...

Momente de groază, la înălțime. Pasagerii unui telescaun, surprinși de rafale foarte puternice de vânt – VIDEO

Mai multe persoane au trecut printr-o experiență pe care, cel mai probabil, nu o vor uita niciodată. Sau, cel puțin, nu prea curând.Au fost...
proger