AcasăSOCIALPoliția, paralizată. Toate serviciile, trimise în stradă să dea amenzi

Poliția, paralizată. Toate serviciile, trimise în stradă să dea amenzi

Vela a trimis toate structurile polițienești să vâneze populația

Total depășit de transmiterea comunitară a virusului Covid, Guvernul a trecut la măsuri halucinante. Astfel, toate structurile MAI au fost scoase pe străzi pentru a stopa răspândirea virusului prin amenzi aplicate populației. Grav este faptul că toate palierele infracționalității au rămas descoperite, avertizează Sindicatul Național al Agenților de Poliție.

Infractorii pot răsufla ușurați în această perioadă, pentru că nimeni din Poliția Română nu se mai ocupă de ei. Ordinul venit de la minister a fost ca absolut toate direcțiile din sistem să fie scoase pe străzi pentru a-i vâna pe cetățenii care nu poartă masca sau care nu poartă corect masca. Cu foarte mici excepții, cetățenii, speriați de amenzi și îngroziți de perspectiva morții permanentizată prin mesajele transmise de mass-media, s-au conformat și poartă măștile. Cu toate acestea, numărul de cazuri crește galopant. Semn că virusul nu se sperie de mască și de sancțiuni. Însă, pentru a crea impresia că iau măsuri, autoritățile merg obsesiv pe aceleași direcții, plusând acum cu implicarea crimei organizate, serviciului trafic de persoane, antidrogului și al criminalității economico-financiare. ”Restul problemelor cu care se confruntă poliția până la apariția acestui virus există în continuare, iar oamenii și timpul sunt la fel ca înainte de pandemie ! Practic nu mai prindem hoți, nu mai rezolvăm cauze penale, ordinea publică, criminaliștii, proximitatea, judiciarul, nu mai au altă treabă decât să-i vâneze pe cei care nu poartă mască. Polițiștii de la toate direcțiile sunt în stradă pentru măști, asta se întâmplă. Fac filtre, opresc mașini să vadă dacă oamenii poartă mască, opresc tramvaie, toată lumea e numai pe măști. Noi înțelegem că trebuie să facem ceva și cu pandemia asta, dar în același timp să ne uităm și la clanuri, la infractorii care s-au întors în țară, la crime, la tâlhării”, atrage atenția președintele Sindicatului Național al Agenților de Poliție (SNAP), Iulian Surugiu.

Normă de contravenții

Sindicaliștii de la SNAP arată că s-au introdus norme de contravenții și că nimic nu mai este luat în calcul la indicatorii polițiștilor în afară de amenzile pentru nepurtarea măștii. ”Trăim vremuri grele, fără precedent, datorită  răspândirii noului Coronavirus, starea de urgență s-a transformat în stare de alertă, apoi a fost prelungită, măsurile impuse populației sunt tot mai multe, iar perioada aceasta, din nefericire, va mai dura cel puțin câteva luni. În aceste condiții, polițiștii care acționează în stradă resimt o presiune în creștere din partea șefilor, iar numărul dispozițiilor și, implicit, obligațiilor, crește odată cu numărul de persoane infectate cu SARS-COV-2, iar principalul indicator de muncă constă în numărul de acțiuni organizate și sancțiuni aplicate pe această linie, respectiv Legea nr.55/2020.

Ca să se înțeleagă mai bine, facem precizarea că aici intervine <<măiestria>> unor șefi profesionali care, prin diverse dispoziții scrise sau verbale, obligă oamenii din subordine să lucreze peste program, 12-16 ore pe zi, astfel încât polițiștii să fie -la vedere-, șefi care impun normă de contravenții aplicate și toate acestea la comandă politică. Politicienii, atât cei aflați la putere cât și cei din opoziție, trebuie să cunoască problemele reale pe care le au polițiștii, faptul că sunt nevoiți să lucreze suplimentar datorită lipsei de personal și  că sunt plătiți prost în comparație cu riscurile la care se expun prin natura acestei meserii. Mai nou au apărut și alte frustrări, prin discriminările existente la acordarea unor drepturi personalului implicat în activitățile de prevenire și combatere a răspândirii virusului, context în care amintim că și polițiștii se află în prima linie, că și ei își riscă permanent sănătatea și chiar viața, că și ei au copii care învață de acasă și care trebuie supravegheați. Sindicatul Național al Agenților de Poliție este asaltat de sesizările membrilor din toată țara, prin care se reclamă aceste abuzuri, oamenii s-au săturat să tot facă sacrificii personale, în condițiile în care angajatorul nu joacă corect și nu respectă munca lor”, se precizează într-un comunicat al Sindicatului Național al Agenților de Poliție.

”Nu vor rezolva problema cu amenzi”

Polițiștii ar trebui să stea de vorbă cu oamenii, să le explice că trebuie să respecte legea, nu să-i amendeze direct, ne spune președintele SNAP, Iulian Surugiu. ”La indicatori, polițiștii nu sunt evaluați după intervenția la 112, care este foarte importantă, la fel ca și cercetarea la fața locului. Există o concurență între șefii de secții care au dat amenzi mai multe. Toată lumea spune acum să luăm măsuri și să dăm amenzi. Noi suntem, însă, de părere că amenda nu ar trebui să fie prima măsură. Polițiștii trebuie să vorbească mai întâi cu oamenii, să le explice că acestea sunt prevederile legale, că trebuie să ne supunem toți, să dea un avertisment verbal doar și, ulterior, dacă sunt prinși din nou fără mască, să fie amendați. Le-am spus celor de la IGPR să facă o bază de date cu cei care au fost avertizați verbal, ca să știe dacă dau sau nu sancțiuni atunci când îi mai prind. Nu cred că vom rezolva problema cu amenzi. Sunt bătrânii aceștia amărâți care nu au bani și mai sunt și oamenii care se vor înrăi și îi vor urî pe polițiști”, ne-a declarat Iulian Surugiu, președintele Sindicatului Național al Agenților de Poliție.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
3.064 afisari

5 COMENTARII

  1. Treaba cu mastile era de competenta celor de la DSP, acuma aia stau in birouri si fraierii de la politie le fac treaba!! Oare astia de la DSP au plan de amenzi pentru ca raspindirea coronavirusului se face din spitale si de cadrele medicale in special!!!

  2. Care LEGE Dl. Surugiu ??? Spuneti-ne si noua pe baza carei legi/articol se dau amenzile ptr nepurtarea mastii ?

  3. nu exista nici o lege pt masti si in are liber este ilegala masca si in magazine este ilegala pt ca nu exista covid numai minciuni cu covidu asta da aiurea amenzi ca sa mareasca salarile la politisti

  4. Politia la puscarie in frunte cu tiganul asta de Vela !…niste criminali astia sunt politia jandarmeria si tiganul asta Vela ..la beci cu dementii!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger