Cauta

Poate planeta să suporte 9 miliarde de oameni?

În această lună, populația globală a ajuns la 8 miliarde de oameni. Dacă acest lucru nu este suficient de important, există toate indiciile că vom ajunge la 9 miliarde în următorii 15 ani.

Pentru a pune în perspectivă creșterea demografică, potrivit OurWorldinData, în 1804 erau 1 miliard de oameni. 2 miliarde în 1927, 3 miliarde în 1960, 4 miliarde în 1974, 5 miliarde în 1987, 6 miliarde în 1998 și 7 miliarde în 2010.

În anii 1800 și 1900, populațiile au explodat pe măsură ce progresele medicale și sanitare, îmbunătățirile industriale și agricole și sistemele de energie, comunicații și transport mai eficiente au început să se impună în multe părți ale lumii.

Până în 1950, durata de viață a crescut cu 20 de ani. Cu toate acestea, au rămas locuri în care speranța de viață a continuat să fie mult mai scăzută, cum ar fi în Africa subsahariană, Asia de Sud-Est și America Latină. Îmbunătățirile au fost inegale.

Schimbări semnificative în majoritatea părților lumii, inclusiv în Asia și Africa, au avut loc abia în ultimii 70 de ani. India și China, în special, au făcut pași mari către o viață mai lungă și mai sănătoasă încă din anii 1970.

Cu toate acestea, a existat un revers al dezvoltării.Creșterea populației globale de la Revoluția Industrială a determinat emisiile de gaze cu efect de seră, poluarea aerului, a apei și a terenurilor, distrugerea pădurilor, reducerea stocurilor de pește și creșterea masivă a monoculturii.

Urbanizarea continuă să crească la nivel mondial, 56% din umanitate trăind astăzi în orașe, potrivit Raportului de dezvoltare urbană al Băncii Mondiale, publicat luna trecută.Problema este însă că creșterea populației este inegală pe tot globul.

De fapt, notează The National,  avem o lume oarecum bifurcată, cu unele părți având societăți tinere și populații în creștere, cum ar fi Nigeria, India și Egipt, în timp ce altele sunt societăți îmbătrânite cu populație în scădere, precum Japonia, Italia și Portugalia.

Cea mai mare parte din următorul miliard adăugat în următorii 15 ani este de așteptat să provină din India, China, Nigeria, Egipt, Pakistan și unele țări aflate în dificultate din Asia de Sud și Africa.

Atunci când există prea mulți tineri sau prea mulți vârstnici, economiile și societățile sunt supuse unor presiuni sporite din cauza „ratelor de dependență” foarte ridicate, care măsoară cât de mult trebuie să aibă grijă populația activă de persoanele tinere și vârstnice care nu lucrează.

Dependența de persoanele în vârstă este cea mai ridicată în cele mai dezvoltate țări din America de Nord, Europa, Australia și Japonia.Dependența de tineri este cea mai mare în țările mai puțin dezvoltate din Africa Subsahariană, Yemen, Irak și Afganistan.

Ambele aspecte ar putea ridica probleme semnificative pe măsură ce ne îndreptăm spre pragul de 9 miliarde.

 

 

 

 

Ultimele stiri

  • LIGA 1, program, rezultate LIVE și clasament ACTUALIZAT
  • Ce program au supermarketurile Kaufland, Lidl şi Carrefour, de Paşte 2024. Surpriză! Unele magazine sunt deschise şi duminică, 5 mai
  • Patriarhul Daniel, cu gândul la Diaspora în Pastorala de Paşte 2024: „Să arătăm semne de iubire frăţească şi tuturor românilor aflaţi printre străini”
  • Cât au ajuns să coste ouăle în pieţe, înainte de Paştele 2024. În supermarket, se găsesc şi la preţ dublu
  • Mesaje de Paște 2024. Felicitări, urări şi gânduri bune pentru cei apropiaţi cu ocazia Sărbătorilor Pascale
  • Guvernul vrea să mărească pensiile de la 1 septembrie, dar cine le mai apucă? Speranţa de viaţă, în România, s-a PRĂBUŞIT!
  • Dramă în judeţul Neamţ: un bărbat s-a aruncat în faţa trenului. A murit pe loc!
  • Jandarmii i-au căutat, pentru droguri, „la piele” pe petrecăreții din Mamaia. Unde au putut să le ascundă tinerii
  • Horoscop – sâmbătă, 4 aprilie 2024. Berbecii au idei ciudate, iar Racii au parte de întâmplări deosebite
  • Părinţii, revoltaţi în mediul online după ce un restaurant din Bucureşti a impus reguli stricte pentru copiii clienţilor
  • Exit mobile version