AcasăSOCIALPoate planeta să suporte 9 miliarde de oameni?

Poate planeta să suporte 9 miliarde de oameni?

În această lună, populația globală a ajuns la 8 miliarde de oameni. Dacă acest lucru nu este suficient de important, există toate indiciile că vom ajunge la 9 miliarde în următorii 15 ani.

Pentru a pune în perspectivă creșterea demografică, potrivit OurWorldinData, în 1804 erau 1 miliard de oameni. 2 miliarde în 1927, 3 miliarde în 1960, 4 miliarde în 1974, 5 miliarde în 1987, 6 miliarde în 1998 și 7 miliarde în 2010.

În anii 1800 și 1900, populațiile au explodat pe măsură ce progresele medicale și sanitare, îmbunătățirile industriale și agricole și sistemele de energie, comunicații și transport mai eficiente au început să se impună în multe părți ale lumii.

Până în 1950, durata de viață a crescut cu 20 de ani. Cu toate acestea, au rămas locuri în care speranța de viață a continuat să fie mult mai scăzută, cum ar fi în Africa subsahariană, Asia de Sud-Est și America Latină. Îmbunătățirile au fost inegale.

Schimbări semnificative în majoritatea părților lumii, inclusiv în Asia și Africa, au avut loc abia în ultimii 70 de ani. India și China, în special, au făcut pași mari către o viață mai lungă și mai sănătoasă încă din anii 1970.

Cu toate acestea, a existat un revers al dezvoltării.Creșterea populației globale de la Revoluția Industrială a determinat emisiile de gaze cu efect de seră, poluarea aerului, a apei și a terenurilor, distrugerea pădurilor, reducerea stocurilor de pește și creșterea masivă a monoculturii.

Urbanizarea continuă să crească la nivel mondial, 56% din umanitate trăind astăzi în orașe, potrivit Raportului de dezvoltare urbană al Băncii Mondiale, publicat luna trecută.Problema este însă că creșterea populației este inegală pe tot globul.

De fapt, notează The National,  avem o lume oarecum bifurcată, cu unele părți având societăți tinere și populații în creștere, cum ar fi Nigeria, India și Egipt, în timp ce altele sunt societăți îmbătrânite cu populație în scădere, precum Japonia, Italia și Portugalia.

Cea mai mare parte din următorul miliard adăugat în următorii 15 ani este de așteptat să provină din India, China, Nigeria, Egipt, Pakistan și unele țări aflate în dificultate din Asia de Sud și Africa.

Atunci când există prea mulți tineri sau prea mulți vârstnici, economiile și societățile sunt supuse unor presiuni sporite din cauza „ratelor de dependență” foarte ridicate, care măsoară cât de mult trebuie să aibă grijă populația activă de persoanele tinere și vârstnice care nu lucrează.

Dependența de persoanele în vârstă este cea mai ridicată în cele mai dezvoltate țări din America de Nord, Europa, Australia și Japonia.Dependența de tineri este cea mai mare în țările mai puțin dezvoltate din Africa Subsahariană, Yemen, Irak și Afganistan.

Ambele aspecte ar putea ridica probleme semnificative pe măsură ce ne îndreptăm spre pragul de 9 miliarde.

 

 

 

 

author avatar
Radu Jacotă Redactor
488 afisari

10 COMENTARII

  1. Am fost gospodar la aprozar inainte de 90 si stiu cum poti imparti 10 kg de cartofi la 100 de persoane.

  2. Referitor la întrebare.
    Da.
    Uscatul abia 10% e locuit pe Terra. Uscat reprezinta 30% restul e apa. Deci planeta noastră poate dispune de 30 de miliarde de oameni pe uscat si max 100 de miliarde de pamanteni pe ape. Dacă mai adaugam locuinte in aer si orbita probabil ca numarul se dubleaza.
    Deci nr maxim de pamanteni poate fi de 200 de miliarde de oameni apoi va trebui sa colinizam spatiul asta in conditiile unei bune industrializari a hranei.
    Dar pot fi si 400 de miliarde in conditii de trai si habitat subteran si submarin…

    • Asta ar inseamna sa domesticim tot, sa nu mai existe fauna salbatica, paduri care ne dau oxigenul, albine, pesti, mamifere, si multe alte vietuitoare, ar fi iadul pe pamant si am manca insecte.

      • Nu neaparat astecii aveau terase aplecate pe soare de cultivat la 3000 m. Grau porumb cartofi intr-o simbioza perfecta prin irigatie direct prin stanci de la roua diminetii sau ploi. Aduceau pamant de jos…

  3. Dle Jacota ,dta ai declarat ca nu ai copii asa ca planeta te suporta numai pe tine.Nu ai de ce sa iti faci griji.

  4. Au grija jandarmii lumii,mai baga COVID 21,22,23,24 si nu o sa mai avem acces in spitale si o sa moara oamenii cu zile !

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger