AcasăSOCIALPoate lumea să se hrănească singură? Criza îngrășămintelor amenință securitatea alimentară

Poate lumea să se hrănească singură? Criza îngrășămintelor amenință securitatea alimentară

Pentru prima dată, fermierii din întreaga lume testează – în același timp – limitele cantității de îngrășăminte chimice pe care le pot aplica fără a distruge recolta. Primele previziuni sunt sumbre.

În Brazilia, cel mai mare producător de soia din lume, o reducere cu 20% a utilizării potasei ar putea duce la o scădere cu 14% a randamentelor, potrivit companiei de consultanță MB Agro.

În vestul Africii, scăderea utilizării îngrășămintelor va reduce cu o treime recolta de orez și porumb din acest an.

Pentru oamenii din întreaga lume care nu lucrează în agricultură, deficitul global de îngrășăminte la prețuri accesibile pare o problemă îndepărtată. În realitate, nu va lăsa nicio gospodărie nevătămată.

Chiar și în scenariul cel mai puțin perturbator, creșterea prețurilor pentru nutrienții sintetici va duce la scăderea randamentelor culturilor și la creșterea prețurilor la magazinele alimentare pentru orice, de la lapte la carne de vită  – timp de câteva luni sau chiar ani, în întreaga lume dezvoltată. În economiile în curs de dezvoltare – care deja se confruntă cu insecuritate alimentară – lipsa îngrășămintelor riscă să genereze malnutriție și tulburări sociale.

De ce cresc prețurile îngrășămintelor?

Fermierii comerciali se bazează pe o combinație de trei nutrienți cheie – azot, fosfor și potasiu – pentru a-și alimenta recoltele. Deși nevoile solului diferă de la o regiune la alta, tendința generală este că  utilizarea mai multor îngrășăminte aduce mai multă producție alimentară.

Dar, pe măsură ce costurile nutrienților sintetici au crescut vertiginos – în America de Nord, un indicator al prețurilor este aproape triplu față de cel de la începutul pandemiei – fermierii au fost nevoiți să înceapă să reducă utilizarea acestora, uneori în mod dramatic. Această criză a plasat lumea pe un teritoriu necunoscut.

Prețurile au crescut de mai bine de un an dintr-o serie de motive: scumpirea gazului natural,  principala materie primă pentru o mare parte din îngrășămintele cu azot din lume; sancțiuni împotriva unui mare producător de potasiu din Belarus; plus restricțiile Covid-19 care care au perturbat fiecare lanț global de aprovizionare, inclusiv produsele chimice.

Această înăsprire a pieței de îngrășăminte fizice a motivat China, cel mai mare producător de fosfați, să restricționeze exporturile pentru a construi un stoc acasă, exacerbând și mai mult deficitul global.

Invazia Rusiei în Ucraina a tăiat efectiv aproape o cincime din exporturile mondiale de nutrienți, iar industria îngrășămintelor și mecanismele sale de stabilire a prețurilor sunt, fără îndoială, mai afectate ca niciodată.

„Cea mai mare îngrijorare este perspectiva penuriei de alimente în anumite zone ale lumii”, a declarat Tony Will, directorul executiv al celei mai mari companii de îngrășăminte cu azot din lume –  CF Industries Holdings.

Institutul Internațional de Cercetare a Orezului a prezis că recoltele ar putea scădea cu 10% în sezonul următor, ceea ce înseamnă că vor fi cu 36 de milioane  de tone mai puține  – suficient pentru a hrăni 500 de milioane de oameni.

În Africa Subsahariană, producția de alimente ar putea scădea cu aproximativ 30 de milioane de tone în acest an, echivalent cu necesarul de hrană a 100 de milioane de oameni.

Fără îndoială, alimentele care sunt produse vor fi mai scumpe, subliniază Bloomberg. Prețurile alimentelor la nivel mondial cresc deja în cel mai rapid ritm din toate timpurile, deoarece războiul din Ucraina afectează aprovizionarea cu recolte, iar un indice al Națiunilor Unite privind costurile mondiale ale alimentelor a crescut cu încă 13% în martie.

Există, de asemenea, o îngrijorare tot mai mare că reducerea  îngrășămintelor va duce la culturi de calitate inferioară.

author avatar
Radu Jacotă
244 afisari

1 COMENTARIU

  1. Intr-adevar e frumos sa gasesti in orice sezon fructe si legume, dar toate sunt recoltate prea devreme si posibil tratate ca sa aiba culoarea care ne atrage sa le cumparam. Nici merele nu mai au gustul pe care il stiam. Nici cerealele nu mai sunt ce erau: pâinea si biscuitii nu mai au gustul savuros. Totul e grăbit cu aceste ingrașăminte.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger