AcasăSOCIALPNRR-ul condamnă România la colaps energetic. Fără cărbune, blackout-ul este iminent

PNRR-ul condamnă România la colaps energetic. Fără cărbune, blackout-ul este iminent

Virgil Popescu a ținut cu dinții de PNRR-ul energetic scris de USR

În 15 martie 2023, Marcel Boloș ne anunța că suntem tot mai aproape de a primi cele 3,2 miliarde de euro din cererea de plată numărul 2 din PNRR. Banii nu au venit și nici nu vor veni până România nu va respecta întocmai PNRR-ul sinucigaș, care prevede dezafectarea tuturor termocentralelor pe cărbune. Situația este una fără ieșire și a fost cauzată de refuzul lui Virgil Popescu, Ministrul Energiei de a renegocia PNRR în aprilie-mai 2022.

Cu toate asigurările date de Guvern, că a reușit să convingă Comisia Europeană să ne lase în rezervă de capacitate 600 de MW pe cărbune în 2026, România se află în imposibilitatea de a îndeplini decarbonizarea, așa cum a fost trecută, în mod, absurd, în PNRR. Renegocierea PNRR, pe Componenta de Energie, ar fi trebuit făcută încă din aprilie-mai anul trecut, însă România, prin ministrul Energiei, Virgil Popescu, nu a declanșat niciun mecanism de negociere și nu a argumentat că sistemul energetic național nu poate supraviețui fără capacitățile pe cărbune. Bătaia este pe jalonul 114, cu Legea decarbonizării, unde PSD s-a luptat să pună în conservare acele capacități pe cărbune și să fie închise doar când se va pune ceva în loc, pentru că trebuia să vedem dacă cele două grupuri pe gaze vor fi și finalizate în 2026, ne spune Constantin Ștefan, secretar de stat în Ministerul Energiei.

”Nu poți să scoți înainte, orbește, fără să pui în loc altceva. Legea a trecut de Parlament, după care a fost modificată, succesiv, de două ori. A fost trimisă la Bruxelles și probabil acolo s-a constatat că lucrurile nu erau în concordanță cu ceea ce scria în PNRR. Pentru că în PNRR scrie dezafectare, nicidecum conservare sau scoatere când se pun în funcțiune alte grupuri. Acum legea trebuie armonizată cum cere UE, de aceea nu se închide Jalonul. Sunt inadvertențe și cu cele două grupuri pe cărbune, grupul 3 de la Rovinari și grupul 7 de la Turceni, care trebuiau scoase în 2022. Eu am spus tot timpul anul trecut că acele grupuri nu se pot scoate pentru că CE Oltenia are nevoie de grupuri energetice în rezervă, pentru că, dacă pică un grup care este acum în funcțiune, trebuie să pui altul pe care îl ai în stare de funcționare, ca să îi poată lua locul în câteva ore, altfel CE Oltenia intră în dezechilibre uriașe”, ne-a declarat Constantin Ștefan, secretar de stat în Ministerul Energiei.

A început numărătoarea inversă

Proiectele de energie bat pasul pe loc și nici o capacitate nouă nu a fost pusă în funcțiune până în prezent. În decembrie 2025 este ultimul an în care Complexul Energetic Oltenia mai funcționează cu șapte grupuri de producție pe cărbune. Din 2026, conform PNRR, vor mai exista doar două grupuri energetice, unul la Rovinari și unul la Turceni, cu o capacitate totală de 660 de MW. Dar și acestea vor mai funcționa în rezervă de capacitate, adică vor produce doar dacă Transelectrica va cere în sistem. Problema este că România nu are reglementată în piața de energie rezerva de capacitate și, în plus, oamenii care vor lucra la aceste două grupuri vor fi trimiși, practic, în concediu tehnic. O altă problemă este că lignitul extras și depozitat trebuie ars într-o perioadă relativ scurtă, astfel de depreciază, spun specialiștii din domeniu. Per total capacități în România, PNRR-ul ne obligă ca, în 2026, să scoatem din 1.425 MW, închizându-se producția de la CE Oltenia, Sucursala Electrocentrale Craiova, Govora și Iași. Ce vom pune în loc? Teoretic, ar trebui să punem 1.300 MW pe gaz la CE Oltenia, 735 MW fotovoltaice tot la CE Oltenia, proiecte finanțate din Fondul pentru Modernizare, 935 MW regenerabile și 300 MW în ciclu combinat pe gaze, proiecte finanțate din PNRR. Cei 1.300 MW pe gaze și cei 300 MW în ciclu combinat pe gaze, finanțat tot prin PNRR, ar trebui să intre în funcțiune în iunie 2026, tot teoretic, pentru că, din felul în care se mișcă lucrurile este foarte puțin probabil ca acest lucru să se întâmple. Dar chiar și așa, rămân 6 luni neacoperite, cu o lipsă din sistemul energetic național de 1.425 MW, în condițiile în care România este deja importator net de energie.

Iese și Cernavodă din sistem

România importă în prezent circa 700-1000 de MWh, în situația în care Hidroelectrica duduie, producând aproximativ 3.200 MWh, mai mult de jumătate din producția României, dar insuficient pentru a acoperi necesarul de consum al țării, atrage atenția secretarul de stat în Ministerul Energiei, Constantin Ștefan. ”În 2027 se va opri reactorul 1 de 700 MW de la Cernavodă pentru 2 ani în vederea modernizării, iar proiectele energetice mult mediatizate nu se văd a fi finalizate la timp. Nu mai pun la socoteală că ne va lovi seceta de mai multe ori, poate cel mai probabil și o iarnă geroasă. Și totuși, noi mergem pe un plan făcut în 2021, fără să facem rabat de la el, în ciuda contextului de la graniță, dar și mai mult, în ciuda faptului că știm că suntem campioni la a încălca noi termene la termenele termenelor asumate pentru noile proiecte energetice care se doresc a decarbona sectorul energetic”, a semnalat Constatin Ștefan, secretar de stat în Ministerul Energiei.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
5.563 afisari

30 COMENTARII

  1. Abia astept sa ramina toata tara in bezna.
    Poate atunci vor iesi cei ce mai vietuiesc pe aici si ii vor spinteca pe vinovati .
    PE TOTI, FARA MILA !!!

  2. Ba,pnnr e facut de straini ca doar nu facea ghinea atatea mii de pagini cu actuala de la pnl care se ocupa cu legile aia care era cu udrea si base asa ca astia ca sa gaseasca scuze ca sunt incompetenti si furaciosi baga placa stricata pnnr.ce ba progr de guvernare l a ti facut hartie moale??

    • Ghinea doarme foarte bine pentru că el este persoana plătită foarte gras de guvern ca să consilieze guvernul despre cum se implementează corect acest PNNR. Adică metodologia de implementare a făct-o tot el dar nu a dat-o la semnat guvernului pentru ca el să fie singurul care știe cum se face bine.

      • vezi ca esti prost , postac psd-pnl ! guvernul de ce l-a lasat sa faca singur pnrr ? daca ai k kt in loc de creier nu te-ai intrebat . tot tu spui ca-i platit gras de guvern , guvern care nu s-a interesat de pnrr . idiotilor !

    • Sluga da, pentru ca respecta intocmai ordinele celor care il tin pe pozitie, acelea de a distruge sistemul energetic al Romaniei. Dar sluga nu e idioata pentru ca isi face treaba de tradator foarte bine!

  3. Tradatorii din echipa cistigatoare pnl au distrus si productia de energie! Slugi ordinare!

  4. acest gunoi pus de pnelea si userea la energie trebuie urgent destituit si incatusat. Locul lui e la Vacaresti sau Poarta Alba. Prioritatea nr 1 AUR este sa-l puna in lanturi pe acest individ si pe gangsterii din breasla acestor partide , tradatorii de tara. Santajul pe care il fac curvele din UE cu tara noastra trebuie sa se sfarseasca.Nationalizarea!!! Afara din UE. Sa vedem de unde mai fura la greu infractorii din comunitatea europena. Tarile exsovietice au fost o mana cereasca ptr occident. Economia occidentului a inflorit cu fabricile pe care le-am inchis ,cu chimicalele pe care ni le vand si baga pe gat in supermercaturi de rahat, cu furtisagul de averi si bogatii. Ne-au dus la umilinta si saracie ne-au pus capac prin jaf si furaciune la tot ce au facut comunistii. Ce n-a reusit Stalin sa faca cu Baraganul si Romania au reusit mafiotii din UE inhaitati cu lichelele de la noi care ard gazul si taie frunze la caini pe milioane de euroi in Parlamentul European.

    • In ziua in care Marea Adunare Nationala a nationalizat Principalele Mijloace de Productie in 1948, Tov.Stalin a redus datoria de razboi a Romaniei catre U.R.S.S., care era oricum simbolica, cu 50%! Ce om bun!

      • Si stiu din surse sigure,ca mergea la balta sä prindä peste.Cum era mai prost la reflexe,agata cate un zmäuraș care se zbenguia pă carlig,pan cand le a linistit I.V.S.
        După aia,le inghitea vii

  5. Popescu , ne sfideaza, ar trebui sa-l punem la lopata, fochist, la un cuptor ce functioneaza cu carbune, pana moare!!!!

  6. Dna marcu , dvs scrieti articole doar ca sa dati apa la moara la postacii cretini sau propagandistilor psd, ( tot aia ) sau pentru adevar ? s-a opus cineva la refuzul lui v popescu ? opozitie, nu declarativa ci fapte . v . popescu a fost sustinut de toate partidele si de parlament , prin urmare asta este pozitia guvernului Romania care este format din carpe slugarnice bruxelului . renuntati la prosteala asta , cu tapul ispasitor , ba , popescu , ba daea ,ba ghinea , nu ei conduc Romania !

  7. Românii au EXACT ce au votat în noiembrie 2019. Felicitări, români! Pupați-vă între voi!

  8. Tu ziaristule ar trebui sa fii băgat cu capul într-un coș de fum sa vezi ce înseamnă poluarea .

  9. Totul se leagă… Fără cărbune nu se mai produce curent, fără curent nu mai încărcați telefoanele, fără tastatură nu mai scrieți nimic de mamele altora si stați dracului liniștiți în pat și dormiți. Așa, nu-i mai deranjați pe guvernanți că multă treabă mai au: cu pădurile, cu hidroel., cu porturile si aeroporturile. Așa că ciocu’ mic și somn ușor. Monștrii oricum nu puteți naște că de unde nu-i RAȚIUNE, nici Dumnezeu nu cere….

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger