AcasăSOCIALPNL aruncă nucleara: Fără o nouă pensie privată, bătrânii nu vor putea...

PNL aruncă nucleara: Fără o nouă pensie privată, bătrânii nu vor putea supraviețui

Cine sunt românii care pot primi medicamente compensate cu 90%. Vezi dacă eşti pe listă!

Generația decrețeilor nu are nicio șansă să supraviețuiască la pensie dacă nu va începe să cotizeze la un al treilea sistem de pensii private, susțin deputații PNL. Aceștia au emis un proiect de lege cu scutiri la impozitarea pensiilor facultative, arătând că pensia de stat și pensia privată din pilonul II nu vor fi de ajuns pentru asigurarea traiului. 

Marea provocare a ultimilor ani a fost gestionarea temelor ca migrația tinerilor, scăderea demografică și creșterea speranței de viață (sic!), efectele acestor fenomene sociale și economice fiind resimțite la nivel mondial, susțin deputații liberali, în motivarea unui proiect de lege pentru modificarea Codului Fiscal. Aceștia arată că ecartul dintre pensionari și cei aflați în câmpul muncii devine invers proporțional, astfel că vârstnicii vor trebui să se bazeze pe economiile proprii, pe veniturile altor membri ai familiei și/sau pe politicile guvernamentale.

”În prezent, în România, la nivel mediu, există 9 pensionari la 10 persoane active în câmpul muncii, deși în unele regiuni ale țării acest raport este total diferit -16 pensionari la 10 salariați în județul Teleorman, 15 la 10 în județul Vaslui și 14 la 10 în județul Giurgiu. Există mai multe curente de opinie economice care ne previn că, dacă în următorii ani nu vom reuși să creștem raportul astfel încât să avem 3-4 lucrători la un pensionar, sistemul public de pensii din România va deveni unul complet nefuncțional. Creșterile pensiilor publice, un fapt care ne bucură bunicii și părinții, vin cu un set de riscuri la adresa stabilității financiare a țării, punând presiune pe deficitul bugetar și îngreunând finanțarea acestuia. Conform Legii bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2022, deficitul fondului public de pensii în anul 2022 este de 13,47 miliarde lei, susținut prin transferuri de la bugetul de stat”, se precizează în expunerea de motive a proiectului legislativ.

Pericolul 2030

Parlamentarii liberali susțin că alocarea unei părți tot mai mari din resursele bugetare către pensii și salarii lasă foarte puțin spațiu pentru finanțarea investițiilor publice, a sistemului de sănătate, a sistemului educațional etc. Totodată, în opinia acestora, recalcularea pensiilor, deși reglează anumite discrepanțe, vine cu o presiune și mai mare asupra bugetului statului, deoarece în urma recalculării există doar posibilitatea creșterii acestora.

”La această dată în România sunt aproximativ 4,7 milioane de pensionari și 5,6 milioane de salariați activi. Sistemul public de pensii este sustenabil doar atunci când numărul angajaților îl depășește pe cel al pensionarilor, dar tendința este de creștere a numărului de pensionari și de scădere a angajaților activi. Avem din ce în ce mai puțini angajați, adică cei care plătesc contribuții statului român, din care la rândul lui acesta plătește pensiile. După anul 2030, numărul pensionarilor va crește vertiginos, în condițiile în care, începând cu acest an, vor câștiga dreptul de a ieși la pensie toate persoanele născute în anii ’60”, susțin deputații PNL.

Scad pensiile

Potrivit parlamentarilor liberali, sumele obținute din Pilonul I și Pilonul II nu vor putea asigura singure un trai decent la pensionare pentru actualii contribuitori, pentru că pensia publică viitoare va fi mai mică. Soluția este ca populația să meargă treptat către un sistem privat de pensii. ”Pentru asigurarea unei independențe financiare la vârsta pensionării, o mare parte din efort va fi cel propriu – economisirea și investirea personală, pentru a depinde cât mai puțin de sistemul public de pensii”, se mai precizează în fundamentarea proiectului de act normativ.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.