La aproximativ 100 de kilometri de granița Ucrainei cu Uniunea Europeană, o serie de conducte și pompe indică ceea ce va deveni o parte importantă a eforturilor blocului de a asigura aprovizionarea cu energie și de a-l contracara pe Vladimir Putin.
Ascunsă între câmpuri agricole și păduri, instalația de depozitare Bilche-Volytsko-Uherske poate stoca de patru ori mai mult decât cea mai mare instalație din Germania și se conectează cu ușurință la rețelele de distribuție ale blocului, datorită rolului de zeci de ani al Ucrainei ca rută de tranzit pentru energia rusă.
Stocarea combustibilului vital într-o țară supusă atacurilor asupra infrastructurii energetice critice poate părea o idee nebunească. Dar această idee câștigă susținători, deoarece instalațiile sunt suficient de departe de linia frontului pentru a fi considerate sigure, iar unii comercianți consideră că merită riscul.
Oficialii europeni se gândesc acum dacă să susțină legăturile cu Bilche-Volytsko-Uherske și cu alte instalații răspândite în Ucraina – unde se află cea mai mare rețea subterană de pe continent, care poate reține gazul în caz de creștere a cererii și a prețurilor în timpul iernii.
„Depozitele ucrainene pot contribui la echilibrarea cererii și ofertei, având în vedere conexiunea lor excelentă cu piețele de gaze din UE”, a declarat pentru Bloomberg compania germană de utilități RWE AG, care a folosit în trecut depozitele din Ucraina.
Pentru ca stocarea gazelor în Ucraina să fie viabilă, prețurile vor trebui să scadă suficient de mult pentru a justifica costurile. De asemenea, UE va trebui, probabil, să intervină pentru a oferi o garanție împotriva potențialelor pierderi legate de conflictul cu Rusia.
Inițiativa în curs de evoluție face parte din eforturile de a evita panica care a dus la prețuri record și la intervenția statului anul trecut. Pentru a proteja companiile și consumatorii, guvernele UE au acordat ajutoare în valoare de 646 de miliarde de euro, potrivit grupului de reflecție Bruegel, și nu își pot permite o repetare a acestei situații.
Deși companiile energetice europene au stocat gaze în Ucraina înainte de invazia Rusiei din februarie 2022, plasarea de provizii într-o țară implicată în luptă ar fi în mod normal nemaiauzită, iar deliberările reflectă gama restrânsă de opțiuni ale Europei și modul în care războiul a resetat riscurile.
Capacitatea de stocare a gazului din Ucraina se ridică la peste 30 de miliarde de metri cubi. Operatorul Ukrtransgaz pune la dispoziție o treime din acest spațiu – echivalentul a aproximativ 10% din cererea UE din al patrulea trimestru al anului trecut.
Timpul este scurt pentru a pune în aplicare un sistem. Se așteaptă ca depozitele de stocare din Europa să atingă limitele de capacitate încă de la începutul lunii septembrie.Rusia a redus treptat livrările de gaze, creând ravagii pe piețele energetice din Europa.Creșterile de cerere sau întreruperile în aprovizionare pot avea un impact foarte mare.
Sa suga germania nu ue.Si americanii bineînțeles!!
”stocarea de gaze în Ucraina” Adica sa ajungem sa pazim dupa aia o bucata de ucraina. Dava-n p ula mea!
Marșul LGBT nu va avea loc nici anul acesta în Chișinău. Primarul Ion Ceban: Nu avem nevoie de propaganda acestor manifestații
12 iunie 2023
https://www.activenews.ro/stiri/Marsul-LGBT-nu-va-avea-loc-nici-anul-acesta-in-Chisinau.-Primarul-Ion-Ceban-Nu-avem-nevoie-de-propaganda-acestor-manifestatii-182582
„Cel mai bun loc pentru paradă, pentru a nu perturba transportul public, este Parlamentul și Guvernul”, a accentuat primarul.
„Fiecare să facă ce vrea acasă. Nu avem nevoie de propaganda acestor manifestații, comportamente și atitudini. Sunt pentru apărarea dreptului la muncă, la studii, la orice alte aspecte ce țin de viața cotidiană, doar că fără propaganda acestor pseudovalori. Reiterez, dacă doriți, poftim la Parlament și Guvern”, a spus Ion Ceban.
Ma f ute cineva in c ur?