AcasăSOCIALPlanul noului guvern: Trezoreria și companiile de stat se privatizează

Planul noului guvern: Trezoreria și companiile de stat se privatizează

Trezoreria de stat se privatizează

Ministerul Finanțelor Publice a anunțat, în noul program de guvernare, că intenționează să listeze la bursă pachetele majoritare de acțiuni ale companiilor de stat, dar și ale băncilor. Mai mult, Trezoreria statului va intra și ea în proces de privatizare, păstrându-se în portofoliu doar partea de statistică și datorie publică.

Noul Guvern vrea să îmbunătățească performanța companiilor de stat prin listarea pe piața de capital a unui pachet de acțiuni la companiile unde statul este acționar (Hidroelectrica, Aeroporturi București etc.). ”Vom consolida statutul de piață emergentă a Bursei de Valori București şi dezvoltarea acesteia prin sprijinirea activă a listării de noi companii (pachete minoritare-majoritare la companii de stat), stimularea pieței obligațiunilor inclusiv prin facilități fiscale, pentru creșterea transparenței, accesului la finanțare și performanțelor guvernanței corporative, simultan cu deschiderea unor noi oportunități de investiții și economisire pentru populație. Totodată, se va menține capitalizarea adecvată a băncilor de stat concomitent cu listarea lor la Bursa de Valori București, pentru îmbunătățirea transparenței şi guvernanței corporative a băncilor de stat. Trezoreria va fi reorganizată, astfel că partea de operațiuni se va transfera către mediul privat, iar partea de datorie publică și de statistici va deveni departament al Ministerului Finanțelor Publice”, se arată în programul de guvernare al noului Executiv. Prof.dr.Mircea Coșea consideră însă că orice listare la bursă în această perioadă de criză este o eroare, care va duce la pierderi enorme ale statului român. ”Momentul de listare la bursă nu este potrivit, este o chestiune care ține de conjunctura actuală, în care prețurile cad. Asta înseamnă că se va lista la o valoare mică și statul va pierde foarte mult. Este o problemă care ar trebui gândită mai serios. Trebuie așteptat să se echilibreze piața, pentru că, deocamdată, piața nu este convenabilă pentru astfel de tranzacții, pentru că prețurile sunt mici. Dar asta ar trebui să treacă neapărat printr-o decizie parlamentară, pentru că nu poți lua o asemenea decizie la nivel de guvern”, ne-a declarat prof.dr.Mircea Coșea.

Restructurări masive la societățile de stat

Potrivit programului lansat de noul Executiv, guvernanța corporativă la companiile de stat va fi întărită, în vederea îmbunătățirii performanței acestora. Astfel, se va dezvolta ghidul privind aplicarea legislației guvernanței corporative a întreprinderilor de stat, prin preluarea celor mai bune practici la nivel european, în vederea aderării României la Ghidul OECD privind guvernanța corporativă a întreprinderilor de stat. Totodată, se va urmări creșterea competitivității agenților economici prin îmbunătățirea cadrului în care aceștia operează, prin reforme structurale ample și susținute, care să stimuleze competitivitatea economiei românești și să accelereze convergența reală a României cu economiile dezvoltate din Uniunea Europeană.

Datoria publică, aproape de 60%

Noul Guvern și-a asumat și o creștere a datoriei publice, anunțând însă că vor fi luate măsurile necesare pentru a evita spirala îndatorării. În ce privește menținerea ratingului de țară, se vor lua măsuri precum introducerea operațiunilor cu titluri de stat, apelarea la finanțări de tipul plasamentelor private și dezvoltarea pieței titlurilor de stat pentru populație. ”Pe termen mediu, datoria publică nu va depăși pragul de 60% din PIB, care este un indicator de convergență nominală pentru trecerea la euro”, se mai arată în programul de guvernare.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
2.654 afisari

8 COMENTARII

  1. Cum sa exernalizezi operatiunile de trezorerie ?
    Atunci sa desfiinteze si ORNISS ca va fi inutil…
    La Stat raman doar datoriile ??
    Sa vezi cand o sa ne ia bani si pt salariile lunare..o sa fie un „mic” comision ?

  2. Dnul.M.Cosea ar trebui sa se dea jos din limuzina, sa faca miscare, sa vada cu ce se confrunta poporul asta…

  3. Astia nu mai stiu de unde sa fure, sa privatizez Trezoreria Statului ? Nici o autoritate nu se sesizeza, nu cumva se incalca legea voit ? DNA dormi ? Sau executi numai ordinele Sasului ?

  4. Guvernul meu,a lucrat.lucreaza si va lucra cu aceasi” competenta ” si in continuare fiind in slujba ” cetateanului „( care esti ala ma ?),spre binele multinationalelor,corporatiilor,si chiar al „smecherilor” care vor investi putin pt. a castiga mult. Acuma la inghesuiala,cu iuteala de mana si nebagarea de seama,dati-i zor. Desigur ca Guvernul meu,cozile de topor cum le mai numesc unii care nu ne lasa sa lucram,isi vor primi tainul,parandaratul,comisioanele,ca sa fie motivate sa duca la indeplinire programul de guvernare. Spalati-va pe maini si nu va bagati nasul in programul de guvernare.

  5. Astia nu mai stiu de unde sa fure, sa privatizez Trezoreria Statului ? Nici o autoritate nu se sesizeza, nu cumva se incalca legea voit ? DNA dormi ? Sau executi numai ordinele Sasului ?

  6. cum sa privatizeze astia trezoreria ??????? chiar ca vand tot si lasa bugetul chel doar ca ei vor sucomba inainte sa apuce pt ca ii va ineca lacomia!!!!!!

  7. cecul l ati privatizat
    pai sa primim actiuni la pret mic daca privatizati pe modelul bcr
    sa cumpere salariatii proprii cu
    nu numai ministrii
    ca am avut salarii mici

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger