AcasăSOCIALPlanul Guvernului: fără mașini Euro 3 și Euro 4

Planul Guvernului: fără mașini Euro 3 și Euro 4

În România, mașinile vechi au zilele numărate

România s-a angajat în fața Uniunii Europene că va interzice înmatricularea autovehiculelor cu norme de poluare Euro 3 și Euro 4. Totodată, potrivit Planului Național Integrat în domeniul Energiei și Schimbărilor Climatice 2021-2030, prețurile la energia electrică vor crește în orele de vârf, descurajând, astfel, consumul populației.

În România vor mai circula doar autovehicule Euro 6 și cele cu propulsie electrică, a anunțat Guvernul în Planului Național Integrat în domeniul Energiei și Schimbărilor Climatice 2021-2030, în măsurile de reducere a gazelor cu efect de seră, care vor interzice înmatricularea autovehiculelor cu norme de poluare Euro 3 și Euro 4. Totodată, eficiența energetică, se vor implementa măsuri de consum dispecerizabil, care vor contribui la reducerea/mutarea consumului din orele de vârf spre orele de gol de sarcină, precum și posibilitatea participării consumatorului final la piața de producere a energiei electrică, elemente importante având în vedere caracteristica de intermitență a surselor regenerabile de energie. ”Această măsură presupune implementarea prețurilor dinamice (creșterea prețului simultan cu creșterea cererii și viceversa). Astfel, comportamentul consumatorului se va schimba prin mutarea consumului din orele de vârf de sarcină către cele de gol și/sau reducerea consumului din orele de vârf (fără creșterea concomitentă a acestuia în orele de gol). Implementarea măsurilor de consum dispecerizabil presupune adaptarea prețurilor astfel încât să determine schimbarea comportamentului consumatorilor din orele de vârf de sarcină spre orele de gol. Acest lucru va contribui la creșterea competitivității producătorilor de energie electrică”, se arată în Planul Național.

Contoare digitale în toată țara

Măsura impunerii contoarelor digitale pentru toți consumatorii ar urma să reducă pierderile din rețea și, implicit, consumul de energie electrică, susține Guvernul. ”Digitalizarea joacă un rol important în observarea caracteristicilor consumatorilor, contribuind astfel decisiv la identificarea și prioritizarea nevoilor acestora de implementare de măsuri de eficiență energetică. De asemenea, contoarele inteligente, componentă a digitalizării, conduc la reducerea consumului final, prin diminuarea pierderilor comerciale de rețea. Digitalizarea sistemului energetic românesc va contribui la funcționarea în condiții de siguranță a acestuia, prin îmbunătățirea capacității de răspuns la atacurile cibernetice și intensificarea eforturilor în acest sens. Statul român va susține inițiativele specifice din Planul de Dezvoltare privind standardizarea protocoalelor de comunicații cu operatorii de rețea și intensificarea eforturilor de prevenire a atacurilor cibernetice”, se mai precizează în Planului Național Integrat în domeniul Energiei și Schimbărilor Climatice 2021-2030.

Contracte direct cu producătorii

După liberalizarea pieței furnizorilor de energie electrică, Guvernul intenționează să introducă posibilitatea încheierii unor contracte pe termen lung între producătorii de energie și consumatorii finali. Potrivit Planului Național, acest tip de contract ar contribui la creșterea utilizării energiei din surse regenerabile, prin prisma faptului că oferă dezvoltatorilor/producătorilor de energie regenerabilă siguranța recuperării investițiilor. De asemenea, contractul îi va oferi consumatorului oportunitatea de a-și negocia contractul direct cu producătorul de energie, fiind totodată independent și asigurat împotriva fluctuațiilor prețului de energie în situații de cerere ridicată.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.