AcasăSOCIALPlângere penală împotriva lui Vela și Bode pentru abuz în serviciu

Plângere penală împotriva lui Vela și Bode pentru abuz în serviciu

Vela și Bode, acuzați de polițiști că au încălcat legea

Sindicatul Polițiștilor Europol a depus plângeri penale împotriva fostului și actualului ministru de Interne, Marcel Vela și Lucian Bode, pe care i-a acuzat de abuz în serviciu. Sindicaliștii reclamă că șefii MAI au încălcat legea prin blocarea în mod repetat a organizării concursurilor pentru funcțiile de conducere. Acuzația a fost confirmată și în raportul special al Avocatului Poporului.

Avocatul Poporului a confirmat blocarea concursurilor pentru funcțiile de conducere de către ministrul Afacerilor Interne, în Raportul special privind deficitul de personal din cadrul Poliției Române.

”De reținut este și faptul că, așa cum se arată în adresa IGPR, ministrul Afacerilor Interne a aprobat şi a dispus, printre altele, sistarea activităţilor şi demersurilor de organizare a concursurilor pentru ocuparea posturilor de conducere şi de execuţie vacante prevăzute a fi încadrate cu poliţişti/cadre militare/personal civil (funcţionari publici şi personal contractual)”, se arată în Raport. Interdicția organizării concursurilor de către Marcel Vela și Lucian Bode s-a lăsat și cu plângeri penale împotriva acestora, care sunt acuzați de abuz în serviciu și de încălcarea legii.

”Am depus plângere penală pentru abuz în serviciu și împotriva fostului ministru Marcel Vela și împotriva actualului ministru Lucian Bode, pentru refuzul de a organiza concursuri, care a încălcat prevederile articolului 27 indice 16. Articolul de lege spune că în perioada de prelungire a împuternicirilor este obligatorie organizarea de concursuri. Iar ei, așa cum a constatat și Avocatul Poporului, au interzis și au blocat activitatea de organizare de concursuri”, ne-a declarat Cosmin Andreica, președintele Sindicatului Polițiștilor Europol. Sindicaliștii de la Europol s-au arătat nemulțumiți însă de superficialitatea raportului special al Avocatului Poporului, care, în afara faptului că a menționat că ministrul a blocat concursurile pentru funcțiile de conducere, nu a reușit să reliefeze gravele nereguli din sistem. ”Nu a remarcat că funcțiile de conducere au fost ocupate de persoane care nu îndeplinesc cerințele de ocupare în mod normal, cu consecințele de rigoare. Nu a tratat programul de lucru în mod eficient și s-a rezumat doar să trimită o adresă și inspectoratele să le comunice că totul este în regulă. Totodată, nu pot să fiu de acord cu concluzia că se impune blocarea polițiștilor pe posturi timp 5 ani de zile”, a mai afirmat Cosmin Andreica.

Șefii IJP-urilor reclamă deficitul

Aproape toți șefii inspectoratelor județene de poliție au semnalat, la Avocatul Poporului, deficitul de personal, care le creează mari dificultăți în defășurarea activității. ”Deficitul de personal există atât în zonele urbane, cât și în zonele rurale. Dacă în mediul urban, lipsa de personal afectează în mod special departamentele judiciare (acolo unde polițiștii care execute astfel de activități sunt copleșiți de numărul mare de dosare), în mediul rural lipsa de personal afectează întreaga activitate a unităților de poliție, permanența la sediul unității de poliție fiind aproape imposibil de asigurat (schemele de personal sunt subdimensionate, iar posturile sunt neocupate sau ocupate în mică măsură). Nu în ultimul rând, plecările din sistem ale polițiștilor cu experiență conduc la imposibilitatea instruirii practice a personalului nou angajat, fapt ce afectează în mod clar calitatea activității polițienești”, se precizează în raportul special al Avocatului Poporului.

Școală de agenți de poliție în Moldova

Avocatul Poporului a propus Ministerului de Interne înființarea unei școli de agenți de poliție, care să funcționeze și într-unul dintre judeţele din Moldova. Totodată, a fost propusă suplimentarea funcțiilor de agenți de poliție din structurile ordine publică, atât pentru mediul urban, cât și rural, prin creșterea numărului polițiștilor operativi raportat la numărul de locuitori, în vederea asigurării permanenței la posturile și secțiile de poliție, dar și a eficientizării activității poliției.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.