AcasăSOCIALPlafonarea prețurilor la energie, doar pentru consumatorul vulnerabil

Plafonarea prețurilor la energie, doar pentru consumatorul vulnerabil

Guvernul Cîțu pune cruce stopării creșterii prețurilor la energie

Furnizorii sunt liberi să stabilească prețul la care furnizează energie electrică clienților, se arată într-un proiect de OUG care modifică Legea energiei electrice și a gazelor naturale. Potrivit actului normativ, Guvernul poate interveni în formarea prețurilor pentru furnizarea energiei electrice doar pentru consumatorii casnici vulnerabili și doar pentru o perioadă limitată.

Ministerul Energiei a elaborat un proiect de ordonanță de urgență, care schimbă radical Legea energiei electrice și a gazelor. Contrar așteptărilor, prețurile la energie nu vor fi plafonate, decât în cazul consumatorilor vulnerabili și pentru o perioadă scurtă de timp. Potrivit proiectului de act normativ, pentru stabilirea categoriilor de consumator vulnerabili se au în vedere nivelurile veniturilor, ponderea  cheltuielilor cu energia din venitul disponibil, eficiența energetică a  locuințelor, dependența critică de echipamente electrice, din motive de sănătate, vârstă sau alte criterii. Este interzisă deconectarea de la  rețeaua electrică a locurilor de consum unde locuiesc consumatori  vulnerabili în situaţii de criză de energie, iar alte situații și categorii de consumatori vulnerabili care nu pot fi deconectați se vor stabili de ANRE.

”Orice măsuri care se adoptă privind consumatorii vulnerabili  nu trebuie să împiedice deschiderea efectivă și funcționarea pieței și sunt notificate Comisiei, după caz, în conformitate cu legislația  europeană. Aceste notificări pot, de asemenea, să includă măsurile  luate în cadrul sistemului general de asigurări sociale”, se arată în proiect.

Se plafonează, dar nu se plafonează

Furnizorii sunt liberi să stabilească prețul la care furnizează energie electrică clienților, iar protecția clienților casnici afectați de sărăcie energetică și a celor vulnerabili se realizează prin intermediul politicii  sociale sau prin orice alte mijloace legale, altele decât intervențiile publice în stabilirea prețurilor de furnizare a energiei electrice, se precizează în proiectul de act normativ. Potrivit acestuia, prin derogare și la propunerea ANRE și a Ministerului Muncii și Protecției Sociale,  Guvernul, cu avizul Consiliului Concurenței, poate interveni în  formarea prețurilor pentru furnizarea energiei electrice către  consumatorii casnici vulnerabili sau afectați de sărăcia energetică,  după notificarea Comisiei Europene a acestor măsuri în termen de o lună de la adoptarea acestora.

”Oricare și toate intervențiile publice în formarea prețurilor pentru furnizarea energiei electrice trebuie să urmărească un interes economic general și să nu depășească ceea ce este necesar pentru a atinge acel interes economic general, să fie clar definite, transparente, nediscriminatorii și verificabile, să fie limitate în timp și proporționale în ceea ce privește beneficiarii lor și să nu conducă la costuri suplimentare pentru participanții la piață într-un mod discriminatoriu”, se prevede în proiectul de ordonanță de urgență Totodată, notificarea către Comisia Europeană trebuie însoțită de o explicație a motivelor pentru care obiectivul urmărit nu putea fi atins într-o măsură satisfăcătoare cu ajutorul altor instrumente și să descrie  categoriile de beneficiari, durata măsurilor și numărul clienților casnici afectați de măsuri și modul în care au fost stabilite prețurile reglementate.

Prețuri mai mici, doar pentru cei aflați în sărăcie extremă

Definiția consumatorului vulnerabil este una foarte restrictivă, astfel că doar cei mai săraci vor beneficia de prețuri reglementate pe o perioadă limitată. Astfel, potrivit proiectului de act normativ, consumatorul vulnerabil este o persoană singură/familie, client final aparținând unei categorii de clienți casnici care, din motive de sănătate, vârstă, venituri insuficiente sau izolare față de sursele de  energie, se află în risc de marginalizare socială și care, pentru  prevenirea acestui risc, beneficiază de măsuri de protecție socială, inclusiv de natură financiară, și servicii suplimentare pentru a-și asigura cel puțin nevoile energetice minimale.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
1.057 afisari

7 COMENTARII

  1. Ei cativa doar cu un pix in mana dar restul cei multi care le platesc salarii la tradatorit or sa mai rabde??? Ce zici nene virgile cunosti oala sub presiune cum functioneaza????!!!

  2. aranjamente criminale cu Romgaz si OMV pe bursa din Viena pe resursa naturala care asigura nevoile interne…va fi dezastru , asta este furt al mafiei de stat direct din buzunarele si asa goale ale poporului…

  3. Ce inseamna un consumator vulnerabil?
    Acu cativa ani, o cunostinta cu o pensie modesta, nu a putut beneficia de ajutoare pentru incalzire pentru ca ii lipseau 10 pentru a se incadra in plafon.Facea economii la mancare ca sa si plateasca intretinerea pe timp de iarna.
    Vecina , nu lucra.Nici fiul sau nu avea venituri declarate desi avea o bijuterie in Bucuresti pe numele unui nepot.Si mama si fiul au beneficiat de ajutoare pentru incalzire, desi straluceau auriu si isi construiau o casuta cu 10 camere in spatele unei piete cunoscute din Bucuresti.

  4. Ei chiar nu vad, ca o sa iasa romanii in strada, ce face betia puterii din om, uite-te la Sica, tot cu mana pe sticla sta

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger