AcasăSOCIALPiața concurențială a sucombat. Furnizorii de energie fug de clienți ca dracul...

Piața concurențială a sucombat. Furnizorii de energie fug de clienți ca dracul de tămâie

energieULTIMA ORĂ Tarif unic la energie! Pragurile actuale de compensare, eliminate! Cât vor plăti românii pe factură

Din piața concurențială la energie, născută după liberalizare, s-a ales praful. Încercările românilor de a-și schimba furnizorii de energie sau de gaze se dovedesc a fi extrem de periculoase, pentru că operatorii fug de ei ca dracul de tămâie. Un client nou este considerat o pierdere financiară, dat fiind volatilitatea pieței de energie și de gaze, care face ca achizițiile unor noi cantități să se facă la prețuri uriașe. 

Povestea aceea frumoasă pe care ne-o tot repetau autoritățile, cu norocul care i-a lovit pe consumatori, că se pot muta la orice furnizor de energie și de gaze, pentru prețuri mai bune, s-a dovedit a fi doar o cacealma. Plecarea la un alt furnizor este o adevărată aventură, în condițiile în care operatorii fac eforturi disperate să scape de clienții vechi și să nu mai primească alții noi, pe fondul cantităților insuficiente de energie din piață. CEZ Vânzare, un furnizor de energie electrică cu un portofoliu de 1,4 milioane de clienți, a cerut ANRE să-l scutească de obligația de a prelua statutul de furnizor de ultimă instanță. Statutul este prevăzut pentru fiecare mare furnizor prin rotație și este considerat un blestem pentru aceștia. Furnizor de ultimă instanță înseamnă să fii nevoit să preiei toți clienții care rămân fără contracte, în contextul falimentelor în lanț ale micilor furnizori, însă asta presupune să cumperi de pe piața liberă energie la prețuri uriașe.

”Asta arată că lucrurile nu merg foarte bine. Dacă pentru ceilalți clienți mai aveau ceva energie cumpărată, pentru cei noi trebuie să cumpere tot timpul și la prețuri mari. Toți furnizorii consideră că orice client nou înseamnă o pierdere și de aceea încearcă să-i evite. Acum furnizorii stau cu sufletul la gură și așteaptă să vadă ce modificări mai apar și din cauza asta sunt puțin în derută și încearcă să rezolve problemele și restanțele pe care le au acum, nu mai au nevoie de noi complicații. Am văzut că astăzi (n.r. marți) Guvernul anunță și la Comisia Europeană, la Bruxelles, măsurile pe care le au în vedere și așteptăm să vedem exact despre ce este vorba, mai ales dacă se introduce acea plafonare sau culoar, cum îi spun ei, care ar avea o influență destul de importantă și pe energie electrică”, ne-a declarat Ion Lungu, directorul executiv al Asociației Furnizorilor de Energie Electrică din România (AFEER).

Se așteaptă lumina de la Bruxelles

Furnizorii de energie au insistat pe lângă autorități ca, în momentul în care se fac schimbări, ele să intre în circuitul de operare la o lună după publicarea în Monitorul Oficial, ca să existe timp pentru modificări în softuri. ”Mai este o problemă delicată, pentru care nu s-a găsit nici acum o rezolvarea. Facturarea este continuă, în fiecare zi, pe când decontarea se face pe lună calendaristică, ceea ce înseamnă un efort în colectarea datelor. În Camera Deputaților, unde a ajuns Ordonanța 119, membrii Comisiei Economice ne-au spus că analizează, că încearcă să înțeleagă foarte bine ceea ce este greu, ceea ce este imposibil de făcut, ceea ce se poate face, dar necesită muncă suplimentară. Dar, după câte văd eu, și ei au vrut să vadă care este poziția oficială a Comisiei Europene și cum se mai așează lucrurile. Este adevărat că a apărut Regulamentul acela pentru măsurile de urgență, publicat în Jurnalul Oficial al UE luna aceasta, dar acolo se prevede și faptul că fiecare stat poate să ia și alte măsuri, dar să nu perturbe piața internă”, ne-a precizat directorul executiv al AFEER, Ion Lungu.

Derogare de la liberalizarea pieței pentru Republica Moldova

România nu mai produce energie suficientă, astfel că a ajuns importator net, fapt care a contribuit la o explozie a prețurilor pe piața internă. ”A mai apărut și această modificare pe ultima sută de metri, că trebuie să dăm energie Republicii Moldova cu 450 lei MWh și este o povară în plus, atâta timp cât noi nu avem energie și trebuie să importăm. Nu sunt foarte clare nici condițiile în care se fac aceste contracte bilaterale negociate. Deocamdată, riscul unui blackout nu este foarte mare în România, dar este posibil să fie niște reduceri de consumuri, care se vor face, în principal, în sectorul industrial”, a afirmat directorul executiv al AFEER, Ion Lungu. Punând lucrurile cap la cap, oferta de energie a Nuclearelectrica la prețul promoțional de 450 lei/MWh, ținută de formă doar două zile pe site, fără a fi scoasă pe bursă, se pare că a fost, cu dedicație, pentru Republica Moldova, chiar dacă, oficial, a fost contractată de Hidroelectrica.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
4.397 afisari

19 COMENTARII

  1. Aia care garantau și preturi mai mici,orban,catu etc de ce nu răspund pt atâtea probl grele făcute oamenilor???

  2. Cum vine aia ca „trebuie”? Sa dai unuia la jumate de pret din cat platesc romanii pare o hotie pe fata. Si daca aia se sucesc din nou si iar voteaza cu prorusii cine plm plateste pentru smecheria asta!?

  3. Furnizorii sunt carpe-n c ur. Cum poti avea o perspectiva in afaceri cand cumperi energia la pretul zilei urmatoare? Trebuie sa o cumperi pe futures pe un an inainte. Astia sunt niste sarantoci care voiau sa se capete.

  4. ” CEZ Vânzare, un furnizor de energie electrică cu un portofoliu de 1,4 milioane de clienți, a cerut ANRE să-l scutească de obligația de a prelua statutul de furnizor de ultimă instanță. ”
    Ia cautati dragi romani platitori de taxe si impozite cine este proprietarul CEZ. Google o sa va dea rezultatul. Proprietar in proportie de 65 si ceva la suta este Ministerul de Finante al Republicii Cehe. Ministerul de Finante roman nu putea sa incaseze banii romanilor… Slugi ce suntem, ne meritam soarta.

  5. Este o certitudine ca in domeniul gazelor si energiei electrice, piata concurentiala nu functioneaza. Cand preturile la aceste doua componene sunt EMINAMENTE SPECULATIVE, notiunea de piata devine un nonsens. Cel putin pe termen scurt :PRET REGLEMENTAT. Daca se vrea se poate. Pot avea profit rezonabil si producatorii si furnizorii. Traderii ar trebui sa dispara din aceasta ecuatie.

    • CORECT si singura solutie! Dar nu se vrea, pentru ca niste derbedei trebuie sa-si faca miliardele. Si aici, si in Vest.
      La ce sume se vehiculeaza la nivel european, este vorba de zeci de milioane castiguri speculative, in fiecare zi.
      Este furtul secolului, iar razboiul din Ucraina , care are o doar o mica influenta in asta, este praful aruncat in ochii pulimii, ca „motiv” al situatiei.

  6. Așadar, cum să ai tupeul, ca și om al acestei industrii, ca și conducător al ei, să afirmi că noi suntem importator net de energie electrică?
    Cum de nu le aplică nimeni ăstora o corecție?
    Înseamnă că avem justițiari doar în fața calculatoarelor, telefoanelor și a televizoarelor și ne merităm soarta!

    • Vino cu noi. Suntem 7 prieteni , toti colonei militie/politie, penitenciare si suntem hotarati sa facem ordine.

      • Și ce v-a reținut până acum, pentru că nu se observă nimic sau abia acum ”v-ați găsit”?
        Oricum, cine se scuză, se acuză…nimic mai mult, nimic mai puțin.

  7. Daca vorbeati serios, contactati-ma pe email-ul personal. Ca sa primiti un altul, securizt. Pe ProtonMail.

  8. @ Gheorghe Becali când a plecat din Ghencea și-a luat instalația de nocturnă, ? Deci la capitaliști e cu proprietate, ?

  9. La naiba cu liberalizarea. Nationalizati energia si alimentatia si gata cu jocurile dupa interesele altora

  10. “1000 Megawaţi = 1000000 Kilowaţi. Atata produce intr-o singura ora un reactor de la centrala nucleara de la Cernavoda si (https://www.nuclearelectrica.ro/cne/) functioneaza 2 reactoare . Reactorul doi nu functoneaza la capacitate pentru ca nu am avea ce face cu atata energie electrica .

    Aceasta energie de la Nuclear-Electrica intra in retelele nationala si acopera 25% din necesarul de consum . La Bicaz se produc cam 27,5 MW h . La Vidraru productia medie de energie 400 GWh/an.
    In ceea ce priveste energia electrica produsa de cele doua hidrocentrale, hidrocentrala Portile de Fier 1 are o putere totala de 2.160 MW, impartiti frateste 1.080 MW pentru Romania si 1.080 MW pentru Serbia. Hidrocentrala Portile de Fier 2 are la randul ei o putere totala de 500 MW impartiti dupa acelasi principiu, 250 MW pentru Romania, 250 MW pentru Serbia.
    Deci suntem mari producatori de energie electrica . La care se aduga si cele peste 1000 de eoliene din Dobrogea plus hidrocentralele mici si microhdrocentrale si panaorile solare din Transilvania .
    Iar noi platm de peste cinci ori mai mult energie electrica fata de tarile UE . Ungaria, Cehia, Austria , Germania , Belgia, Olanda . Cred ca suntem al treilea producator de energie electrica din Europa dupa Rusia si Franta.
    De ce facturile atat de mari ? Pentru ca la putere sunt niste tradatori ce vand energia electrica unor distribuitori straini care ne-o revand noua la pret de specula le stiti numele fiecare din zona in care locuiti .
    Si uita asa UE ne vor creste pretul pe nesimtite pana cand veti avea facturi cam de 5000 – 6000 de lei si asa va vor confisca proprietaitle recte casele voastre construite din munca voastra pe banii vostrii la care sunteti defapt chiriasi ca platiti impozite pe munca voastra la primarii. TREZIREA CA MERGEM SPRE O MARE SI GREA SCLAVIE CUM NU A FOST NICI IN EPOCA STRAVECHE ZIS SCLAVAGISTA.
    nota: nu am dat toate sursele de productie de energie electrica mai sunt .”
    Sursa: Alex Săvulescu

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger