AcasăSOCIALPetre Daea desființează Guvernul: ”Au blocat investițiile în irigații!”

Petre Daea desființează Guvernul: ”Au blocat investițiile în irigații!”

Fostul ministru al Agriculturii, Petre Daea, s-a arătat extrem de revoltat față de lamentările Guvernului după ce Comisia Europeană a scos irigațiile din PNRR. Acesta susține că, în momentul în care au venit la guvernare, liberalii au blocat toate investițiile din bugetul național pentru programul național de irigații, deși se știa că Uniunea Europeană nu va da bani pentru așa ceva.

România nu reușește sub nicio formă să refacă sistemul de irigații pentru două milioane de hectare, adică cel de la nivelul anului 1989. Singurele reabilitări ale sistemului s-au făcut în perioada 2000-2004, 1.500.000 de hectare, lucrări care au fost abandonate și distruse ulterior, și în 2017- noiembrie 2019, când au fost reabilitate sisteme pentru 1.400.000 de hectare, dar nefinalizate și abandonate de Guvernul liberal. Planul național de reabilitare și extindere a sistemului de irigații din România a fost legiferat în 2015, cu o sumă totală de 1,1 miliarde de euro alocată din bugetul de stat, până la finalul anului 2020.

În noiembrie 2019 lucrările erau într-o stare foarte avansată, care permiteau finalizarea sistemului de irigații în decembrie 2020, însă Guvernul Orban a blocat toate investițiile, prostindu-i pe români că vor continua cu bani europeni. Iată că banii europeni nu se dau pentru așa ceva, iar liberalii ar fi aflat și ei acest lucru dacă ar fi avut vreo discuție cu cei de la Comisia Europeană. ”Până în 2019 au fost deschise investițiile pentru 48 de sisteme, iar celelalte, până la 86, erau în diferite faze de pornire a investițiilor programate până la sfârșitul anului 2020. Guvernul care a venit în noiembrie 2019 a zis că nu mai dă bani din bugetul României, a blocat investițiile cu banii bugetați și nu a mai deschis alte investiții. Și, de fiecare dată, spuneau că reabilitarea sistemului de irigații se va face pe bani europeni, deși eu am spus încă de acum un an de zile că nu o să vină acești bani. Am avertizat tot timpul că nu poți să blochezi investițiile începute pe motiv că vei aduce bani de la UE. Este inadmisibil să abandonezi un program atât de vital al țării și să nu faci nimic timp de doi ani de zile”, ne-a declarat Petre Daea, fostul ministru al Agriculturii.

”Au îngropat programul”

În agricultură cel mai mare rău este să oprești programele începute, pentru că acestea se fac pe perioade lungi de timp, ne spune fostul ministru Petre Daea. ”Noi am avut în vedere, când am dat planul național de irigații, și politica agricolă comună, care ne permitea să mai extindem la măsura 4.3 pentru combaterea deșertificării, în așa fel încât, pe banii europeni, să putem să executăm lucrările de infrastructură în perimetrele aparținând fermelor. Lucrurile acestea erau bine puse la punct, iar cei de la Guvern ar fi trebuit doar să le continue. Eu, Petre Daea, când m-au instalat ca ministru în data de 4 ianuarie 2017, noaptea, la orele 23, după ce am depus jurământul, am mers la prima stație de pompare din Giurgiu pentru a da semnalul că acel program este fundamental pentru țară și că este în atenția ministrului și că este urmărit de ministru, indiferent de situația climatică. Iar ei ce-au făcut? Au îngropat programul”, ne-a mai precizat fostul ministru al Agriculturii, Petre Daea.

Guvernanții, rupți de realitate

Adrian Oros, ministrul liberal al Agriculturii, crede că refuzul Comisiei Europene de a finanța sistemul de irigații din România a fost doar, așa, de fațadă. ”Suntem într-un contact permanent atât cu Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, dar şi cu Comisia. Noi ne susţinem proiectele în continuare, preluăm observaţiile, aducem precizări. Eu sunt în continuare convins că trebuie să avem un proiect de ţară privind strategia de gestionare a apei şi că acest lucru se poate finanţa şi prin PNRR. Este vital, aşa cum este vital să avem investiţii în educaţie, sănătate şi infrastructură şi că în continuare vom merge în faţa Comisiei cu precizări tehnice: dacă acestea contribuie la obiectivele de climă şi eu sunt convins că aşa e, dacă au impact asupra corpurilor de apă, avem deja studii, am trimis precizări, dacă nu prejudiciază mediul. La toate aceste observaţii pe care CE le face noi avem răspunsuri, am propus să le trimitem şi un proiect tip ca să vadă în ce fel influenţează sau nu influenţează mediul aceste lucrări”, a afirmat Adrian Oros.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
3.015 afisari

11 COMENTARII

  1. E mai usor sa le „ungem achii” fermierilor cu niste firfirici in caz de calamitate declarata decat sa sustinem un plan de irigatii. Apoi atata timp cat supermarcheturile sant pline de produse agricole din Polonia pana -n Peru ce nevoie avem de produse ramanesti, cu atat mai mult cu cat sant si mai prapadite.

  2. Incredibile declaratii ale unui fost ministru al Agriculturii : HotNews , 12 februarie 2018 : ” Petre Daea vrea sa combata grindina cu doua escadrile de avioane ” Youtube : „Petre Daea a facut-o de oaie -Ciobanii au venit cu berbecii ” . „Oaia e o statuie vie . Langa oaie gasesti o frunza , langa frunza nu poti sa gasesti o oaie ” . ” Oaia a descoperit inaltimile si le-a innobilat . Ciobanii isi lasa casele facute din smantana ” ” S-au intors ciobanii acasa unde fluierul se aude si cand tace „. ” Sunt 12 milioane de oi . Au trei kilograme oaia . O plapuma cat ar fi ? Trei kilograme . Ar fi 12 milioane de plapumi in Romania „. ” OAIA MERGE INTOTDEAUNA CU CAPUL PE JOS PENTRU CA II ESTE RUSINE DE TELEVIZIUNI , DE CE VORBESC DESPRE EA . SE JENEAZA ” . ” Vaca e un miracol extraordinar , care transforma furajul in lapte ” . ” Cormoranii fac baie in piscina , asa cum ursii bat la geamul romanilor si dirijeaza circulatia prin orasele de munte ” , ” EU CAND CAD DIN POM INTAI , MA UIT DACA AM COASTE RUPTE , PE URMA MA SCUTUR SI ABIA PE URMA INCEP SA ZBIER , NU ZBIER INAINTE „

  3. In Romania ,agricultura este aproape că în Evul Mediu.Politicienii au furat pina au distrus toată țara și nu-i trage nimeni la raspundere

  4. Guvernul Meu care este mai mult in vacanta, sau Ministerul Agriculturii doarme in liniste ?

    • Behehehe , nu dorm in liniste , ma solicita 2 zdrahoni navetisti de Rabnita , sa vezi ce craun …..

  5. O oaie are aprox 3 kg de lana asa a spus Daia dar daca esti lepra nazi trebue sa minti si sa spui prostii Daia a fost cel mai bun si mai capabil ministru al agriculturii de dupa 89 Iohanus este cel mai prost pres de dupa 89Voi cei care l lingeti sunteti cei mai prosti si mai dementi din tara de dupa89 Daia tundea oile ia voi scrieti cu oi pe dealuri

  6. Eu sunt cel mai prost troll de pe Savuskina 55 , m-au lasat repetent si m-au ejectat la Rabnita ca pe un stali lepros , ling si io sub prezidiu la Raion cotoare zburlite .

  7. Ce au facut ciuma galbena si uniunea scufundati colonia bun? Doar au desfiintat, au blocat au anulat, au stricat s.a.m.d. Asta pentru votanti, pentru ei, au furat in cateva luni, cat altii in 30 de ani.

  8. Fa Livio , ti-am spus sa nu te mai duci la adunarile alora de la Uniunea Salvati Colonia Transnistria ca te contaminezi cu ciuma rosie si covid -19 ?

  9. CUM SA PUI PE PRIM PLAN IRIGATIILE IN ROMANIA CA SISTEM DE SUTINERE A UNEI AGRICULTURI PERFORMANTE ??, o Romanie care sa traiasca din ce produce ar dezavantaja marile lanturi de supermarketuri :KAUFLAND ,CAREFOUR ,LIDL ,PROFI ,SELL GROSS,BILLA etc .DE CE NE-AU TRAS DE URECHI SA INTRAM IN UE ??-CA SA FIM PIATA LOR DE DESFACERE PENTRU REBUTURILE LOR ,PENTRU PRODUSELE DE CALITATE INDOIELNICA !.
    CEI CARE SUNT LA BUTOANE : Franta nu ne vrea producatori agricoli competitivi -ii concuram !,Olanda nu ne vrea in nici un fel ,daca le-am da cadou Portul Constanta poate ar inchide ochii la intrarea in SCHENGEN ! si la povestile cu statul de drept sau statul in cur !.
    PNRR le pute celor care CAPRA RAIOASA ROMANEASCA NU VREA SA STEA LA MULS !!.
    ROMANIA POATE SA SE DESERTIFICE ,CE-I DOARE PE EI MAHARII DIN UE ?,Romania nu trebuie sa ridice nasul din tarana !.
    CANALUL SIRET -BARAGAN ESTE UN VIS ,DAR FARA SURSE EXTERNE N-ARE NICI O SANSA.
    POPOR BLESTEMAT SA NU POATA STAPANI NICI CEEA CE A FACUT CU SUDOARE , LACRIMI ,CU FOAME !!.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger