Cauta

Pesticide: creșterea contaminării fructelor vândute în UE

Rezultatele unui nou studiu publicat marți de  PAN Europe aruncă o umbră asupra ambiției Bruxelles-ului din 2020 de a reduce la jumătate utilizarea celor mai periculoase pesticide până în 2030.

Aproape una din trei probe (29%) este contaminată cu urme de pesticide chimice, față de 18% în 2011.

Reziduurile de pesticide chimice pe fructele cultivate în Uniunea Europeană au crescut între 2011 și 2019, deși statele membre ar fi trebuit să limiteze utilizarea acestora în favoarea unor produse alternative.

Studiul se bazează pe analiza a aproximativ 97.000 de mostre de fructe proaspete (piersici, căpșuni, cireșe, mere etc).

Cele mai contaminate fructe sunt murele (51% din probe), piersicile (45%), căpșunile (38%), cireșele (35%) și caisele (35%), pe parcursul celor nouă ani studiați.

În studiul său, PAN (Pesticide Action Network) afirmă că jumătate din probele de cireșe au fost contaminate cu urme de pesticide în 2019 (față de 22% în 2011) și mai mult de o treime (34% față de 16%) în cazul merelor, cele mai vândute fructe de pe continent.

Din 2011, notează acest ONG specializat, statele membre trebuiau să încurajeze produsele alternative pentru a limita pe cât posibil utilizarea acestor pesticide de sinteză – erbicide, fungicide, insecticide – considerate cele mai riscante și a căror autorizare este reglementată mai strict în UE.

Pesticidele sunt susceptibile de a avea efecte asupra sănătății umane, crescând riscul de probleme de fertilitate sau chiar declanșând anumite boli (Parkinson, cancer).

În 2021, un raport de expertiză al Institutului francez pentru sănătate și cercetare medicală (Inserm) a concluzionat că există „o puternică prezumție de legătură între expunerea mamei la pesticide în timpul sarcinii sau la copii și riscul anumitor tipuri de cancer (leucemie, tumori ale sistemului nervos central)”.

Ultimele stiri

  • LIGA 1, program, rezultate LIVE și clasament ACTUALIZAT
  • Ce program au supermarketurile Kaufland, Lidl şi Carrefour, de Paşte 2024. Surpriză! Unele magazine sunt deschise şi duminică, 5 mai
  • Patriarhul Daniel, cu gândul la Diaspora în Pastorala de Paşte 2024: „Să arătăm semne de iubire frăţească şi tuturor românilor aflaţi printre străini”
  • Cât au ajuns să coste ouăle în pieţe, înainte de Paştele 2024. În supermarket, se găsesc şi la preţ dublu
  • Mesaje de Paște 2024. Felicitări, urări şi gânduri bune pentru cei apropiaţi cu ocazia Sărbătorilor Pascale
  • Guvernul vrea să mărească pensiile de la 1 septembrie, dar cine le mai apucă? Speranţa de viaţă, în România, s-a PRĂBUŞIT!
  • Dramă în judeţul Neamţ: un bărbat s-a aruncat în faţa trenului. A murit pe loc!
  • Jandarmii i-au căutat, pentru droguri, „la piele” pe petrecăreții din Mamaia. Unde au putut să le ascundă tinerii
  • Horoscop – sâmbătă, 4 aprilie 2024. Berbecii au idei ciudate, iar Racii au parte de întâmplări deosebite
  • Părinţii, revoltaţi în mediul online după ce un restaurant din Bucureşti a impus reguli stricte pentru copiii clienţilor
  • Exit mobile version