Cauta

Pesticide: creșterea contaminării fructelor vândute în UE

Rezultatele unui nou studiu publicat marți de  PAN Europe aruncă o umbră asupra ambiției Bruxelles-ului din 2020 de a reduce la jumătate utilizarea celor mai periculoase pesticide până în 2030.

Aproape una din trei probe (29%) este contaminată cu urme de pesticide chimice, față de 18% în 2011.

Reziduurile de pesticide chimice pe fructele cultivate în Uniunea Europeană au crescut între 2011 și 2019, deși statele membre ar fi trebuit să limiteze utilizarea acestora în favoarea unor produse alternative.

Studiul se bazează pe analiza a aproximativ 97.000 de mostre de fructe proaspete (piersici, căpșuni, cireșe, mere etc).

Cele mai contaminate fructe sunt murele (51% din probe), piersicile (45%), căpșunile (38%), cireșele (35%) și caisele (35%), pe parcursul celor nouă ani studiați.

În studiul său, PAN (Pesticide Action Network) afirmă că jumătate din probele de cireșe au fost contaminate cu urme de pesticide în 2019 (față de 22% în 2011) și mai mult de o treime (34% față de 16%) în cazul merelor, cele mai vândute fructe de pe continent.

Din 2011, notează acest ONG specializat, statele membre trebuiau să încurajeze produsele alternative pentru a limita pe cât posibil utilizarea acestor pesticide de sinteză – erbicide, fungicide, insecticide – considerate cele mai riscante și a căror autorizare este reglementată mai strict în UE.

Pesticidele sunt susceptibile de a avea efecte asupra sănătății umane, crescând riscul de probleme de fertilitate sau chiar declanșând anumite boli (Parkinson, cancer).

În 2021, un raport de expertiză al Institutului francez pentru sănătate și cercetare medicală (Inserm) a concluzionat că există „o puternică prezumție de legătură între expunerea mamei la pesticide în timpul sarcinii sau la copii și riscul anumitor tipuri de cancer (leucemie, tumori ale sistemului nervos central)”.

Ultimele stiri

  • De ce continuă să moară elitele lui Putin?
  • Reforma serviciilor de informații din SUA sau lupta lui Donald Trump cu ”deep state” (II)
  • Imagini incredibile! O furtună puternică a făcut prăpăd în Sinaia. Vijelia a luat pe sus acoperișuri și a doborât mai mulți copaci – FOTO/VIDEO
  • COTAR acuză: ASF închide ochii în fața unui nou faliment pe piața polițelor RCA, iar ANAF controlează doar firmele care au capital românesc
  • „Pe drumul gustului”, o declarație de război împotriva prostituării televiziunii culinare
  • În 2025, unii mai poartă mască, iar alții încă trimit pornache pe whatsapp
  • La 15 ani, un elev clujean uimește lumea științifică cu o stație care „analizează atmosfera”. Performanțele l-au recomandat pentru campania „100 de tineri pentru dezvoltarea României”
  • PE relaxează regulile privind stocurile de gaze. Ion Sterian: „Este un lucru bun pentru România”
  • Detoxifierea hormonală: Ce înseamnă și de ce este tot mai populară în rândul femeilor?
  • VIDEO. Călin Georgescu a mers să semneze controlul judiciar: „A venit vremea ca românii să-și revendice suveranitatea, să-și decidă singuri viitorul”
  • Exit mobile version