AcasăSOCIALPeștele de la cap se-mpute! De ce nu vrea Bode concursuri pentru...

Peștele de la cap se-mpute! De ce nu vrea Bode concursuri pentru șefi?

Ministrul Lucian Bode, prins în mascarada concursurilor pentru funcțiile de șefi în MAI

De câte ori anunță ministrul Lucian Bode că se vor organiza concursuri pentru funcțiile de șefi din Poliție pare așa, o glumă proastă, pentru că, evident, rămân doar vorbele. Sindicaliștii din MAI spun că interesele partidelor de a avea inspectori șefi care să răspundă la comenzi sunt uriașe, pentru că desemnații și împuterniciții sunt cei care îngroapă dosarele sau direcționează investigațiile.

Ca să fim corecți până la capăt, niciun partid nu și-a permis până acum să pună în funcțiile de conducere din structurile MAI oameni competenți, integri și independenți. Și asta pentru că exista riscul ca oamenii să-și imagineze că au venit în acele funcții să își facă treaba, cu profesionalism și cu respect față de lege. Din păcate, însă, faza cu ”nimeni nu este mai presus de lege” nu se aplică în România, oricât de constituțional ar suna. Faptul că ministrul Lucian Bode tot anunță concursuri, înfierând șefii împuterniciți, fără a schimba nimic de fapt, nu este decât demagogie penibilă.

”Ministrul tot aruncă fumigene din acestea. Ei pot controla foarte bine împuternicile, față de concursuri, care ar trebui să se bazeze pe profesionalism. Nu cred că se va face lucrul acesta cât de curând și, dacă s-ar face, ar trebui gândit în alt fel, pentru că, dacă s-ar organiza concursurile după procedura actuală, ar interveni subiectivismul, fiind vorba doar de interviuri, care nu pot fi controlate și pot fi fraudate foarte ușor. Se vorbea, la un moment dat, de un plan managerial al celor care se înscriu la concursuri pentru funcțiile de conducere. Un șef de inspectorat pus doar pe criterii politice poate fi folosit la mușamalizarea unor dosare, la oprirea unor investigații, pentru că altă explicație nu am la faptul că se bagă politicul atât de tare cu piciorul în Poliția Română”, ne spune Ioan Canarău, vicepreședinte al Sindicatului Polițiștilor Europol.

Săptămâna viitoare din 2070

”Vom declanşa procedurile pentru organizarea de concursuri transparente pentru ocuparea funcţiilor de conducere din structurile noastre. Am spus că într-o săptămână vom face calendarul. Am demarat procedura în această săptămână şi 150 de funcţii de conducere în cadrul structurilor MAI au fost scoase la concurs. Este vorba de cele 8 structuri. Sunt structuri importante din MAI care aveau conduceri interimare”, declara în 11 iunie Lucian Bode. Concursuri se fac însă doar la Direcția Medicală din MAI, Direcția Generală pentru Protecție Civilă, care este nou-înființată la nivelul IGSU, la Biroul Deschidere de Credite, la Direcția Generală Financiară, la Direcția Suport Decizional, la Centrul de Diagnostic și Tratament Ambulatoriu. Deci nu știe nimeni de cele 150 de posturi scoase la concurs pe care le-a anunțat Bode, dar, probabil, nespecificând anul, poate fi vorba de o săptămână viitoare din 2070. ”Este a șaptea luare de poziție prin care Lucian Bode anunță, în ultimele 6 luni, că încep concursurile. Din punctul nostru de vedere, este o bătaie de joc și o dovadă vie a faptului că vorbim despre lipsa unui acord în cadrul coaliției pentru împărțirea acestor funcții”, ne-a precizat Cosmin Andreica, președintele Sindicatului Polițiștilor Europol.

Ai șef, ai protecție

Bătălia pentru impunerea unor șefi de poliție  are o explicație. Interesul este unul extraordinar de mare dacă inclusiv pentru funcția de șef de post într-o comună este nevoie de validarea primarului și a partidelor din coaliție, susțin sindicaliștii de la Europol. ”Același lucru se întâmplă și la nivelul inspectorului șef dintr-un județ, pentru că acesta are posibilitatea să influențeze modalitatea în care sunt soluționate dosarele, are posibilitatea să planifice oameni sau să nu planifice oameni în anumite zone și în anumite intervale de timp. Dacă ai un șef de inspectorat la dispoziția partidului, în condițiile în care partidul este format din oameni de afaceri, aceștia știu că doar prin susținerea politică își pot derula afacerile fără a fi deranjați”, a mai afirmat președintele Sindicatului Europol, Cosmin Andreica.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.