AcasăSOCIALPerioada de recenzare, prelungită din nou. Ce s-a anunțat de la INS

Perioada de recenzare, prelungită din nou. Ce s-a anunțat de la INS

Perioada de recenzare, prelungită din nou. Ce s-a anunțat de la INS (sursa foto: realitateaoltului.ro)

Persoanele care încă nu au completat încă acel chestionar de recensământ mai au la dispoziție câteva zile fie pentru a aștepta recenzorul acasă, fie pentru a merge într-un punct fix de recenzare cu acest scop.

La o săptămână după ce se aflase că perioada de recenzare s-a prelungit până pe 24 iulie, de la nivelul INS s-a anunțat că termenul se prelungește din nou, în localitățile în care recenzarea nu s-a încheiat. De această dată până la finalul lunii iulie.

„Institutul Naţional de Statistică anunţă prelungirea perioadei de culegere a datelor pentru Recensământul Populației și Locuințelor până la finalul lunii iulie (până la data de 31 iulie 2022). Prelungirea se aplică în localitățile în care recenzarea nu s-a încheiat, adică unde din cauza gradului scăzut de recenzare există riscul ca până la finalul perioadei de recenzare să nu se acopere întreaga populație rezidentă estimată”, se menționează într-un comunicat transmis joi de INS.

Ce arată cifrele de până acum. Procentul din dreptul recenzării

Reprezentanții Institutului menționează, totodată, că „aceasta este ultima perioadă de prelungire privind culegerea datelor de la populație și va continua atât în punctele fixe deschise de primării cât și prin recenzorii de teren”.

„Actele normative care guvernează desfășurarea recensământului nu permit prelungirea perioadei de recenzare dincolo de data de 31 iulie a.c.”, se mai transmite în comunicatul de presă.

Totodată, s-au făcut publice și cele mai recente cifre, respectiv procente în privința recenzării. „Până la data de 20 iulie 2022 au fost recenzate la nivel național aproape 17 milioane de persoane, ceea ce reprezintă 87,4 % din populația rezidentă țintă estimată la începutul recensământului (19,02 milioane)”, conform sursei citate.

Nu în ultimul rând, INS menționează faptul că la nivelul municipiului București, primăriile de sector au deschis până în acest moment 80 de centre de recenzare fixe, „în vreme ce în restul țării funcționează peste 700 de astfel de centre”.