Pentru că nu sunt bani suficienți pentru tratarea SIDA, iar numărul de cazuri a crescut alarmant, Ministerul Sănătății a decis să elaboreze o nouă strategie pentru combaterea virusului. Astfel, se va trece la testarea în masă a HIV, printre categoriile vizate numărându-se șoferii de tir, marinarii, gravidele, persoanele care urmează să se căsătorească, precum și personalul medical.
Peste 52% din cazurile noi de infecție HIV înregistrate în România în 2020 au fost diagnosticate tardiv. Aceste prezentări târzii sunt în principal rezultatul unui acces limitat și al utilizării insuficiente a serviciilor de testare și consiliere HIV (în special testarea în vederea confirmării diagnosticului), mai ales în cazul persoanelor din grupurile prioritare, susține Ministerul Sănătății. Potrivit Strategiei naționale pentru prevenirea infecției cu HIV/SIDA, elaborată de această instituție, va fi întărită capacitatea de testare HIV gratuită, indiferent de statutul de persoană asigurată, prin intermediul unor centre fixe, unități mobile, precum și prin opțiuni de tip autotestare. Principalele categorii vizate pentru testarea HIV sunt femeile gravide, precum și persoanele din grupurile la risc. Printre cei aflați în risc de infecție cu HIV se numără bolnavii TBC, donatorii de sânge, personalul medico-sanitar, cuplurile serodiscordante, persoanele cu parteneri multipli și victimele violului sau abuzurilor sexuale. Totodată, riscuri de infectare au șoferii de transport internațional, marinarii de cursă lungă, persoanele care au lucrat mai mult de 6 luni în străinătate, dar și persoanele care urmează să se căsătorească. Grupurile prioritare la testare rămân totuși homosexualii, consumatorii de droguri și prostituatele.
Campanie dedicată tinerilor între 15 și 24 de ani
Un punct important al Strategiei Ministerului Sănătății este promovarea testării HIV în rândul tinerilor (15-24 ani) la nivel național. Printre acțiunile programate pentru această categorie de vârstă se regăsesc programele de prevenire HIV în rândul elevilor de liceu și campanii anuale privind conștientizarea riscurilor de infectare cu HIV. Pentru creșterea accesului la testare și diagnostic HIV a grupurilor prioritare, a gravidelor și a altor grupuri la risc, Ministerul Sănătății va implementa un algoritm validat de testare HIV la nivel național, până la sfârșitul anului 2024. Obiectivele care trebuie atinse sunt testarea HIV a minim 70% dintre gravide anual, testarea a circa 80.000 de persoane din grupurile prioritare și efectuarea de 250.000 de teste gratuite pentru persoanele din categoriile de risc.
Prezervative și seringi
Pentru prevenirea infectării cu HIV în rândul grupurilor prioritare, anul acesta, Ministerul Sănătății va distribui un număr total de 120.000 de prezervative pentru 500 de homosexuali și 600.000 de prezervative pentru 500 de prostituate. Totodată, tot în 2022, 3.000 de consumatorii de droguri injectabile vor beneficia de câte 80 de seringi pe lună de fiecare, cu tampoanele cu alcool aferente, precum și de containere pentru seringile folosite. Și în penitenciare vor fi distribuite, în total, 75.000 de prezervative pentru 7.500 de deținuți, precum și 20.000 de seringi.