AcasăSOCIALPericol public. Se legalizează afacerile cu permisele de conducere. Poliția, scoasă din...

Pericol public. Se legalizează afacerile cu permisele de conducere. Poliția, scoasă din schemă

permisSchimbări în obținerea permisului de conducere. UE vrea reguli speciale

Pe motiv că au existat unele scandaluri de corupție în sistemul de acordare a permiselor de conducere și că polițiștii îi intimidează, de fapt, pe cei care dau examenul practic pentru obținerea permisului, parlamentarii UDMR au decis să arunce în aer întregul sistem. Astfel, aceștia au emis un proiect de lege prin care examinarea probei practice se va face de către orice civil cu autorizație de la Autoritatea Ruieră Română, care să aibă vârsta minimă de 23 de ani și permis de 3 ani.

România se află, în ultimii 12 ani, pe primul loc la numărul de accidente rutiere. Cauza principală a acestora nu este neapărat indisciplina la volan, mai ales că pietonii sunt cei care provoacă accidente într-o proporție covârșitoare, ci slaba pregătire a șoferilor. Instructorii auto și reprezentanți ai societății civile s-au plâns că polițiștii sunt prea exigenți cu candidații și acesta ar fi motivul pentru care se pică pe capete la acest examen.

De cealaltă parte, polițiștii examinatori au avertizat, în nenumărate rânduri, că elevii școlilor de șoferi se prezintă la examene absolut nepregătiți, din cauza calității îndoielnice a cursurilor efectuate și a implicării nesatisfăcătoare a instructorilor auto. Pe lângă acest lucru, o cauză a accidentelor este și legislația permisivă și ușurința cu care se acordă, în acest sens, permisele auto. Dacă la proba scrisă standardele s-au mai ridicat puțin, la proba practică lucrurile stau dezastruos. Față de anii ’90, în ultimii cel puțin 20 de ani, obținerea permisului de conducere a devenit extrem de accesibilă oricui. Fără o pregătire serioasă și fără un examen dur, care să ateste un nivel satisfăcător al acestei pregătiri, șoselele României s-au umplut de adevărate catastrofe la volan. Femei, în cea mai mare parte, care habar nu au să facă o parcare simplă, care fac greșeli uriașe, punându-i în pericol pe ceilalți participanți la trafic, dar și bărbați, într-un procent mai mic, este adevărat, care nu respectă nicio regulă de circulație, au contribuit, în egală măsură, la creșterea accidentelor mortale.

O măsură aberantă

În acest context, propunerea celor de la UDMR de a muta examinarea practică la Autoritatea Rutieră Română, care poate da autorizație de examinator oricărei persoane care are 23 de ani și 3 ani de la obținerea permisului, va provoca un adevărat dezastru. Dacă în cazul polițiștilor examinatori au existat ceva scandaluri de corupție, în condițiile în care aceștia au de pierdut foarte mult în cazul în care sunt arestați, inclusiv pensia MAI, ce pretenții vom putea avea de la civili care nu au absolut nicio constrângere?!

”Este o aberație acest proiect. Credeți că suntem pregătiți ca societatea civilă să vândă permise la colțul străzii? Vrem să luptăm pentru siguranța persoanelor în trafic sau să facem afaceri cu siguranța în trafic și cu siguranța familiilor noastre? Nu putem să acceptăm o asemenea modificare legislativă făcută de niște parlamentari care nu au ce face sau care emit un proiect legislativ la îndemnul unor băieți deștepți care văd o afacere din chestia asta. Societatea civilă nu este pregătită să dea examene auto pentru obținerea permisului de conducere, asta este clar”, ne-a declarat Vasile Ștefănescu, președintele Confederației Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România.

Polițiștii intimidează

Potrivit parlamentarilor UDMR, pe lângă faptul că polițiștii vor fi eliminați din proba de examinare practică, alături de examinatorul civil, în autovehicul va fi prezent, în mod obligatoriu, și instructorul elevului care susține această probă. ”Măsura este menită să reducă gradul de intimidare resimţit de candidaţi şi să demonstreze cu adevărat dacă şi-au însuşit cunoştinţele şi aptitudinile necesare pentru a conduce autovehicule în condiţii de siguranţă pe drumurile publice”, se arată în expunerea de motive a proiectului legislativ. Inițiatorii proiectului susțin că reglementarea profesiei de examinator autorizat şi deschiderea acesteia către persoane din afara angajaţilor Ministerului Afacerilor Interne este o soluţie pentru actualele problemele din sistem, adică numărul insuficient de examinatori, perioade lungi între finalizarea cursurilor şi programarea datelor la care pot fi susţinute probele, reticenţa şi disconfortul psihologic al candidaţilor în prezenţa ofiţerilor sau agenţilor de poliţie și eliminarea cauzelor corupţiei actuale din sistem.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.