AcasăSOCIALPericol pentru şoferi: au ajuns la MILA asiguratorilor! RCA-ul primeşte liber la...

Pericol pentru şoferi: au ajuns la MILA asiguratorilor! RCA-ul primeşte liber la scumpire!

rca autoSchimbări pe piaţa RCA. Iată noile modificări care vor afecta şoferii!

Răbdarea şoferilor este supusă unui nou test. Începând din 10 septembrie, apar noi reguli pentru şoferi dar și pentru firmele de asigurare și brokeri. În primul rând, actul vine să implementeze modificările cerute de Comisia Europeană în ceea ce privește modalitatea în care firmele de asigurare stabilesc prețurile RCA.

De asemenea, finalul anului 2022 poate aduce o nouă criză pe piața polițelor RCA, cu efecte de risc sistemic, după falimentul City Insurance.

Asiguratorii îşi vor stabili singuri tarifele

Din 10 septembrie asigurătorii au liber absolut în această privință, pentru că dispar articolele care arătau că ASF trebuie să fie notificat înainte de modificarea tarifelor, iar asigurătorii trebuie să prezinte Autorității fundamentarea acestor modificări.

Dispare şi formularul tipărit pentru constatatul amiabil. Constatarea se va putea face și electronic, cu ajutorul unei aplicații ce va fi pusă la dispoziție de Biroul Asigurătorilor de Autovehicule (BAAR) și asigurătorii emitenți ai polițelor.

O altă noutate se referă la introducerea noțiunii de „primă de asigurare netă de cheltuieli”, ceea ce înseamnă că vor putea fi stabilite prețuri finale diferite, în funcție de canalul prin care șoferul și-a luat asigurarea.

Euroins intră în faliment?

Asociația transportatorilor avertizează public toate instituțiile financiare românești că o mare companie de asigurări, cu cea mai mare cotă pe piața RCA, ar putea intra într-un faliment, care în opinia COATR ar putea fi premeditat, așa cum ar fi fost și falimentul City Insurance.

Compania la care se referă COTAR este Euroins, ”cea mai amendată companie de asigurări din România”, liderul pieței RCA, care se apropie cu pași siguri și repezi de “default”.

author avatar
Andrei Ștefan
239 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger