AcasăSOCIALPericol pentru populație. Dispare consumul mediu anual la energie. Compensările, doar pentru...

Pericol pentru populație. Dispare consumul mediu anual la energie. Compensările, doar pentru lunile de vară

energieBlackout total în România?! Previziune cruntă pentru toți românii

Pe lista modificărilor Ordonanței 119/2022 se află și o prevedere care îi va lovi pe toți românii. Potrivit acesteia, nu se va mai face consumul mediu anual, ci fiecare va plăti în funcție de consumul pe fiecare lună, ceea ce înseamnă că facturile din sezonul rece vor fi uriașe pentru toată lumea, atrag atenția reprezentanții furnizorilor de energie. Pentru 2023 situația se anunță și mai dramatică, dat fiind că furnizorii nu mai găsesc de unde să cumpere energie, aceasta fiind integral contractată.

Una dintre modificările legislative propuse în ordonanța plafonărilor la energie este să nu se mai țină cont de consumul mediu anual, care ar fi ajutat la încadrarea într-un consum sub 300 de kWh, ci să se factureze lunar pentru cât consumă fiecare.

”Aparent este mai bine, dar există și un risc pentru că un consumator ar putea avea într-o lună 320 de kWh, iar în această situație nu mai beneficiază de nimic. Ori dacă ținem seama că în 2021 a avut un consum mediu la nivelul întregului an de sub 300 kWh, ar fi beneficiat de compensare. Totodată, este posibil ca într-o lună să consumi sub 100 de kWh și plătești 68 de bani pe kWh, iar în luna următoare consumi peste 100 kWh și plătești cu 80 de bani kWh, deși probabil pe consumul mediu al anului trecut ai plătit numai 68 de bani pentru fiecare lună. Situația actuală era totuși bună, dar există această întârziere, pentru că regularizarea se făcea în februarie 2023 și atunci se făcea media anuală pe 2022 și, în funcție de această medie, erai reîncadrat și primeai diferența. Ar trebui să vedem forma finală a legii, deși, până ajunge în dezbatere la Camera Deputaților, până se introduc amendamente, până se votează în plen, până se promulgă și apare în Monitorul Oficial vom intra în 2023. Deci, cel mai probabil, anul acesta se va merge pe utlima ordonanță în vigoare, care ține cont de consumul pe anul 2021”, ne-a declarat Ion Lungu, director executiv al Asociației Furnizorilor de Energie Electrică din România (AFEER). În orice caz, indiferent când apar modificările în Monitorul Oficial, acestea nu se vor aplica retroactiv.

Deputații decid

Senatorii au votat ca subvenționarea prețului energiei să fie extinsă și la lăcașele de cult, producătorii de medicamente și transportul în comun, însă deputații sunt cei care vor decide forma finală. De un preț plafonat de 68 de bani pe kWh pentru întreg consumul vor beneficia familiile care au în întreţinere cel puţin trei copii cu vârsta de până în 18 ani, respectiv 26 de ani, în cazul în care urmează o formă de învăţământ. Același preț plafonat va fi plătit și de consumatorii care utilizează dispozitive, aparate sau echipamente medicale necesare efectuării tratamentelor, în baza declaraţiei pe propria răspundere, pentru întreg consumul realizat. ”Scopul principal al legii este să calmăm piaţa de energie. Dacă rămânem exact în acelaşi mecanism de până acum, şi anume să fie încurajaţi producătorii şi traderii să meargă pe piaţa PZU nu e în regulă. Piaţa PZU a fost făcută tocmai ca să ai posibilitatea să-ţi achiziţionezi o energie suplimentară. Majoritatea energiei pe care tu o livrezi consumatorilor trebuie să fie achiziţionată prin contracte bilaterale, contracte la termen”, a afirmat senatorul Daniel Zamfir.

Fără energie în 2023

Un furnizor important a primit preavize de deconectare de la producătorii de energie și de gaze pentru că nu reușise să plătească aceste consumuri și a avut mari dificultăți în a plăti, ne spune directorul executiv al AFEER, Ion Lungu. Acesta arată că sunt 3 luni de întârziere la primirea plafonărilor de la Guvern, ori termenii de plată la producători și la operatorii de transport sunt destul de duri, adică trebuie plătit cam în 20 de zile după terminarea lunii, iar banii de la populație se încasează mai târziu, cam în două-trei luni. ”Plafonul de 1.300 de lei MWh nu este sustenabil. Furnizorii au depus oferte de cumpărare la acest preț, dar nu mai există energie în piață pentru 2023, care a fost deja contractată. Din câte am înțeles, s-au făcut ceva contracte și pentru 2024. Problema este că nu se mai produce energie care să acopere cererea și de aici și prețurile enorme din piață”, ne-a mai precizat Ion Lungu, directorul executiv al AFEER.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
10.415 afisari

23 COMENTARII

  1. Inventia asta a politrucilor romani sa fie rechiziforiul pt condamnare ca ass e precedentul , impuscat pt cs a tinut poporul in frig di intunetic… bang!!!

    • ce condamnari visezi dom’le ? Numai sfantul satar izbit cu sete , sau cu capul in jos de franghie , sau legati de calea ferata , etc

  2. Energie este destulă. Este doar bătaie de joc, ne sărăcesc și ne țin ocupați.
    Nu știu cîți vă puteți închipui măcar o clipă că hidrocarburile (țiței, cărbune și gaze) sînt anorganice (nu sînt din putrezirea plantelor și animalelor), că se află peste tot, mai la suparafță sau mai adînc, se fac tot timpul, sînt fără sfîrșit.

  3. Si oare cine a cumparat toata energia electrica in avans pentru a o vinde la pret de cateva ori mai mare? Nu cumva baietii destepti? Ei sunt cei care saracesc cetatenii, ruineaza economiile si falimenteaza statele! De ce sunt lasati sa faca asta in loc sa fie eliminati din schema iar preturile sa revina la normal fara atatea artificii si eforturi de subventionare a profiturilor lor din partea statelor? Asa este ordinul? Face parte din mare plan de ruinare a statelor? Ca unii zic ca statele detin marea parte din producerea de energie si ca ele ar castiga, insa nu cred ca statele castiga, ci ele merg spre faliment acceptand sa umple buzunarele intermediarilor.

  4. Ăsta de la sfert gândește puțin ? Cum ,în 2021 s-a consumat in medie sub 300 kw ? Abia în toamnă dacă a început discuțiile despre economisire… și din primăvară lumea a mai economisit ceva… Totul se rezumă în mintea celor de la sfert la scapă cine poate …

  5. Aia de la AUR sunt total habarnisti , de atata energie se curenteaza la butoane . Tu nu vezi , ba Viorele , ca vrei , nu vrei , tot PSD si PNL castiga alegerile ? Cu bune , cu rele , sunt harsiti in politica si au specialisti , USR -ul mai stie cu ele , da ce te faci cu Simion si gasca care nu stiu sa mane caii si baga caruta in sant dupa comanda de la Rasarit ? Ne vrei gubernie ?

    • Asa e , Meloni e veche in politica , a fost ministru in guvernul Berlusconi , Simion a spart seminte in galerie si l-au tavalit jandarmii pe unde l-au prins .

  6. Te contrazic , n-au ei specialisti , dar daca o pun pe Sosoaca la Interne tremura Ferentariu . Sau Dana Budeanu la Cultura , Cerva la Externe ….

  7. Aha,acum nu va convine, dar noi cei care absolut in mod nejustificat a trebuit sa platim tarif dublu doar pentru faptul ca anul trecut am depasit cota de 300 , desi n a fost stabilita o cota , v ar conveni sa va platim noi voua curentul , nu ?? Acum nu va place !! Dar ce credeti ca, suntem prostii tirgului sa va platin voua curentul ca, anul trecut ati avut norocul sa aveti sub 300.Am semnat toti acelasi contract , suntem cetateni cu drepturi depline , corect este sa beneficiem de aceleasi compensari si aceleasi tarife.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger