Cauta

Pericol iminent. România devine cobaiul americanilor

România, noua ”Nevada” a Statelor Unite

Sindicaliștii din energie atrag atenția asupra riscurilor uriașe la care va fi supusă populația României dacă va accepta amplasarea mini reactoarelor nucleare pe teritoriul țării. Aceștia susțin că românii nu pot fi cobai pentru testarea unor tehnologii periculoase, arătând că este suspect faptul că americanii ne vor da și bani ca să testăm reactoarele modulare.

Actuala coaliție a inclus deja în programul de guvernare instalarea reactoarelor nucleare mici modulare pe teritoriul României, expunând populația unor riscuri uriașe, atâta vreme cât tehnologia nu a fost testată. Practic, fără niciun fel de dezbatere pe această temă, România devine cobaiul americanilor. Sindicaliștii din sectorul energetic avertizează însă asupra pericolelor la care se expun românii.

”Înțeleg jocul politic, dar acesta trebuie să se încadreze în acele limite care nu pun viața cetățenilor în pericol. Am înțeles că sistemul energetic a fost distrus de guvernul PNL pentru a face loc importului de energie electrică și de a umple conturile producătorilor străini, totul cu girul românilor rămași indiferenți la toate semnalele de alarmă trase pe acest subiect. Doar facturile uriașe îi vor trezi la realitate, dar va fi prea târziu pentru a mai face ceva. Să accepți însă testarea unor capacități nucleare în România este totuși prea mult. Nu putem fi cobai pentru testarea unor tehnologii periculoase doar pentru că noi suntem considerați un popor de lumea a treia. Politicienii noștri au datoria să prezinte public riscurile legate de eșecului unui astfel de test, cum poate fi afectată populația, pe ce rază în jurul unui obiectiv nuclear. România nu trebuie să surclaseze incidentele de la Cernobîl sau Fukushima”, a afirmat Cristian Iștoc, președintele Sindicatului Solidaritatea.

Nu numai că ne dau reactoarele, dar ne dau și bani

Ar trebui să fim mai precauți ca țară și să nu fim cobai pentru orice apare în SUA, ne spune Cristian Iștoc. ”Acum ei nu spun ce capacități au reactoarele astea, că apar tot felul de informații, că ar fi niște motoare pe care ei le-ar fi folosit pe submarine. Eu am încercat să caut, dar nu reușesc să găsesc, câte incidente au fost la aceste submarine, că pe alea nu le vede nimeni când fac bum. În adâncuri nu vezi ce se întâmplă, zice cineva că a fost un tsunami de la un cutremur și poate să fi fost un submarin care a cedat. Nu știu ce capacitate au, pentru că, dacă propulsează un submarin, nu poate fi o capacitate foarte mare, poate 50Mw. Dacă tehnologia asta este atât de wow, de ce o va folosi doar România? Este o întrebare legitimă. Și nu numai că ne dau reactoarele, dar ne dau și bani americanii ca să le luăm de la ei. Cum ne-au găsit tocmai pe noi, nu știu”, ne-a declarat președintele Sindicatului Solidaritatea, Cristian Iștoc. Acesta mai arată că Guvernul a oprit toate centralele pe cărbune ca să nu mai fim independenți energetic și acum vor să pună aceste mini reactoare nucleare. ”Dacă un minireactor are până în 50 Mw cum înlocuiești o centrală, cum este cea de la Mintia, de 1.275Mw? Câte reactoare pui? România, dacă vrea să-și dezvolte economia, trebuie să dezvolte prima dată energia. Nu pui combinat petrochimic, nu pui combinat siderurgic dacă nu ai producție de Mw”, ne-a precizat Cristian Iștoc.

Germania a desființat centralele nucleare

Încă din 2011, Germania a decis să renunțe definitiv  la producția de energie nucleară. După incidentul de la Fukushima, mii de nemți au făcut lanț uman în jurul unei centrale nucleare și au decis să renunțe la această energie, trecând, masiv, pe cărbune. ”La noi însă este considerată tehnologie sigură. Faptul că ni se bagă pe gât, fără nicio dezbatere publică, și că mai vin și cu bani arată că vor să facă un test în România. A mai fost o încercare de acest tip prin 2016, când voiau să facă gazeificarea cărbunelui în subteran, cu o tehnologie germană, și aleseseră zona Văii Jiului. Practic, nu mai scoteai cărbunele afară, îl ardeai controlat în subteran, captai CO2-ul rezultat și gazul metan. Dar, dacă îl scăpai de sub control riscai să se aprindă tot subteranul și trebuia să strămuți zona. Este un oraș în America care arde de ani buni, tot așa, din cauza arderii cărbunelui în subteran, și au ajuns să strămute tot orașul”, ne-a mai spus Cristian Iștoc, președintele Sindicatului Solidaritatea.

Ultimele stiri

  • Cum pot economisi românii mai mulţi bani de la o lună la alta. Greşeala pe care s-o eviţi!
  • Partidele Politice Fantomă strivesc România între măsele
  • Scene şocante la bordul unui avion: un bărbat a început să alerge pe culoar. Ce au făcut poliţiştii (VIDEO)
  • Alege ce citești
  • Ordin pe unitate: ARMATĂ OBLIGATORIE!
  • Actul cu care NU poţi merge la vot! Șeful AEP, mesaj pentru alegătorii români
  • Război în toată regula. Pistoale cu electroșocuri pentru combaterea evaziunii fiscale
  • Comercianţii pun „frână” plafonării adaosului comercial la produsele româneşti. Ce pretenţii au ei
  • O nouă zi liberă pentru elevi şi profesori. A apărut după greva dascălilor, de anul trecut
  • Industria, pe butuci. Gazele românești au plecat, masiv, în afara țării
  • Exit mobile version