AcasăSOCIALPericol cu peştele din magazine, înainte de Florii 2024! Ce au descoperit...

Pericol cu peştele din magazine, înainte de Florii 2024! Ce au descoperit inspectorii sanitari

supermarketul

Duminică, 28 aprilie, este dezlegare la peşte, de Florii 2024. Românii care ţin post au plecat la cumpărături de peşte şi de produse din peşte. Dar inspectorii sanitari trag semnalul de alarmă!

Ei au găsit peşte ţinut în vitrine ruginite şi pline de praf în magazinele alimentare din mai multe oraşe unde au făcut controale.

Românii au cumpărat din pescării

Ca să evite pericolul, oamenii au stat la coadă la pescării, unde ştiau că găsesc marfă proaspătă. Inspectorii sanitar-veterinari au controlat aproape 200 de magazine la Iaşi, au dat amenzi de peste 60.000 de mii de lei şi au confiscat peste 400 de kilograme de peşte.

Ca să fii sigur că nu cumperi un peşte vechi, care te îmbolnăveşte, uită-te bine: solzii trebuie să fie transparenţi, carnea, fermă, iar ochii să nu fie tulburi.

Cât costă un kilogram de peşte? Preţurile pentru acest produs încep de la 15 lei kilogramul de novac şi ajunge la 200 de lei fileul de somon.

Atenţie la mercur!

Deși cantitățile de mercur regăsite în pește sunt, în mare parte controlabile, specialiștii atrag atenția asupra faptului că putem fi expuși la mercur, iar o formă de expunere este prin inhalarea vaporilor de mercur în timpul exploatării miniere și al muncii industriale.

Puteți fi expuși prin consumul de pește și crustacee, deoarece aceste animale absorb concentrații scăzute de mercur din cauza poluării apei.

Unul din medicii români care atrate atenția asupra acestui metal toxic, medicul Anca Hâncu, care spune că „Există o limitare care ar trebui respectată atunci când vorbim despre consumul de peşte”.

Cantitatea de mercur din pește și pericolul la care te expui, mâncând inclusiv fructe de mare depinde de specie și de nivelurile de poluare din mediul înconjurător. Un studiu realizat între 1998 și 2005 a constatat că 27% din peștii din 291 de cursuri de apă conțineau mai mult decât limita recomandată.

Peștii mai mari tind să mănânce mulți pești mai mici, care conțin cantități mici de mercur, iar asta face ca pericolul intoxicării noastre cu substanţe toxice să fie și mai mare, în cazul în care se consumă acest tip de pește.

author avatar
Andrei Ștefan
291 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger