Intermediarii care activează prin pieţele din România au umflat nejustificat preţul pepenelui. Samsarii sunt cei care aduc pe tarabe lubenițele zemoase și aromate, la prețuri mai mari decât în Italia, de exemplu.
Dacă ne referim la pepenii de Dăbuleni, trebuie să ştim că ei pleacă la preţul de 1 leu/kg din grădina omului, iar la atarabă ajung să se vândă şi cu 4 lei/kg.
La Sibiu, se vând şi cu 5 lei/kg
Un medic de familie din Sibiu a făcut un calcul simplu privind pepenii de Dăbuleni și câștigul fabulos al intermediarilor la un singur transport. Dr. Egri Eduard a arătat într-o postare pe pagina sa de socializare cum ajung să se îmbogățească intermediarii de pe urma producătorilor agricoli.
„La Sibiu în piață prețul per kg de pepeni este de 5 lei, adică 1 euro. Printr-un calcul extrem de simplu, la un transport cu un camion și remorcă, adică de 15 tone, așa cum se practică, un comerciant câștigă aproximativ 50000 lei (10000 euro) curați, scăzând costurile transportului și salariul celui care stă să vândă iar un producător câștigă la vânzare 15000 (3000 euro) la aceiași cantitate, dintre care un procent semnificativ sunt costurile de producție.
Concluzia este simplă, la noi atât producătorul (adică țăranul pe care vrem să îl susținem) cât și cumpărătorul au de pierdut, iar singurii care câștigă sunt samsarii…ăăă pardon, comercianții. Ăsta este motivul că ne merge din ce în ce mai bine„, a scris medicul Egri Eduard.