AcasăSOCIALPentru unii da, pentru alții ba! Nemulțumirile unor șefi de restaurante: ”Pe...

Pentru unii da, pentru alții ba! Nemulțumirile unor șefi de restaurante: ”Pe Valea Prahovei nu există nicio restricţie”

Pentru unii da, pentru alții ba! Nemulțumirile unor șefi de restaurante: ”Pe Valea Prahovei nu există nicio restricţie” - VIDEO (foto. ebihoreanul.ro)

Județul Constanța nu a fost nici el ocolit de restricțiile impuse de autorități în lupta contra răspândirii noului coronavirus. Nici când a fost vorba despre funcționarea restaurantelor la interior.

Doar că și la acest moment măsura se aplică, deși rata de infectare cu noul coronavirus este sub pragul de 3 la mia de locuitori.

Lucru care, după cum era de așteptat, îi supără pe patronii de localuri, mai ales că sectorul HoReCa a fost afectat puternic de situația generată de noul coronavirus la nivel național în ultimele luni. „Nu primim nici ajutor, n-avem voie nici să deschidem”, a subliniat Nicu Lascu, patronul unui restaurant din Năvodari, citat de site-ul Dobrogea TV.

Mai ales că, privind către zona de munte, îndeosebi către Valea Prahovei, unde distracția a fost în toi, mai ales pe final de an, se adună și mai multă supărare. „Pe Valea Prahovei nu există nicio restricţie, am observat că s-au făcut revelioane, petreceri, restaurantele merg din plin şi noi, din județul Constanța, stăm și ne uităm la soare, așteptăm să vină vara”, completat tânărul.

Și nu e singurul care acuză această situație. „Am fost în țară şi în marea majoritate a localităţilor, restaurantele sunt deschise”, a subliniat, la rândul său, Luminița Vrabie, șef de restaurant, pentru sursa citată.

Explicația oficială

Pe 1 ianuarie acest an, când se anunțase că, după mai bine de 40 de zile de carantină zonală, orașul Constanța iese de sub incidența măsurii, prefectura locală făcuse unele precizări importante, inclusiv cu privire la măsura ce vizează restaurantele la interior.

”Ieșirea municipiului Constanța din carantină înseamnă și ridicarea restricțiilor impuse pentru centrele comerciale. Începând de mâine, 2 ianuarie a.c., ele vor putea funcționa și în zilele de weekend și în sărbătorile legale. Programul de funcționare se va încheia, cel mai târziu, la ora 21:00.

Activitatea unităților de alimentație publică de tipul restaurantelor și cafenelelor, în interiorul clădirilor, este interzisă. Acestea își vor relua funcționarea, dar doar pe terase, măsură care, de altfel, se aplică la nivelul întregului județ, întrucât recent a fost constatată oficial de CJSU rata de incidență de peste 3/1.000 locuitori pe județul Constanța.

NOTĂ: Restaurantele vor fi deschise la interior DOAR dacă, la 14 zile de la constatarea incidenței peste 3/1.000 locuitori, aceasta va fi mai scăzută față de indicele amintit. Spre exemplu, dacă pe data de 14 ianuarie a.c. rata de incidență va fi între 1,5/1.000 și 3/1.000, atunci restaurantele vor fi deschise și la interior, la o capacitate de 30%.”, precizau oficialii Prefecturii Constanța, via Facebook.