AcasăSOCIALPentru cine bat clopotele? Se scot la vânzare locuințele de serviciu ale...

Pentru cine bat clopotele? Se scot la vânzare locuințele de serviciu ale MAI și MApN

Vești bune pentru polițiști. Șanse mari de a cumpăra case la preț redus

Potrivit unui proiect de lege depus la Senat, toate locuințele de serviciu deținute de MAI și MApN trebuie scoase la vânzare. Beneficiarii acestora ar fi cei care le ocupă în acest moment și dețin contracte de închiriere, dar și angajații ministerelor, având în vedere că vânzarea locuințelor de serviciu urmează a fi efectuată prin ordin al conducătorilor instituțiilor publice, cu plata integrală a valorii locuinței sau în rate lunare eșalonate pe maximum 20 de ani.

politiaPlata chiriei sau a ratelor la bancă pentru locuințele achiziționate în cazul polițiștilor și militarilor nu mai justifică menținerea în patrimoniul MAI și MApN a unui portofoliu semnificativ de locuințe de serviciu, se arată într-un proiect de lege depus la Senat. În plus, aceste locuințe din patrimoniul autorităților și instituțiilor din sistemul de apărare și ordine publică presupun efectuarea de cheltuieli de întreținere și reparații, care vor trebui suportate din bugetul respectivelor instituții. Noua lege autorizează instituțiile publice din sistemul de apărare ordine publică și securitate națională se vândă locuințele de serviciu achiziționate sau construite din fonduri de la bugetul de stat pe care acestea le au în administrare.

Astfel, pot cumpăra o locuință de serviciu personalul în activitate din instituțiile publice din sistemul de apărare ordine publică și securitate națională, pensionarii sau urmașii personalului decedat. Aceștia trebuie să dețină un contract de închiriere pentru locuința respectivă valabil încheiat în calitate de titular sau urmaș al titularului contractului de închiriere decedat, să locuiască efectiv în locuința de serviciu, să fi achitat chiria la zi și să nu dețină, ei sau soțul, soția ori copiii aflați în întreținere, o locuință proprietate personală care corespunde ca număr de camere numărul membrilor de familie.

Dobândă de 5%

Potrivit proiectului de act normativ, locuințele de serviciu din sistemul de apărare ordine publică și securitate națională vor fi trecute din proprietatea publică a statului în proprietatea privată a statului. Vânzarea locuințelor de serviciu se efectuează prin structuri proprii abilitate prin ordin al conducătorilor instituțiilor publice din sistemul de apărare ordine publică și securitate națională și pot fi vândute titularilor de contract de închiriere cu plata integrală a valorii locuinței sau în rate lunare eșalonate pe o perioadă de maximum 20 de ani, cu o dobândă anuală de 5%.

”În situația în care locuințele de serviciu nu sunt cumpărate de chiriași și au devenit disponibile din diferite motive, acestea pot fi transferate la autoritățile interesate prin hotărâre a Guvernului. În situația în care locuințele de serviciu sunt ocupate de pensionari sau de urmași ai titularilor contractului de închiriere decedați, al căror venit nu le permite cumpărarea locuinței, aceștia își pot păstra calitatea de chiriaș”, se arată în proiectul de lege. Prețul de vânzare se va stabili pe baza procedurii de evaluare prevăzută în anexele 1 și 2 la Decretul Lege numărul 61 din 1990 privind vânzarea de locuințe construite din fondurile statului către populație și prin indexarea valorii astfel determinate în funcție de indicele de creștere a prețurilor de consum valabil în perioada cuprinsă între data intrării vigoare a actului normativ și data încheierii contractului de vânzare.

Operațiune neimpozabilă

Vânzarea locuințelor de serviciu de către instituțiile publice din sistemul de apărare ordine publică și securitate națională nu constituie operațiune impozabilă din punct de vedere al TVA, se mai precizează în proiectul de act normativ. Instituția publică își va garanta încasarea prețului prin constituirea unei ipoteci de rang I asupra locuinței în favoarea ei, operațiune scutită de taxă de timbre. Totodată, locuințele de serviciu cumpărate în condițiile acestei legi nu poți fi înstrăinate pentru o perioadă de 5 ani de la data achitării integrale a prețului, iar sumele încasate din vânzarea locuințelor serviciu se vor face venit la bugetul de stat.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
30.864 afisari

23 COMENTARII

  1. Bun și după aia cine mai va mai întra în sistem.Ca si asa stam destul de slab calitativ ca personal mai .mapn.

  2. Ministerul are nevoie de bani caci guvernul nu ii mai da nimic. Dar este nevoie sa detina si locuinte cu chirie dar prostia moare ultima.

  3. Cam nasol pentru domnii cu „epoleții mari” care au primit locuințe cu suprafețe foarte mari că o să le facă un preț „nesimțit” de garsoniera care o sa-i coste vreo 3 solde „amărâte”. Legea asta este „dedicată” domnilor colonei, generali, amirali (sunt mai multi decât soldații în armata noastră) care urmează să se pensioneze în perioada următoare și deh, nu-i poți lăsa doar cu locuința pe care o dețin în altă localitate. Tinerii ofițeri,MM, și subofițeri vor avea de ales între a locuii în continuare în chirie că locuințe de serviciu „ciu-ciu” sau să-și „bage bocancii” în ea de armată.Pentru o armată comunistă oferim privilegii comuniștilor de top din ea.

  4. Mai există locuințe de serviciu ?
    Eu știu că au fost vândute toate la sfârșitul anilor ’90.
    Sau cine știe ce vile or fi rămas prin capitală și nu au fost vândute până acum.
    Cert este că dacă mai există asemenea locuițe, favorizați vor fi cei care au funcții prin conducerea ministerului deoarece în provincie sigur nu mai există asemenea cazuri.

  5. In 2006 MApN a vandut celor care locuiau in ele locuintele de3 SERVICIU la pret de autoturism, adica undeva la 10.000 euro, in rate.
    Nemaiavand locuinte apoi pentru militari, a inceput sa platesca la greu compensatii de chirie care au depasit inzecit preturile apartamengelor de serviciu vandute nejustificat.

    • Primul lot de locuinte de serviciu, cumparate la 20 la suta din pretul pietii, au fost vandute dupa cativa Ani, la pretul pietii. Adica au cumparat cu 20 000 lei si au vandut cu 200 000 lei acum 8 Ani.

  6. De ce mai deștepților nu mi publicați comentariul? Doriți pupaturi pe poponețul vostru fin, de copil neprihănit? RUSINICA, Mai Nea Sărbătoare! Daca vrea cineva sa mă înjure, sa o facă cei ce l citesc.

  7. Observați și faptul că tranzacția imobiliară nu se impozitează. Mă simt discriminat.

  8. Ce tineri fratilor o sa mai vn in armata, ca la probele sportive pt orice micare greșită, pac eliminare, ziceai ca ac ii ia si îi bg in serviciu asa erau pusi pe ei, o bataie de joc si pe urma se plang vai nu vin tineri sa se angajeze in armată, plecau săracii plangand de acolo, rusine celor care stau in birourile alea caldute și gandesc astfel de proceduri. Armata țării a ajuns cenușăreasa politicienilor. Castiga bani msi mulți si un agricultor si un faianțar, ca un militar, sai fereasca Dumnezeu sa vn rușii peste noi, ca politicienii o sa fuga in vilutele din alte țări si prosti de militari o sa apere tara cu arma in mână vor fi carne de tun cum sunt si ucrainienii acum

  9. Eu nu știu cine a venit cu o astfel de inițiativă! Locuințele de intervenție nu trebuie vândute! Necesarul de astfel de locuințe este foarte mare! De ce sa plătești chirie unor particulari și să nu încasezi tu minister chirie! Poate sunt eu mai redus și nu înțeleg raționamentul unui asemenea demers! Dar parcă au în plan sa distrugă tot! Și politie și armată! Nu vedeți că din ce în ce numai vin oamenii sa se angajeze acolo? Nu vă întrebați de ce? Stați de vorbă deschis cu oamenii din sistem și sigur ve ți afla mai multe! Sau le știți problemele și nu vă interesează? Va conduceți după zicala:,, După noi, potopul? ”

    • Nu este vorba doar despre locuințele de serviciu?in acest proiect din Senat intra in calcul și locuințele de intervenție ?nu sunt 2 categorii de locuințe diferite ?

    • Nu este vorba doar despre locuințele de serviciu?acest proiect este și despre locuintele de intervenție ?nu sunt doua categorii diferite?

  10. Locuintele trebuie evaluate si vandute la valoarea de piata. Orice alta „solutie” nu este constitutionala iar cei care faciliteaza vabzarile la pret redus ar trebui sa suporte consecintele subevaluarii
    Dar ticalosia este generalizata.

  11. După 5 ani de la achitarea integrala a unei locuințe de serviciu, aceasta fiind în multe cazuri, deasupra postului de poliție, proprietarul, fost polițist sau urmaș al acestuia o va putea vinde oricui, adică și unui oarece infractor.
    Va fi minunat🤣🤣🤣🤣

    • Primul lot de locuinte de serviciu, cumparate la 20 la suta din pretul pietii, au fost vandute dupa cativa Ani, la pretul pietii. Adica au cumparat cu 20 000 lei si au vandut cu 200 000 lei acum 8 Ani.

  12. Am aproape 53 de ani si inca nu am iesit in pensia aia speciala si nesimtita.
    Am locuit peste 30 de ani in camine de garnizoana, locuinte de serviciu, chiar si intr-o incapere din cazarma.
    Mutat de colo colo pentru nevoile institutiei, care erau dictate de necesitatea intrarii in NATO si UE, de care acum beneficiaza toti romanii, mai ales cei care muncesc in strainatate (eu inca servesc patria), am ajuns la 53 de ani fara a sti unde ma voi aseza cand va trebui sa ies la pensie.
    Copii sunt inca mici, pentru ca, tot sperand ca ne vom stabili undeva, nu am vrut sa ii traumatizam cu desele mutari.
    Am locuit in chirii in plin boom imobiliar, platind mai mult de o treime din venitul lunar, pentru ca proprietarii stiau ca beneficiez de compensatia unei parti din chirie.
    Din aceleasi motive, sotia a avut doar joburi temporare, astfel ca nu indeplineste nici o conditie pentru a beneficia de pensie.
    Singurul venit este cel adus de mine si ma gandesc cu ingrijorare la speranta de viata in randul cadrelor militare.

    In aceste conditii, faptul ca pot cumpara locuinta de serviciu actuala vine ca o minima plasa de siguranta pentru viitorul familiei mele.
    Stati linistiti, legea nu este pentru sefi, ci vine doar ca o recunoastere si un ajutor pentru cei care au dat atat de mult din viata lor catre stat si care altfel ar fi pur si simplu aruncati fara nici o remuscare catre beneficiile unei „pensii nesimtite”.

    Va rog sa nu dati cu pietre in cine nu merita acest tratament!

    • Poate sunt situați de aceasta natura.Dar gândiți-vă ca sunt oameni care nu au acest privilegiu.Si apoi chiar dumneavoastră vati exprimat ca primiți o anumita suma pt chirie. Așadar nu mi se pare corect de ce ați avea mai multe drepturi, decât un om care pt avea o locuință trebuie să treacă prin tot felul de situații.Cred ca unele categorii au mai multe drepturi decât alții.

  13. Primul lot de locuinte de serviciu, cumparate la 20 la suta din pretul pietii, au fost vandute dupa cativa Ani, la pretul pietii. Adica au cumparat cu 20 000 lei si au vandut cu 200 000 lei acum 8 Ani.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger