Potrivit unui proiect de lege depus la Senat, toate locuințele de serviciu deținute de MAI și MApN trebuie scoase la vânzare. Beneficiarii acestora ar fi cei care le ocupă în acest moment și dețin contracte de închiriere, dar și angajații ministerelor, având în vedere că vânzarea locuințelor de serviciu urmează a fi efectuată prin ordin al conducătorilor instituțiilor publice, cu plata integrală a valorii locuinței sau în rate lunare eșalonate pe maximum 20 de ani.
Plata chiriei sau a ratelor la bancă pentru locuințele achiziționate în cazul polițiștilor și militarilor nu mai justifică menținerea în patrimoniul MAI și MApN a unui portofoliu semnificativ de locuințe de serviciu, se arată într-un proiect de lege depus la Senat. În plus, aceste locuințe din patrimoniul autorităților și instituțiilor din sistemul de apărare și ordine publică presupun efectuarea de cheltuieli de întreținere și reparații, care vor trebui suportate din bugetul respectivelor instituții. Noua lege autorizează instituțiile publice din sistemul de apărare ordine publică și securitate națională se vândă locuințele de serviciu achiziționate sau construite din fonduri de la bugetul de stat pe care acestea le au în administrare.
Astfel, pot cumpăra o locuință de serviciu personalul în activitate din instituțiile publice din sistemul de apărare ordine publică și securitate națională, pensionarii sau urmașii personalului decedat. Aceștia trebuie să dețină un contract de închiriere pentru locuința respectivă valabil încheiat în calitate de titular sau urmaș al titularului contractului de închiriere decedat, să locuiască efectiv în locuința de serviciu, să fi achitat chiria la zi și să nu dețină, ei sau soțul, soția ori copiii aflați în întreținere, o locuință proprietate personală care corespunde ca număr de camere numărul membrilor de familie.
Dobândă de 5%
Potrivit proiectului de act normativ, locuințele de serviciu din sistemul de apărare ordine publică și securitate națională vor fi trecute din proprietatea publică a statului în proprietatea privată a statului. Vânzarea locuințelor de serviciu se efectuează prin structuri proprii abilitate prin ordin al conducătorilor instituțiilor publice din sistemul de apărare ordine publică și securitate națională și pot fi vândute titularilor de contract de închiriere cu plata integrală a valorii locuinței sau în rate lunare eșalonate pe o perioadă de maximum 20 de ani, cu o dobândă anuală de 5%.
”În situația în care locuințele de serviciu nu sunt cumpărate de chiriași și au devenit disponibile din diferite motive, acestea pot fi transferate la autoritățile interesate prin hotărâre a Guvernului. În situația în care locuințele de serviciu sunt ocupate de pensionari sau de urmași ai titularilor contractului de închiriere decedați, al căror venit nu le permite cumpărarea locuinței, aceștia își pot păstra calitatea de chiriaș”, se arată în proiectul de lege. Prețul de vânzare se va stabili pe baza procedurii de evaluare prevăzută în anexele 1 și 2 la Decretul Lege numărul 61 din 1990 privind vânzarea de locuințe construite din fondurile statului către populație și prin indexarea valorii astfel determinate în funcție de indicele de creștere a prețurilor de consum valabil în perioada cuprinsă între data intrării vigoare a actului normativ și data încheierii contractului de vânzare.
Operațiune neimpozabilă
Vânzarea locuințelor de serviciu de către instituțiile publice din sistemul de apărare ordine publică și securitate națională nu constituie operațiune impozabilă din punct de vedere al TVA, se mai precizează în proiectul de act normativ. Instituția publică își va garanta încasarea prețului prin constituirea unei ipoteci de rang I asupra locuinței în favoarea ei, operațiune scutită de taxă de timbre. Totodată, locuințele de serviciu cumpărate în condițiile acestei legi nu poți fi înstrăinate pentru o perioadă de 5 ani de la data achitării integrale a prețului, iar sumele încasate din vânzarea locuințelor serviciu se vor face venit la bugetul de stat.