Pe ultima sută de metri, Guvernul și-a trecut pe lista de adoptare nu mai puțin de 105 acte normative, 10 memorandumuri și 2 note. Printre acestea, la loc de frunte se află controversatul proiect de lege privind desfășurarea pe timp de pace a misiunilor și operațiilor militare pe teritoriul statului român, inițiat de MApN la începutul lunii octombrie, care a suscitat numeroase critici din partea societății civile. Prin acest act normativ, Armata Română, precum și trupele NATO de pe teritoriul țării noastre primesc permisiunea de a folosi muniție de război pentru a apăra instituțiile statului.
După ce timp de 2 luni a ezitat, Guvernul a decis, în grabă, să adopte controversatul proiect de lege care permite acțiuni militare străine, cu participarea Armatei Române, pe teritoriul țării noastre, fără a se declara stare de asediu, de război, de mobilizare, de urgență sau stare de război. Executivul motivează că Legea 122/2011 privind regimul armelor, dispozitivelor militare și munițiilor deținute de Ministerul Apărării Naționale și de forțele armate străine pe teritoriul României, cu modificările și completările ulterioare, reglementează folosirea armelor, dispozitivelor militare și munițiilor de către forțele armate române doar pentru instruire, pentru paza obiectivelor militare, pentru protecția unor anumite categorii de persoane (ex.demnitari), pentru paza și protecția forțelor armate străine, precum și pe timpul stării de urgență, de mobilizare sau de război.
Pe cale de consecință, în afara situațiilor menționate, în lipsa unei reglementări distincte care să permită desfășurarea de operații pe teritoriul național, forțele armate române nu pot face uz de armele, dispozitivele militare și munițiile deținute, semnalează Executivul.
Astfel, desfășurarea misiunilor și operațiilor militare pe teritoriul statului român, atunci când nu este instituită starea de urgență ori starea de asediu sau nu este declarată starea de mobilizare ori starea de război, este concepută a se realiza în cazul iminenței sau existenței unor acţiuni, fapte sau stări de fapt, capacităţi, strategii, intenţii ori planuri ce pot afecta valorile, interesele şi obiectivele naţionale de securitate şi/sau sunt de natură să pună în pericol direct sau indirect securitatea naţională, prin afectarea caracterului național, a suveranităţii, independenţei, unităţii şi integrităţii teritoriale, a funcţionării normale a instituţiilor statului și a unităților administrativ-teritoriale, a vieţii şi integrităţii fizice a cetăţenilor.
Război, fără război
Practic, Guvernul vrea să permită folosirea muniției de război de către Armata Română și trupele NATO prezente pe teritoriul țării noastre în caz că se produc tulburări care să afecteze instituțiile statului, mai exact, în apărarea instituțiilor statului. Explicația oficială pentru legiferarea permisiunii de a utiliza armamentul din dotare pe timp de pace este însă deteriorarea continuă și accelerată a mediului de securitate internațional și regional, precum și încălcarea unor norme imperative ale dreptului internațional, care au creat premisele apariției unor situații aflate la limita dintre crearea condițiilor care pot impune declararea unei stări excepționale și necesitatea de a întreprinde anumite măsuri prin care să fie protejată viața, sănătatea, proprietatea, drepturile și libertățile cetățenilor români.
”Astfel de situații pot avea o anumită intensitate și întindere, încât pot genera, la nivelul Armatei României, în special, şi la nivelul forţelor armate, în general, măsuri de adaptare pentru prevenirea şi descurajarea riscurilor şi ameninţărilor, precum și asigurarea reacției prompte și adecvate la acestea, pe durate limitate în raport cu evoluția situației de criză, însă fără a fi necesară instituirea sau declararea unei stări excepționale, potrivit legislației în materie”, arată Guvernul.
Prevederi periculoase
Potrivit proiectului de lege adoptat de Guvern, prin desfășurarea unor operații naţionale sau internaţionale pe teritoriul statului român se instituie un răspuns gradual, proporțional și preventiv de apărare, în cazul unei agresiuni armate împotriva unui stat vecin, ocupării prin mijloace militare a acestuia sau a unor părți de teritoriu, instituirii de blocade sau a oricăror acțiuni care vin în contradicție cu Carta Organizației Națiunilor Unite și cu dreptul internațional. Singurul stat vecin aflat în această situație este, așa cum am mai semnalat, Ucraina.
”Pe durata participării la misiuni și operații militare, pe teritoriul statului român, pentru îndeplinirea misiunilor încredințate, personalul forțelor armate române și străine poate face uz de armamentul, munițiile și dispozitivele militare din dotare, în conformitate cu legislația României și cu regulile de angajare autorizate. Regulile de angajare se fundamentează pe următoarele temeiuri legale – care urmăresc asigurarea deplinei conformități cu prevederile legislației naționale și internaționale în domeniu. politice – care au în vedere asigurarea cadrului în care misiunile și operațiile militare corespund obiectivelor politico-militare şi stării finale dorite și militare – care vizează asigurarea premiselor necesare desfășurării misiunilor și operațiilor militare, precum și asigurarea protecției forțelor proprii/aliate/de coaliție”, se precizează în proiectul de lege adoptat de Guvern.
Tradatorii, asa protejeaza poporul? cedand armata la forte straine?
Cine vă mai crede ‘bunele’intenții? Politicieni mizerabili, nu știți cum sa va mai păstrați ciolanul, de furia poporului român! Ne.ati arătat ceea ce sunteți în stare,mai ales acum, cu ocazia alegerilor prezidențiale!
Mai trebuie să fie numit un general NATO pe post de guvernator militar al României și gata, suntem în regulă.
se pregateste ceva, asa inainte de craciun,sa nu-si dea seama poporul, nu degeaba nu scapam de neamt
Terra este condusă majoritar de cine credeți ?
De balamutis Brahmaris Coldea !
Ce putea să iasă de pe mâna unuia crescut cu găinile care are și corvetă la fel de distruS educată la țărănoaia.
Nu este de glumă cu cretinii din cia si Mossad.
Ei per total consideră acum ca Dumnezeu nu exista pentru a intrat prea bine inteligența artificială în oameni. Așa consideră mai ales Carmen Devila Tovirnac și Dana Budeanu etc
Băi sunt în șoc. Asanata de 2 ani non stop mental pe discuții și nici măcar nu mă privește războiul. Cu fiecare venă de pe corpul meu, mai apare câte un incident cu foc pe terra. Alexandru Rimaru’ Buzdrug va rămâne în istorie ca și criminal de război pe civili inventatori !