AcasăSOCIALPentru ce se împrumută românii

Pentru ce se împrumută românii

Aproximativ 8% dintre gospodăriile din România folosesc împrumuturile, ca instrument financiar. Banii sunt contractați în principal pentru cumpărarea în rate, inclusiv prin leasing, a unor bunuri de tipul autoturismelor și echipamentelor electronice și tehnice, arată o cercetare a Institutului Naţional de Statistică (INS).

Potrivit datelor din studiul „Condiţiile de viaţă ale populaţiei din România”, în anul 2019, împrumuturile au mai fost contractate pentru plata cheltuielilor pentru îmbunătăţirea, repararea, renovarea locuinţei (37,8%), datorii, acoperirea unei descoperiri de cont, plata facturilor (18,9%); cheltuieli pentru educaţie şi îngrijirea copiilor (3,1%); cheltuieli pentru concedii şi timp liber (2,6%) şi achitarea unor cheltuieli legate de sănătate (2,5%). Împrumuturile sunt mai des utilizate de către gospodăriile din mediul urban (10,1% faţă de 5,9% din rural) şi de către gospodăriile conduse de bărbaţi (9,7% faţă de 4,7% în cazul gospodăriilor conduse de femei).

„Cumpărarea în rate a unor bunuri, inclusiv prin leasing (autoturisme, echipament tehnic etc.) a fost cel mai frecvent scop al contractării de împrumuturi pentru gospodăriile conduse de salariaţi (59,3%) şi de pensionari (39,5%). Împrumuturile contractate pentru îmbunătăţirea sau repararea locuinţei s-au întâlnit cel mai frecvent la gospodăriile conduse de: salariaţi (40,2%), pensionari (39,1%) şi agricultori (21,9%).”, relevă INS. De asemenea, „dintre plăţile pentru care s-au înregistrat restanţe în cursul anului 2019, cele mai frecvente cazuri au fost la energia electrică (52,9% din gospodăriile cu restanţe), întreţinerea locuinţei (50,5%) şi abonamentul telefonic (41,4%).

După statutul ocupaţional al capului gospodăriei se observă că gospodăriile de şomeri se regăsesc în situaţia cea mai dificilă, ponderea celor care nu şi-au putut plăti la timp sumele datorate fiind de 74,9%, proporţie mai mare faţa de celelalte categorii de gospodarii. Fenomenul restanţelor este de asemenea mai răspândit în cazul gospodăriilor cu copii (28,8%) şi mai ales al celor cu doi adulţi şi trei sau mai mulţi copii în întreţinere (44,5%).

author avatar
Radu Jacotă Redactor
155 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger