AcasăSOCIALPensionarii români cărora li se vor majora veniturile cu 30%. Legea pentru...

Pensionarii români cărora li se vor majora veniturile cu 30%. Legea pentru ei se aplică de la 1 ianuarie 2024

Mai sunt şi veşti bune la început de an 2024. Pensiile și alocațiile vor crește, de la 1 ianuarie 2024, cu 13,8%, iar beneficiarii le vor primi încă din primele zile ale anului viitor.

Alocația pentru copii, dar și pensiile vor fi majorate de la 1 ianuarie 2024, conform OUG 126/2021, care prevede indexarea anuală. Indexarea se face cu rata inflației din anul anterior.

Cine primeşte o pensie mai mare cu 30%

Pensionarii români se pregătesc să resimtă o schimbare semnificativă în cuantumul pensiilor lor. Această reformă aduce o realitate complexă, cu majorări de până la 30%, cu impact diferit asupra bărbaților și femeilor.

Un aspect crucial al noii legi este stagiul complet de cotizare, care a fost extins la 25 de ani. Această modificare beneficiază în mod deosebit bărbații, având deja un stagiu de cotizare mai mare de 25 de ani, anterior setat la 30 de ani.

Aceștia vor avea parte de o creștere semnificativă a pensiilor, de până la 30%. Această limitare pentru femei derivă din faptul că stagiul complet de cotizare pentru acestea nu a ajuns încă la nivelul de 30 de ani, așa cum se întâmplă în cazul bărbaților.

Pensiile indexate, de la 3 ianuarie 2024

Pensiile majorate cu 13,8% vor fi livrate în ianuarie 2024, cu o mică întârziere, din cauza sărbătorilor legale de Anul Nou. Astfel, poștașii vor începe să le livreze doar de pe 3 ianuarie.

Taloanele de pensii aferente lunii ianuarie 2024 includ creșterea valorii punctului de pensie de la 1.785 lei la 2.032 lei și creșterea indemnizației sociale de la 1.125 lei la 1.281 lei.

Celor care au optat să primească pensia în contul bancar le vor fi virate pensiile pe card în data de 12 ianuarie, dar nu mai târziu de data de 13 ianuarie.

author avatar
Andrei Ștefan
2.020 afisari

2 COMENTARII

  1. „Un aspect crucial al noii legi este stagiul complet de cotizare, care a fost extins la 25 de ani. Această modificare beneficiază în mod deosebit bărbații, având deja un stagiu de cotizare mai mare de 25 de ani, anterior setat la 30 de ani.”
    Oameni buni, stagiul minim de cotizare este de 15 ani, stagiul complet de cotizare este de 35 de ani, NU de 25 de ani, dar daca ai peste 25 de ani lucrati pe contributivitate primesti niste puncte in plus, valoarea de 25 de ani este noul numitor al fractiei pe baza careia se calculeaza VPR-ul sau cum i-o mai spune. Pana acum numitorul era 35, dar daca erai barbat numarul total de puncte acumulate se impartea la 35, iar daca erai femeie, la cat era vechimea completa la data pensionarii, oricum mai putin de 35. De aici iesea prima nedreptate, barbatii aveau pensii mai mici in exact aceleasi conditii in raport cu femeile. Este adevarat ca femeile au doua servicii, ala pe bune si ala de acasa, dar fiindca acum in UE si barbatii nasc si alapteaza se impunea egalizarea. Iar valoarea de 30 de ani chiar nu stiu de unde a iesit.

  2. Nu se pomenește de impozitarea progresivă a pensiilor pe contributivitate.15 și 20 la sută.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger