AcasăSOCIALPensiile vor fi recalculate altfel, de la 1 septembrie 2024. La ce...

Pensiile vor fi recalculate altfel, de la 1 septembrie 2024. La ce trebuie să fie atenţi angajaţii

pensie

Casa de Pensii a stabilit modelul oficial de recalculare a pensiilor, de la 1 septembrie 2024. Punctul de pensie va fi înlocuit cu punctul de referință, potrivit noii legi din domeniu.

În acest context, noul mod de calcul al pensiilor va duce la creșterea veniturilor mai multor români.

Cum se resetează recalcularea pensiilor

Recalcularea se va face prin înmulțirea numărului total de puncte obținute cu valoarea punctului de referință, determinându-se astfel cuantumul fiecărei pensii.

Pentru pensiile stabilite în fostul sistem și alte drepturi, se va atribui un număr total de puncte, determinat prin împărțirea cuantumului pensiei cuvenite sau aflate în plată la valoarea punctului de referință.

Numărul total de puncte realizat de asigurat se obține din însumarea punctajelor anuale, care se determină prin împărțirea la 12 a sumei punctajelor lunare realizate într-un an calendaristic, cu numărul de puncte de stabilitate.

Cum se acordă puncte de stabilitate:

  • 0,5 puncte – pentru fiecare an realizat peste 25 de ani;
  • 0,75 puncte – pentru fiecare an realizat peste 30 de ani;
  • un punct – pentru fiecare an realizat peste 35 ani.

Categoria care are dreptul la dublă recalculare

O categorie de pensionari din România va ajunge, probabil, să întoarcă banii cu lopata. Cine sunt pensionarii care vor avea parte de dublă recalculare și dublă majorare a pensiei din septembrie.

Cei care au avut venituri extraordinare, adică prin acord global sau prime și sporuri pentru care s-au plătit contribuții, trebuie să depună actele doveditoare la casele de pensii și să solicite această recalculare.

Astfel, începând cu 1 septembrie, timp de 6 luni, angajații de la casele de pensii vor trebuie să facă această a doua recalculare.

author avatar
Andrei Ștefan