AcasăSOCIALPensie rușinos de mică pentru românii care au cotizat doar 10-15 ani...

Pensie rușinos de mică pentru românii care au cotizat doar 10-15 ani la stat. Schimbare importantă a legii

pensieNoua categorie de români care va putea să se pensioneze cu 13 ani mai devreme

Statul s-a gândit și la acei români care vor primi o pensie minimă după ce au efectuat doar stagiul minim de cotizare. Aceasta se va stabili în funcție de salariul minim brut și de stagiul de cotizare.

Așadar, persoanele care au muncit între 10 şi 15 ani vor încasa o pensie minimă. Aceasta va fi stabilită în funcţie de stagiul de cotizare realizat, într-un procent de 40% din salariul minim brut pe ţară garantat în plată.

Pensia minimă va reprezenta 40% din salariul minim brut

La aceasta se adaugă câte 1% din salariul minim brut pe ţară garantat în plată, pentru fiecare an de stagiu de cotizare realizat între 11 ani şi 14 ani inclusiv. Așadar, acum pensia românilor va depinde în mare măsură de numărul de ani în care au cotizat la stat.

Modificările din noua Lege a pensiilor vor face diferența între cei care au cotizat la stat între 10 și 15 ani și cei care au cotizat peste 15 ani. Astfel, cei care au cotizat mai puțin de 15 ani vor primi o pensie minimă, stabilită, într-un procent de 40% din salariul minim brut pe țară garantat. Totodată, pentru fiecare an de vechime în plus se adaugă câte 1% din salariul minim brut pe țară garantat.

„Persoanele cu vechime de minim 15 ani primesc 45% din salariul minim brut pe țară. Pentru fiecare an de vechime în plus se adaugă câte 1% din salariul minim brut pe țară. Persoanele cu vechime între 10 ani și 15 ani, aflate la pensie la dată întrării în vigoare a legii, primesc 40% din salariul minim brut pe țară, iar pentru fiecare an de vechime în plus se adaugă câte 1% din salariul minim brut pe țară.

O nouă formulă de calcul în Legea pensiilor

În cazul în care, din calculul pensiei rezultă o suma mai mare, atunci persoană o va primi pe aceasta. Formula a fost introdusă pentru a remedia o inechitate prevăzută de legislația în vigoare. Din cauza acesteia nu se făcea nicio diferențiere în funcție de anii lucrați între beneficiarii de pensie minimă. Adică, în practică se ajunge în situația în care un pensionar care a lucrat 12 ani, spre exemplu, să primească la fel cu unul care a lucrat 35 de ani, dar pe salariul minim pe economie”, prevede textul noii Legi a pensiilor.

În cazul persoanelor cu o vechime mai mică de 10 ani și grad de handicap, pensia minimă se stabilește într-un procent de 40% din salariul minim brut pe țară, așa cum prevede nouă Lege a Pensiilor.

author avatar
Andreea Vlad
5.395 afisari

21 COMENTARII

  1. Nu este corect pentru cei carora NU le-a placut munca.
    Altii cotizeaza, adica muncesc, 30-40 ani , pana la epuizare, si au o pensie cu 10 lei mai mult decat le da lenesilor!
    Rusine ! Sustin lenea la fel ca statele” dezvoltate” care ii ajuta pe putori cu ajutoare sociale

    • De ce nu muncesti si tu la BNR…cu tavariscii de la GRU-DIE…sa-ti dea genti cu spaga ca lui ciocanitoarea Woodrea…dar tre sa sugi maciuca la tot partidul,arabii,tzigoinerii…etcetera…si pe urma te pensionezi la Targsor la curve

    • Exact ! Si putorile din Franta, Anglia , beneficiaza de ajutoare. Daca citesti cartile scrise acum 200 de ani , ai sa vezi ca servitori la castele, muncitori cu lopata, docheri, textilisti, erau englezi. Nu lucrau pe atunci romani, pakisani, etc. Plecati prostilor din tarile astea si lasati pe oamenii de acolo sa traga la jug. Nu sa le curatati gunoiul, iar ei sa stea toata ziua pe ajutoare si sa mai faca si cate un concediu in Grecia. Vorba vine..stau toata ziua la piscina in stare de semi ebrietate si nici marea nu o vad. Asta fac englezii in concediile de la mare. Ca i am vazut si m am crucit. Nu cheltiau un ban pe nimic. All inclusuve la bautura. Somn , bautura, somn, bautura. Cine or fi facut , Rolls Royce si mitralierele Vickers, avioane Spitfire. Poporul englez de atunci. Nu putorile astea.

    • Ioana m după anii 90 majoritatea muncitorilor și nunumai ei au muncit nu la negru ca asa au vrut ei dar după 5 . 6. 7ani chiar și mai mult au constatat ca nenorocitii de patroni nu le au plătit taxele figurează în carte ca au muncit dar fără taxe asta înseamnă că au pierdut atâția ani la pensie ți o spun din experienta nu mai vorbiți fiecare cum va treziți ca majoritatea cu ani putini la pensie au întimpinat astfel de probleme sint multe de spus dar voi cei care vorbiți in plus oricum nu înțelegeți ca atit va duce capul

  2. sint protejate putorile care au frecat menta . rusinos este pentru cei care nu au muncit .

  3. Asa si putorile dim Romania. Stau degeaba in sate, mai beau, mai muncesc doua zile, castiga 300 lei…mai trag de ei..o alocatie..ajutoare. Se multumesc cu putin. Prost imbracati, nespalati, cu cisme de cauciuc prin sat..Si uite ca statul ii ajuta. Am muncit 43 de ani si 7 luni. Daca nu era covid ul sa ma scoata cu 2 ani mai devreme faceam 45 de ani. Ma compar cu astia? Ce as mai da cu biciul nazist in ei.

    • Măi bădăran cristian (19.51)dacă putorile din sate nu merg la însămânțat , la muls, la…. seceriș/cules etc. tu te-ai seca, ai murii de foame

      • Taranii aceia care munceau pentru painea tarii, deci si a unora de la oras, ca mine, nu prea mai sunt. Taranii , in mare majoritate , produc doar pentru ei. Cred ca agricultura intensiva este facuta de firme, cu tractoare, nu cu multi angajati. Poate este o parere gresita. Dar din ce am vazut pe la diferitele mele slujbe, oamenii de la sate lucreaza la oras, portari sau in firme de curatenie. Tot ce cresc acasa , cresc pentru ei. Ba unii chiar isi dau pamantul in arenda. Nu i am auzit niciodata pe oamenii astia ca au facut productii si vin cu ele pe piata. Cel mult, ofera vinul si porcul, ca spaga pentru o slujba pentru copii lor. Dar , poate gresesc.

  4. Cum/care este situația cu pensiile speciale ? cu stagiul lor de cotizare ? Aha, ” statul s-a gândit” la cei cu pensie minimă – nu din vina lor-, care au muncit toată viața pentru ȚARA LOR și au cotizat/contribuit cinstit la fondul de pensii. Cum ajung escrocii la sejur în Bahamas, iar români cinstiți în cimitir la pas ?
    Iată D.le Iohannis cum ai reușit să transformi ROMÂNIA cândva MÂNDRĂ într-un STAT DE CÂCAT !
    Ps. D.le Iohannis , cei cu pensii speciale- pe bucată – ce au făcut C O N C R E T pentru ROMÂNIA ?

    • Noi vorbim,alții citesc ce comentam noi și atât! Se iau măsuri? Habar nu au cei pe care-i criticam ,îi doare sau mai bine zis nu-i doare-n cot de noi.

  5. Oameni ai Lui Dumnezeu, nu vă mai înjurați în public! Sunt vremuri de cernere, e greu de digerat realitate plină de încercări.

  6. După 35de ani și 7 luni cu mărirea punctului de pensie am 1530 lei și care nu au semnat o zi condica au 1125 la fel ca unu care a lucrat 22 de ani. De ce?

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger