AcasăSOCIALPensia ce va dispărea din România. De la 1 septembrie 2024, oamenii...

Pensia ce va dispărea din România. De la 1 septembrie 2024, oamenii n-o vor mai putea solicita

Legea Pensiilor 2024 vine cu noi reguli de la data de 1 septembrie. Vestea proastă pentru unii români este că un tip de pensie va dispărea.

Cu siguranţă, ştim că se vor păstra următoarele „remuneraţii” pentru seniori: pensia pentru limită de vârstă, pensia anticipată, pensia de invaliditate și pensia de urmaș.

Dispare pensia anticipată fără penalizări

Din 1 septembrie 2024, va exista doar un singur tip de pensie anticipată, în timp ce legea actuală permite două tipuri. Practic, pensia anticipată fără penalizări va fi eliminată.

Potrivit ministrului Muncii, pensia anticipată poate fi luată dacă stagiul cotizare este complet.

Cine se poate pensiona anticipat?

Noua lege permite doar un singur tip de pensie anticipată, disponibilă cu cel mult 5 ani înainte de vârsta standard de pensionare pentru persoanele care au realizat stagiul complet de cotizare contributiv sau au depășit acest stadiu cu până la 5 ani.

Pensia anticipată se poate lua atunci când ai stagiul complet de cotizare și poți să te pensionezi anticipat în două situații: dacă ai 40 de ani de stagiu contributiv, poți să te pensionezi anticipat, fără nicio penalizare.

Altfel spus, dacă ești un bărbat a cărui vârstă, pentru pensia minimă de limită de vârstă în sistemul public este 65 de ani, dacă ai 40 de ani de stagiu de cotizare, poți să ieși la pensie la 60 de ani, fără nicio penalizare, cu toate drepturile.

De asemenea, pentru pensia anticipată, dacă ai 35 de ani stagiu contributiv, ceea ce este obligatoriu pentru a te pensiona anticipat, poți să ieși la pensie anticipat scăzând penalizarea de la 30% cât era pe vechea lege, 263/2010 la o penalizare la 24% cât este pe noua lege”, a explicat Simona Bucura Oprescu, ministrul Muncii.

Cine primeşte pensia de urmaş?

Alte tipuri de pensie nu se modifică. De exemplu, regulile pentru pensia de urmaș rămân neschimbate, fiind acordată copiilor și soțului supraviețuitor al pensionarilor sau al persoanelor care îndeplineau condițiile pentru obținerea unei pensii.

Ministrul Muncii a vorbit și despre posibilitatea de a plăti în avans anii de vechime în muncă.

”Se poate cumpăra vechime, vechimea se cumpără retroactiv, poți să-ți cumperi vechime pentru a-ți completa sau pentru a-ți mări contribuțiile.

Poți să cumperi până la maxim 6 ani de vechime dacă vrei să-ți cumperi vechime necesară salariului minim pe economie, ar trebui să plătești 825 de lei pe lună”, a adăugat ministrul Muncii.

author avatar
Andrei Ștefan
7.661 afisari

2 COMENTARII

  1. Cica taica Lazar,ca si merita,are o pensie de 46 mii de lei. Dupa buget coane Fanica.Bugetul looor. nu e in daficit.

    Vor fi majorate din 6 in 6 luni.Ca sa tina pasul cu enflatia mea,si sa nu le scada puterea de cumparareeee.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger