AcasăSOCIALPelerinajul la Sf. Parascheva din Iași, ANULAT din cauza pandemiei. Cine va...

Pelerinajul la Sf. Parascheva din Iași, ANULAT din cauza pandemiei. Cine va avea acces la moaște

Pelerinaj

Pelerinajul la moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iași a fost anulat, în contextul pandemiei de coronavirus. Autoritățile au luat decizia că doar ieșenii vor avea acces la raclă.

Sărbătoarea Sfintei Parascheva nu se va mai organiza în perioada 8-15 octombrie, ci se va limita la Sfânta Liturghie din data de 14 octombrie, a anunțat miercuri Mitropolia Moldovei și Bucovinei.

„Având în vedere noul context în care ne aflăm, întrucât nu vor mai putea veni la Iași pelerini din alte localități, racla cu sfintele moaște ale Sfintei Cuvioase Parascheva nu va mai fi scoasă mâine dimineață, cum era programul inițial, ci va rămâne în Catedrala Mitropolitană. Mitropolia Moldovei și Bucovinei a notificat Prefectura Județului Iași că sărbătoarea nu se va mai organiza în perioada 8-15 octombrie, ci se va limita la săvârșirea Sfintei Liturghii din data de 14 octombrie, ziua de prăznuire a Sfintei Cuvioase Parascheva”, a transmis Constantin Sturzu, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, potrivit Mediafax.

„Dacă nu va fi un număr mare de închinători și rândul va putea fi gestionat în continuare doar în Catedrală și în curte, cel mai probabil că nu se va mai scoate racla deloc. Vom informa din timp asupra oricăror decizii în acest sens”, a adăugat purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei.

Moaște, doar cu buletinul

Anul acesta sărbătorile religioase de la Iași, se vor organiza doar cu participarea persoanelor care au reședința în locul respectiv.

„Organizarea de sărbători religioase este permisă doar cu participarea persoanelor care au domiciliu sau reşedinţă în locul unde se desfăşoară evenimentul e extrem de necesar. Riscul major nu e doar participarea, e pe durata transportului spre localitate sau înapoi acasă. Dacă se stă în autobuz ore întregi, e suficientă o persoană infectată ca să îi infecteze pe toţi.

Sărbătorile religioase se fac, dar participanţi sunt doar cei care au reşedinţa sau domiciliului în localitatea respectivă. Controalele vor fi intensificate. Vor fi făcute verificări de respectare a regulilor. Ne aşteptăm la colaborarea populaţiei: purtarea măştii, distanţarea, dezinfectarea mâinilor şi suprafeţelor”, a declarat Raed Arafat.

Reprezentanții Prefecturii Iași au declarat că decizia CJSU merge înainte și Poliția e în dispozitiv. „Se intră în plan din noaptea asta de la 12. Sunt legitimați cei care se așează la rând sau vor în incinta MMB”, au spus aceștia.

author avatar
Andreea Vlad