AcasăSOCIALPelerinaj la Iași: Racla cu moaștele Sfintei Parascheva, scoasă din Catedrala Mitropolitană...

Pelerinaj la Iași: Racla cu moaștele Sfintei Parascheva, scoasă din Catedrala Mitropolitană – VIDEO

(sursa foto: Facebook/Primăria Municipiului Iași)

Zi plină de însemnătate pentru credincioșii din Iași, dar nu numai.

În cursul dimineții de vineri, cu doar câteva zile înaintea sărbătorii din 14 octombrie, racla cu moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva a fost scoasă, spre închinare, în curtea Catedralei Mitropolitane.

Racla cu sfintele moaște ale Sfintei considerate a fi Ocrotitoarea Moldovei a fost depusă în baldachinul special împodobit cu flori, unde va rămâne timp de o săptămână, mai precis până pe 15 octombrie. Alături de racla Sfintei Parascheva se află și cea cu moaștele Sfântului Gheorghe Pelerinul.

Decizie: Va exista un culoar unic de acces către sfintele moaște

Din câte s-a precizat încă de zilele trecute, pe pagina de Facebook a Primăriei Iași, dat fiind contextul epidemiologic generat de noul coronavirus, Mitropolia Moldovei și Bucovinei a anunțat ”o serie de măsuri menite să protejeze, în condițiile actuale, sănătatea pelerinilor”.

Astfel că s-au decis următoarele: ”Va exista un culoar unic de acces către sfintele moaște, pe unde va putea intra câte o persoană, la distanță una de cealaltă. După ce vor trece de baldachinul în care se află sfintele moaște, printr-un culoar separat, pelerinii vor fi îndrumați către ieșirea din zona Ansamblului Mitropolitan. Credincioșii vor purta mască protectoare, iar cei care nu au una li se va oferi o mască de către voluntari”.

De asemenea, s-a anunțat că de-a lungul traseului pelerinilor vor exista dozatoare automate cu dezinfectant pentru mâini, iar ”slujbele obișnuite din aceste zile se desfășoară nu în Catedrală, ci în aer liber, într-o zonă special amenajată”.

Mai mult, s-a precizat că în curtea Catedralei Mitropolitane se vor lua măsuri pentru a se evita staționarea și orice fel de aglomerări de persoane.

Pregătiri pentru slujba din 14 octombrie

De asemenea, s-au stabilit din timp și câteva coordonate cu privire la slujba ce va fi oficiată la Iași joia viitoare, pe 14 octombrie, în ziua praznicului Sfintei Cuvioase Parascheva. ”În data de 14 octombrie 2021, ziua de prăznuire a Sfintei Cuvioase Parascheva, slujba Sfintei Liturghii va fi oficiată, începând cu ora 9.30, pe un podium amplasat pe Bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt, în dreptul altarului Catedralei Mitropolitane.

În zonă vor fi amenajate culoare de acces pentru cei care vor dori să participe la slujbă și care, în număr restrâns, vor putea să intre în spații delimitate – astfel încât să nu se creeze grupuri mari de persoane și să se poată păstra distanța recomandată de autorități”.

De asemenea, s-a aflat că vor fi amplasate în zonă câteva ecrane de mari dimensiuni amplasate, pentru ca slujba să poată fi urmărită și de la distanță.

166 afisari
Zenville

Ultimele știri

Programul Gabrielei Firea pentru Primăria Capitalei. Aeroport în sudul Bucureștiului și dezvoltarea/extinderea rețelei de metrou, printre promisiuni

Senatorul Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Generală a Bucureștiului și-a prezentat Programul de guvernare locală 2024 – 2028. Candidatul PSD își propune să...

Imagini incredibile cu rapperul american Sean Diddy când îşi bate iubita cu sălbăticie pe holurile unui hotel (VIDEO)

Cassie Ventura, fosta iubită a lui Sean Diddy, i-a intentat proces artistului și-l acuză, printre altele, de viol. O înregistrare video din 2016 îl...
proger