Criza lemnului de foc revine în actualitate. Decizia Guvernului de a plafona preţul acestui produs a născut un alt scandal. Măsură are rolul să protejeze populația în contextul crizei are ca efect creșteri de prețuri, spun cei din industria lemnului.
Aceștia avertizează și cu privire la o penurie de lemn de foc în perioada următoare.
Preţ plafonat la 400 lei
Produsele destinate încălzirii locuințelor din zonele rurale, și nu numai, au dispărut de pe piață la câteva zile după ce Ordonanţa de Urgenţă 134/2022 care plafonează preţul la materialele lemnoase necesare pentru încălzire în sezonul rece a intrat în vigoare.
„Pur și simplu, toți acești retaileri nu mai pot să vândă produsele respective – ceea ce am avertizat și ceea ce s-a întâmplat. Pur și simplu au dispărut din oferta retailerilor.
Lucrurile se propagă de la retaileri către furnizor, însemnând rezilieri de contracte de exploatare, orientarea produselor către export și conducând, evident, la o penurie”, a explicat preşedintele Asociaţiei Industriei Lemnului – Cătălin Tobescu.
Vouchere pentru lemne?
OPeratorii din industria lemnului susțin că cererea în piață este una crescută și că statul ar trebui să găsescă alte soluții pentru a ajuta comunitățile vulnerabile. Printre acestea se numără acordarea de vouchere.
România recoltează comercial doar 33% din creşterea pădurii, faţă de o medie europeană de 67%, cu un indice de recoltă comercială de sub 3 mc/an/hectare, în coada ţărilor europene.
nicio problema radem padurile si vai de paznicii care vor indrazni sa se opuna!
A dispărut pt că Portul Constanța geme de lemn(și ce lemn) pregătit pt export la AMERLOCI…colonie de babuini suntem