AcasăSOCIALPatru lovituri împotriva bunăstării oamenilor

Patru lovituri împotriva bunăstării oamenilor

O combinație de factori a adus în prim-plan noi niveluri de fragilitate financiară.

Pandemia, inflația în creștere, majorarea  ratelor dobânzilor și războiul Rusiei în Ucraina afectează dramatic bunăstarea financiară a gospodăriilor.

“Inflația este reală – nu tranzitorie –  și deja se observă o creștere a costului pentru aproape orice, iar veniturile gospodăriilor nu țin pasul”, a spus  economistul Ramzi Khleif, citat de The National.

Epoca ratelor dobânzilor aproape de zero și stimulentelor fiscale și monetare s-a încheiat la începutul acestei luni, inflația în creștere forțând Rezerva Federală a SUA să-și înăsprească politicile și să majoreze rata dobânzii de referință cu 0,25%.

Creșterea ratei Fed de la aproape zero vine pe fondul unei perspective economice globale incerte, alimentate de inflația record și de atacul militar al Rusiei asupra Ucrainei, care a afectat piețele de mărfuri.

Dobânzile mai mari înseamnă că o gamă de produse financiare personale — de la împrumuturi la carduri de credit, ipoteci, economii și remitențe — vor deveni mai costisitoare și vor afecta rambursările lunare ale datoriilor consumatorilor.

Rata anuală a inflaţiei în zona euro a crescut până la 5,9% în februarie, de la 5,1% în ianuarie. Este un nivel record pentru zona euro şi depăşeşte cu mult obiectivul ţintă al Băncii Centrale Europene (BCE) de 2%.

În România, BNR prognozează o inflaţie de 11,2% la finalul trimestrului II din acest an.

Analiștii economici nu sunt încrezători că economia europeană va reuși să evite o combinaţie între stagnarea creşterii economice şi inflaţie ridicată, un scenariu catastrofal denumit stagflaţie.

Preşedintele Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, a apreciat că perspectivele inflaţiei sunt „fluide”, deoarece războiul care se desfăşoară în Ucraina îi forţează pe economişti să îşi revizuiască, în mod constant, previziunile economice.

BCE a anunţat că programul său de achiziţii de active, destinat să injecteze lichidităţi în sistemul financiar, se va încheia în vara acestui an şi va fi urmat, la un anumit moment, de prima majorare a costului creditului din ultimul deceniu.

author avatar
Radu Jacotă Redactor