România a rămas singura țară din Europa și, probabil, din lume care nu a deschis restaurantele și cafenelele, susțin reprezentanții Federației Patronatelor din Turismul Românesc. Aceștia consideră că Guvernul ia aceste măsuri împotriva industriei pentru a o falimenta și a o vinde, apoi, pe nimic.
Federația Patronatelor din Turismul Românesc acuză Guvernul că vrea să distrugă turismul din România, prin restricțiile absurde menținute și după data de 15 iunie, în condițiile în care în toate țările relaxările s-au produs aproape în toate domeniile. ”Scutirea de impozite îi ajută pe cei cu hotelurile mari, de rang internațional, cu activitate permanentă, nu cele sezoniere, care sunt mai mult de jumătate dintre unitățile de cazare din țară. Tot ceea ce spun guvernanții, cu domnul Dancă în frunte, care se laudă peste tot că turismul este cel mai favorizat domeniu, este total neadevărat, pentru că în realitate nu s-a făcut nimic. Au fost măsuri generale, între care unele doar declarative, nu este nimic făcut special pentru turism, care a fost cel mai afectat domeniu. Cu ce ne-au sprijinit pe noi? Cu faptul că nu au deschis restaurantele și cafenelele? Că au impus măsuri foarte dure pentru deschiderea teraselor într-o perioadă în care plouă foarte tare afară? Că trimit turiștii în Bulgaria și Grecia? Că nu au făcut promovare pentru turismul intern, deși au avut bani pentru acest lucru? Românii încă își doresc să-și petreacă vacanțele în țară, dar, din păcate, sunt supuși unor condiții absurde. Vin cu dorința de a se relaxa sau de a se trata în stațiunile balneare, iar noi îi punem să stea în frig și în ploaie, pe terase. S-au distanțat foarte mult scaunele, mesele și șezlongurile, de la 1,5 metri s-a ajuns la doi metri, reducând cu aproape 70% dintre acestea. Nu știu cât timp vor mai rezista turiștii cu aceste restricții, că deja au început să dea telefoane și să spună că nu găsesc șezlonguri la plajă. Probabil că va trebui să închiriem niște autocare și să îi ducem pe turiștii cazați la noi să mănânce și să facă plajă în Bulgaria, că probabil asta vor cei de la Guvern”, ne-a declarat Dragoș Radu, prim-vicepreședintele executiv al Federației Patronatelor din Turismul Românesc.
Inconștiență sau interes
Reprezentanții patronatelor din turism susțin că măsurile Guvernului care duc la falimentarea acestei industrii sunt luate ori din inconștiență, ori din rea-voință ori din interes. ”În primul rând suferă turiștii, în al doilea rând suferă personalul angajat, care este obligat să stea tot timpul cu masca pe față și cu mănuși, și în ultimul rând sunt afectați angajatorii. Noi nici nu ne-am gândit la vreun profit anul acesta, ne-am gândit doar să nu avem pierderi foarte mari. Din păcate, nu îi putem acționa în judecată pe cei de la Guvern pe persoană fizică, pentru a atrage răspunderea personală, pentru că legea nu permite acest lucru, fiindcă nu există nicio responsabilitate a celor din Executiv. Noi nu am vrut să fim miniștri, noi am vrut să fim patroni. Dar ei au vrut sau au fost puși să fie miniștri și atunci nu ar trebui să aibă și responsabilități? Eu, dacă nu-mi plătesc taxele și impozitele trei zile, mă trezesc cu conturile blocate. Eu mi-am pregătit personalul, am făcut cursuri cu ei și acum nu pot să-i angajez, în timp ce angajații de la stat stau acasă pe salariul întreg. Cred că se dorește falimentarea turismului românesc, astfel încât să poată fi vândut pe prețuri de nimic. Ori este inconștiență, ori este rea-voință, ori este un interes”, ne-a mai precizat prim-vicepreședintele executiv al Federației Patronatelor din Turismul Românesc, Dragoș Radu.