AcasăSOCIALPaște pe datorie, pensionarii nu au ce pune pe mese! „Sunt disperată,...

Paște pe datorie, pensionarii nu au ce pune pe mese! „Sunt disperată, maică!”

sursa foto: ziarulunirea.ro

Sărbătorile Pascale se apropie cu pași repezi, iar mulți români au început deja să se gândească la ce vor pune pe masă, de Paște. Printre ei și unii pensionari cu venituri mici, care s-au văzut nevoiți să se împrumute pentru a putea merge să facă măcar câteva cumpărături de alimente, pentru Paște.

Deja mulți au remarcat că au apărut scumpiri înainte de Paște și se tem că, pe măsură ce se apropie și mai mult Sărbătoarea, prețurile la unele alimente – mai ales cele specifice perioadei – vor mai crește. Că e vorba de carnea din galantare sau de legumele sau fructele care se găsesc pe tarabele din piețe.

Și în acest an mii de pensionari vor sărbători Paștele „pe datorie”. Cum pensiile mici nu pot acoperi scumpirile din ultimele luni, mulți dintre seniorii cu venituri modeste au nevoie de împrumuturi pentru a putea avea bani din care să cumpere alimente pentru masa de Paște.

Și asta pentru că își doresc să aibă și ei pe masă, de Sărbătorile Pascale, ouă vopsite, niște carne de miel și, de ce nu, măcar câteva felii de cozonac și tradiționala pască.

Dată fiind situația cu care se confruntă, cu doar câteva zile rămase până la Paște, unii pensionari apelează la Casele de Ajutor Reciproc (CAR).

Pensionară: „Îmi iau şi eu strictul necesar: un kilogram de carne de miel, un carton de ouă”

Doamna Ioana primeşte lunar doar 1.600 de lei pe lună, după 38 de ani de muncă. Astfel că, de multe ori, banii de pensie nu îi ajung nici măcar pentru achitarea facturilor sau plata medicamentelor. Ca urmare, ajunge să se împrumute des de la Casa de Ajutor Reciproc. Acum, înainte de Sărbători, a făcut un credit de 1.000 de lei ca să își cumpere bucate tradiționale pentru masa de Paște, potrivit Antena3.

„Îmi iau şi eu strictul necesar: un kilogram de carne de miel, un carton de ouă. Nu mă ajung cu pensia. Facturile, nu mai zic.. că am plătit deschiderea la gaze şi am dat 10 milioane. Sunt disperată!

Mulţumesc lui Dumnezeu că mai avem Omenia aici şi ne mai ajută cu împrumuturi”, spune Ioana Melintescu, pensionară.

„Fac împrumut pentru Paşte şi medicamente”

Și nu e singura pensionară care apelează la Casele de Ajutor Reciproc ca soluție pentru a se descurca financiar, înainte de Paște. Mai ales că seniorii au de cumpărat și medicamente, pentru diferite afecțiuni de care suferă, nu doar alimente pentru a pune pe masa de Sărbători. „Fac împrumut pentru Paşte şi medicamente”, spune o altă pensionară.

În această perioadă se fac chiar și 70 de împrumuturi pe zi, potrivit aceleiași surse.
De altfel, de obicei, în perioada ce precede Paștele apar mai multe cereri de împrumuturi – din câte a explicat un oficial CAR.

În perioada premergătoare Sărbătorilor Pascale în fiecare an sunt de regulă mai multe împrumuturi faţă de lunile precedente”, precizează Georgică Bădălău, președinte Casa de Ajutor Reciproc.

author avatar
Andrei Coman